Hyppää pääsisältöön

Dokumentit

Kun kuningatar Elisabeth II kruunattiin, hikoiliko hän? Uusi dokumentti kuningattaresta on kiehtovan intiimi

Kuningatar Elisabet II eri aikakausina.
Kuvateksti Kuningatar Elisabet II eri aikakausina.
Kuva: BBC, AOP

Kuningatar Elisabet II uusin silmin -dokumentissa kulkee kaksi tasoa, institutionaalinen ja intiimi. Se herättää ajattelemaan, että kaikki ovat lopulta ihan tavallisia ihmisiä.

Ensin näemme ”Ukki Englannin”, viralliselta nimeltään Kuningas Yrjö V:n.

Video on kuvattu vuonna 1926. Melkein sata vuotta sitten, samana vuonna, kun kuningatar Elisabeth II syntyi.

Kuningas köpöttelee ympäriinsä rakeisella filmillä. Jos emme tietäisi hänen olevan silloisen supervallan ja siirtomaamahdin Iso-Britannian kuningas, hän voisi olla kenen tahansa pappa.

Kyseessä on yksi Iso-Britannian hallitsijaperheen kotivideoista, joista osa nähdään nyt ensimmäistä kertaa dokumentissa Kuningatar Elisabet II uusin silmin.

Prinsessa Elisabet vuonna 1947.
Kuvateksti Prinsessa Elisabet Etelä-Afrikassa vuonna 1947.
Kuva: Royal Collection Trust

Videoilla nähdään muiden muassa Elisabeth II leikkimässä, ratsastamassa ja lomalla. Välillä kurkistetaan Elisabethin päiväkirjamerkintöihin.

Kiinnostavinta dokumentissa on se, että siinä on selkeästi kaksi tasoa.

Julkinen ja yksityinen

Dokumentin isossa kuvassa seurataan kuningasperhettä ja etenkin Elisabethia instituutiona kronologisesti: historialliset puheet, valtiovierailut, kansakunnan suurihmisten syntymät ja kuolemat – se, millaisena kuningasperhe on totuttu julkisuudessa näkemään.

Mutta kotivideoilla ei ole Hänen kuninkaallinen korkeutensa Yorkin prinsessa Elisabet, kuten tämän virallinen arvonimi syntyessään kuului.

Prinsessa Elisabet lapsena setänsä prinssi Georgen kanssa.
Kuvateksti Prinsessa Elisabet ja hänen setänsä prinssi George, Kentin herttua.
Kuva: Royal Collection Trust 2022

Niissä on pikkutyttö Elisabeth. Tytär, sisko ja mimmi, joka kasvaa nuoreksi, aikuiseksi ja lopulta vanhaksi.

Jännittikö kuningatarta?

Samalla kaksitasoisuudella kuvataan muitakin henkilöitä.

Esimerkiksi silloin, kun Edvard VIII eroaa (kyseessä oli valtava skandaali, kun Edvard lähti ulkomaalaisen naisen matkaan ja jätti velvollisuutensa) näemme hänen pitämänsä valtiomiehen puheen.

Toisaalta näemme kotivideomateriaalia, jossa Edvard kotoilee tavallisena ukkelina.

Kuvamateriaalin intiimiys herättää mielikuvituksen. Seuraamme esimerkiksi sitä, kun Elisabeth II, tuleva monarkki, matkustaa hulppeilla kärryillä kohti kruunajaisia.

Mitäköhän hän miettii noissa kärryissä istuessaan? Häntä varmaan jännittää, joten mahtaako hänen vatsansa olla siksi sekaisin? Ja kun hän on tuossa suuressa mekossaan ja hänen päähänsä asetellaan kruunua, onko hänellä tukala olo ja hikoilevatko hänen kuninkaalliset kainalonsa?

Veikeä kaksitasoisuus saa pohtimaan asiaa laajemminkin: kaikki mahti-ihmiset ovat lopulta ihan tavallisia.

Putin, seniorikansalainen

Tämän hetken puhutuin johtaja lienee Vladimir Putin. Olemme tottuneet näkemään mediassa pukuun sonnustautuneen, itsevarman oloisen ja pelottavan presidentin, jolla on valta tuhota koko maailma.

Sen kuvan takana on kuitenkin tavallinen, eläkeikäinen venäläinen mies, Vova-setä.

Seniorikansalainen, joka parkaisi ensimmäisen kerran lokakuussa vuonna 1952 Leningradissa (nykyisin Pietari), kun hänen tehdastyöläinen äitinsä Maria Ivanova ponnisti hänet tähän maailmaan.

On verrattain todennäköistä, että Putin kärsii vanhojen miesten tavoin esimerkiksi eturauhasongelmista, ja siksi hän saattaa heräille kesken yön vessaan.

Cyka blyat, hän ehkä huokaisee, nousee sängystä ja köpöttelee aamuyöstä kalsareissaan saniteettitiloihin samalla, kun Ukrainaan tippuu pommeja.

Marin, Millenniaali

Sanna Marin on ollut kohujen keskellä, koska hän on käynyt juhlimassa.

Juhlimisen ei pitäisi tulla yllätyksenä, sillä Marin on asemansa ja julkisuuskuvansa takana lopulta tavallinen millenniaali. Etkoilla hän ehkä kuuntelee monien millenniaalien tavoin nostalgian huumassa suosikkibändiään Rage Against The Machinea.

Arkena kotona hän luultavasti lässyttää hellyttävästi miehelleen ja hänen miehensä lässyttää hellyttävästi hänelle samalla tavalla kuin kaikissa parisuhteissa. He luultavasti makoilevat sohvalla ja syövät ehkä sipsejä, eikä pääministerin asema suojaa käsiä ja suupieliä tahriintumasta.

Ja jos Marin käy jouluna äitinsä luona, hän saattaa taantua samalla tavalla lapseksi jälleen kuin monet aikuiset taantuvat vanhempiensa seurassa, sillä vanhempia ei pysty huijaamaan samalla tavalla kuin yleisöä.

Vanhemmille marinit, putinit ja elisabeth II:t ovat sannoja, vladeja ja lissuja – ihania omia kakaroita, joiden pyllyjä he ovat pyyhkineet.

Valta ja asema eivät poista inhimillisyyttä

Valtion johtajan työ on osittain symbolina olemista. Esimerkiksi Elisabeth II:n työ on viime kädessä olla symbolina monarkialle ja pysyvyydelle, olla instituutio, joka kantaa kansankunnan taakkoja.

Mutta ei hän tietenkään yksityiselämässään elä instituutiona. Tämä näkyy dokumentissa. Kuninkaallisuus vaikuttaa lopulta olevan Elisabeth II:n elämässä sivuseikka sen rinnalla, mikä hänelle elämässä merkitsee.

Prinsessa Margaret, kuningas Yrjö VI ja prinsessa Elisabet.
Kuvateksti Prinsessa Margaret, kuningas Yrjö VI ja prinsessa Elisabet.
Kuva: Royal Collection Trust

Esimerkiksi Elisabeth II:n isä Yrjö VI saattoi olla kuningas, mutta kun tämä kuoli syöpään, ei se ollut Elisabeth II:lle kuninkaan kuolema.

Se oli isän kuolema.

”Ei ole taikaa, joka muuttaa surun iloksi”, Elisabeth II sanoo isänsä kuolemasta. Ei edes kuninkaallisilla.

Ihan tavallinen tyyppi

Elisabeth II ilot ja surut näyttäytyvät lopulta dokumentissa samoina kuin kaikkien ihmisten, ja hänen elämänsä on pohjimmiltaan samanlainen kuin meidän kaikkien. Siihen kuuluvat lapsuus, nuoruus, häät, hautajaiset, lomat, rakkaudet ja pelot.

Kun kuningatar pohtii vanhana elämän tärkeitä asioita, hän ei pohdi monarkiaa vaan sitä, mitä kaikki onnekkaat 96-vuotiaat:

”Yksi pitkän elämän iloista on seurata lasten kasvua, sitten lastenlasten.”

Kuningatar Elisabet ja prinssi Louis, joka venyttää käsillä silmiään.
Kuvateksti Kuningatar Elisabet ja prinssi Louis Buckinghamin palatsin parvekkeella 2. kesäkuuta 2022.
Kuva: AOP

Kuningatar Elisabet II on maailman pisimpään hallinnut kuninkaallinen - hän on ollut vallassa jo 70 vuotta. Tuore dokumentti sisältää paljon ennen esittämätöntä materiaalia julkisista arkistoista sekä kuningattaren omista kokoelmista.

Kuningatar Elisabet II uusin silmin - Toista Yle Areenassa

Lue seuraavaksi: Tällainen on seksiä tihkuva täydellinen mies – Chippendales-dokumenttisarja kertoo tanssiryhmän skandaalinkäryisen tarinan

Lue seuraavaksi: Valkoinen mies paljasti mustan naisen rinnan tv:ssä, vain mustaa naista rangaistiin – dokumentti "nännikohusta" kertoo, miten Janet Jacksonin ura miltei tuhoutui