Tee kuten prinsessa Mary: katso Tanskan kaikkien aikojen suosituin draamasarja Matador!
Jos Rantahotelli on jo tuttu, seuraavaksi on syytä tutustua Matadoriin, jonka jokainen tanskalainen tuntee. Sarja nähdään restauroituna kopiona Areenassa ja Teemalla kesällä 2022. Tässä kaksi hyvää syytä katsoa se!
Joku voi kysyä: miksi katsoa neljäkymmentä vuotta vanhaa pohjoismaista draamasarjaa? Me vastaamme: siihen on helppo keksiä hyvä syy. Kaksikin!
Syy 1: Tanskalainen kansallisaarre
Mary Donaldson syntyi tavalliseen porvarilliseen australialaisperheeseen vuonna 1972, mutta nykyään hänet tunnetaan nimellä prinsessa Mary. Tanskan kruununprinssin kanssa avioituminen merkitsi aussitytölle uuden kotimaan tapojen, kielen ja historian huolellista omaksumista. Oppimateriaalina Mary käytti muun muassa sarjaa Matador, joka on eräänlainen nykytanskalaisten kansalliseepos tv-draaman muodossa.
Ainakin tietyn iän saavuttaneista tanskalaisista voi melko turvallisesti sanoa, että jokainen on nähnyt Matadorin. Vuonna 1986 erään jakson uusintalähetys sai 3,6 miljoonaa katsojaa, mikä on Tanskan kaikkien aikojen ennätys (ensilähetyksen aikaan katsojalukuja ei tiemmä vielä mitattu). Taatusti jokainen tanskalainen tietää, mistä sarjassa suurin piirtein on kyse.
Matador on nykyaikaisen pohjoismaisen yhteiskunnan luomiskertomus, yksi näkökulma sen historiaan – ja sellaisena tavattoman kiinnostava vertailukohta vaikkapa tutulle Pohjantähti-trilogialle, vaikkei jälkimmäinen olekaan tv-sarja. Kas, saanko esitellä: torppari Jussi Koskela Suomesta, ja tässä on kauppamatkustaja Mads Andersen-Skjern Tanskasta...
Itse asiassa pelkkä Pohjantähti ei riitä, vaan Matador on samalla myös Elämänmeno, Kahden kerroksen väkeä, Merilinja ja ehkä Mennyt maailma ja vielä Heikki ja Kaijakin. Suomalainen tv-historia ei taida tuntea tämän mittaluokan ilmiötä: Kööpenhaminassa Bakkenin huvipuistossa on jopa kokonainen pienoiskaupunki, jossa vierailijat voivat kävellä fiktiivisessä Korsbækin kaupungissa ja seurustella sarjan hahmoiksi puettujen näyttelijöiden kanssa!
Matadorin päähenkilö on kauppamatkustaja, joka markkinaraon haistettuaan ja riskirahoittajan löydettyään perustaa uneliaaseen pieneen kaupunkiin aivan uudenlaisen kauppaliikkeen. Kaupan, jossa myydään tehtaassa valmiiksi asti tehtyjä vaatteita.
Miten vulgaaria! tuhahtaa vastapäisessä talossa vuosikymmeniä toimineen Damernes Magasinin väki, joka ei aavista lopun koittaneen. Loppu tuleekin, ei vain muodista jälkeen jääneitä laatukankaita myyvälle perinneliikkeelle vaan koko yhteiskunnan poroporvarilliselle perinnäisjärjestykselle.
Matador ei olekaan vain yhden kuvitteellisen liikemiehen elämäntarina, matka vaatimattomista lähtökohdista bisnesmoguliksi (sarja on saanut nimensä Monopoli-pelin tanskalaisversiosta), vaan tämän keskuskertomuksen ympärille rakentuu kokonainen visio markkinaliberaalin, vapaamielisen ja tasa-arvoisen nykyajan synnystä. Selvää on, ettei kaikki tämä voi tapahtua täysin lain kirjainta ja rehellisyyttä noudattaen.
Siitä, onko Matadorin kuvaus historian tapahtumista oikea vai väärä ja miltä osin, käydään yhä toistuvasti debattia, mikä jo sinänsä kertoo sarjan asemasta. Se on jo muutaman sukupolven ajan ollut koko kansan maammekirja, josta Tanskan viime vuosisadan historiaa hyvinvointivaltion rakentamisineen ja saksalaismiehityksineen opitaan.
Mutta sen asemalla on uhkaaja, ja siitä päästään toiseen syyhyn katsoa sarjaa:
Syy 2: Jos tykkäsit Rantahotellista...
"Onko Rantahotelli jo suurempi kuin Matador?"
Tällä kysymyksellä on spekuloitu tanskalaislehtien palstoilla viime vuosina paljon. Yhä useampi alkaa kallistua myöntävän vastauksen puolelle.
Teemallakin suuren suosion saavuttanut Rantahotelli on alkujaan kevyt viihdejuttu, josta kaikkien yllätykseksi kasvoi historiallinen draama, sellainen josta koko kansa peilaa omaa historiaansa ja identiteettiään. Matador puolestaan on historiallinen draamasarja, jossa on silti myös runsaasti kevyen viihdesarjan aineksia.
Lemmensuhteita, juoruja, väärinkäsityksiä ja niiden ratkomista, isompia ja pienempiä kaunoja – juuri sitä, mistä Rantahotellin tapahtumat on punottu. Onpa sarjoilla muuten yksi yhteinen näyttelijäkin.
Sana "kansankomedia" esiintyy toisinaan Matadorista puhuttaessa, ja jotkut ovat sitä mieltä, että neljän vuosikymmenen jälkeen sarjan kerronta ja roolisuoritukset vaikuttavat osittain vanhentuneilta. Kuulotorvea käyttävä hienostotäti, joka toistuvasti kuulee väärin, mitä ympärillä puhutaan – no, ehkei kaikkein tuorein idea...
Mutta Matadorin charmia ei voi kiistää, ja jostain tanskalaisen tv-draaman kansainvälinen menestys on rakennettu!
Lisäksi nyt Teema esittää vuonna 2020 valmistuneen restauroidun version, joka on katselukokemuksena toista kuin 70-luvun tv-laatu.
Se, joka viihtyy Matadorin parissa 24 jakson verran, huomaa sen jälkeen tulleensa vähän läheisemmäksi ystäväksi Tanskan kanssa ja oppineensa samalla paljon yhden pohjoismaan historiasta.
Ehkä hän voi samalla kuvitella, millainen vieras kauppias Mads Skjern, neiti Graa, pankinjohtaja Varnæs – tai miksei tante Møhge – olisi Andersenin rantahotellissa. Ollaanhan sarjoissa samassa universumissa, niin kuin nykyään sanotaan, eikä edes (kokonaan) fiktiivisessä sellaisessa!
Matador Yle Teemalla 12.7.2022 alkaen tiistaista perjantaihin klo 20.00. Koko sarja Areenassa 12.7. alkaen vuoden 2022 loppuun asti