Brittiartisti Beabadoobeen, 22, piti aikuistua nopeasti, kun teininä tehty kappale päätyi osaksi viraalihittiä kolme vuotta myöhemmin
Beabadoobee sai levytyssopimuksen jo lukioikäisenä, mutta ei ymmärrä nuorten menestyjien ihannointia.
Beatrice Laus eli Beabadoobee on kasvanut aikuiseksi.
Istun filippiiniläis-brittiläisen laulaja-lauluntekijän kanssa Turun Ruissalon festivaalibackstagella kaksi tuntia ennen illan keikkaa. Keskustelemme siitä, miltä on tuntunut olla vasta teini-ikäinen ja saada yllättäen suosiota.
– Se on häkellyttävää. Se pakotti minut aikuistumaan ehdottomasti nopeammin, Laus sanoo.
Beabadoobeen musiikkia kuuntelee kuukausittain yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Laus nappasi levytyssopimuksen, kun oli vielä lukiossa, ja on sittemmin muun muassa kiertänyt Pohjois-Amerikkaa Halseyn kanssa ja ollut ehdolla Brit Awards -gaalassa. Artistit Harry Stylesista Khalidiin ja Taylor Swiftiin ovat kehuneet Z-sukupolven rocktähteä.
Nyt Laus on 22-vuotias. Varttuminen julkisuudessa on vaatinut rajanvetoja.
– Kun olet nuori, sinä tavallaan… On helppoa laittaa koko elämä nettiin.
Laus on saanut nimeä itselleen eritoten Tiktokista ja jakanut ahkerasti paloja elämästään netissä. Nyt hän opettelee pitämään enemmän paloja itsellään. (GQ Hype -brittilehden tuoreessa haastattelussa Laus mainitsi, ettei enää julkaise esimerkiksi yhteiskuvia poikaystävänsä kanssa.)
– On vaikeaa löytää kultainen keskitie. Pitää käsitys omasta elämästäsi vain itselläsi, mutta olla netissä yhtä aito kuin oikeassa elämässä.
Sen enempää Laus ei mieti ikäänsä eikä koe paineita yhteiskunnassa, jossa ihastellaan toinen toistaan nuorempia menestyjiä.
– Ei sillä ole väliä kuinka vanha olet, kun saavutat jotain. Voit olla minkä ikäinen tahansa. Ihmiset vain haluavat asettaa kaikenlaisia aikarajoja ja leimoja.
On kulunut oma aikansa, että myös Laus on päässyt pisteeseen, jossa hän pystyy nyt hyväksymään asioita itsestään ja lapsuudestaan.
Pakoon mielikuvitusmaahan
Lausin isä tuli eräänä päivänä kotiin käytettynä ostettu kitara kädessään. 17-vuotias Laus oli potkittu tyttökoulustaan pihalle heikkojen arvosanojen ja käytöksen vuoksi. Isä ajatteli, että kitara piristäisi ja auttaisi keskittymään uuden koulun etsintään.
Laus oli kokenut itsensä jo pitkään ulkopuoliseksi. Hän aloitti tekemään aikansa kuluksi biisejä ja julkaisi niitä kavereilleen Youtubessa. Vuosi oli 2017.
Hän värjäsi hiuksiaan punaisen eri sävyihin, violetiksi, siniseksi, sitten vaaleaksi. Laus halusi olla Ramona Flowers, Scott Pilgrim -sarjakuvien hahmo, joka vaihtaa hiustyyliään jatkuvasti. Hahmo, eikä Beatrice Laus.
Tähän mennessä Laus on julkaissut kaksi albumia ja viisi ep-levyä, joista viimeisimmän ep:n hän teki yhteistyössä The 1975 -yhtyeen Matty Healyn ja George Danielin kanssa pandemiaeristyksen aikana.
Lausin henkilökohtaiset sanoitukset ovat aiemmin olleet kuin tunnustuksia suoraan teini-iän päiväkirjoista, joissa mainittujen henkilöiden nimien alkukirjainten vaihtamisessa on salakieltä kerrakseen.
Nyt perjantaina julkaistu toinen kokopitkä Beatopia on aiempia levyjä reilusti kypsempi, Laus sanoo. Sen nimi tarkoittaa Lausin seitsemänvuotiaana keksimää mielikuvitusmaata, jonne hän katosi ajatuksissaan, kun hän kohtasi koulussa syrjintää tai kun kotona oli stressaavaa.
– [Beatopia-albumi] kuvastaa omien tunteitteni hyväksymistä. Tuon sillä esiin menneisyydessäni tapahtuneita asioita, jotka vihdoinkin ymmärrän.
Olen 22-vuotias Lontoossa asuva tyttö, joka kirjoittaa biisejä 22-vuotiaasta tytöstä 2020-luvulla, joten se ei koskaan kuulosta 90-luvulta. Se on aina minua.
Beatrice Laus
Lausin musiikki on kehittynyt alkutuotannon akustisesta makuuhuonepopista koko ajan enemmän kohti 1990-luvun vaihtoehtorokkia. (Beatopialla tosin kuulee hetkittäin folkia, bossa novaa ja hyperpopvaikutteita.) Tähän Lausilla itsellään on kuitenkin huomautettavaa.
– Mutta loppujen lopuksi olen 22-vuotias Lontoossa asuva tyttö, joka kirjoittaa biisejä 22-vuotiaasta tytöstä 2020-luvulla, joten se ei koskaan kuulosta 90-luvulta. Tai äänimaailmaltaan se saattaa kuulostaa, mutta se on aina minua.
Nyt Laus haluaa olla hän. Hiusväri on vaihtunut vuosien jälkeen takaisin omaan tummaan väriiin.
Ensimmäisestä koskaan tekemästä kappaleesta hitti
Laus ei pidä itseään poptähtenä.
– En ajattele, että minut olisi tehty tähän. Jotenkin vain putosin tämän kaiken keskelle.
Artistinimi Beabadoobee valikoitui hetkessä vanhan Instagram-nimimerkin mukaan, kun Laus ajatteli, että musiikkia kuuntelisi lähinnä hänen ystävänsä.
Sen muutti jo ensimmäinen Lausin koskaan tekemä kappale. Coffee keräsi Youtubessa huomiota jo vuonna 2017, mutta biisistä tuli viraalihitti, kun kanadalainen räppäri Powfu sämpläsi sitä kappaleessaan Death Bed (Coffee For Your Head) vuonna 2020. Beabadoobeen kitaran rämpytys ja ylöspäin pitchattu laulu päätyi Blink-182-remixille ja lopulta Dunkin’-donitsiketjun mainokseen. Kappaletta on kuunneltu pelkästään Spotifysta yli miljardi kertaa.
Ruissalon festivaalilavalta poispäin kävelevä ystäväporukka pysähtyy paikoilleen, kun Laus soittaa akustisella kitarallaan Coffeen alkusävelet. “Tää on pakko”, yksi heistä sanoo ja kääntyy katsomaan.
Yleisön eturivi nostaa kätensä ylös ja muodostaa sormillaan sydämiä. Joku kietoo kätensä toisen ympärille. Aina välillä Laus väläyttää varovaisen hymyn.