Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Viheltäjät – suomalaiselokuva Ranskan uuden aallon mainigeissa

Michel Strasberg Ruutsalon elokuvassa Viheltäjät.
Kuvateksti Michel Strasberg on elokuvassa Pierre Vilmond.
Kuva: Yle

Suomalaisohjaaja seuraa cinéma vériten hengessä 1960-luvun pariisilaisnuoria, jotka haaveilevat elokuvaurasta.

Kuvataiteilija Eino Ruutsalo teki kokeellisia taide-elokuvia 1950-luvulta lähtien. 1960-luvulla hän teki kineettisten taide-elokuvien lisäksi neljä pitkää näytelmäelokuvaa, joissa hän pyrki totutusta kerronnasta poikkeavaan ilmaisuun.

Kolmannessa pitkässä elokuvassaan Ruutsalo seuraa cinéma vériten hengessä 1960-luvun pariisilaisnuoria, jotka haaveilevat elokuvaurasta.

Viheltäjät (Les Siffleurs, 1964), kuvattiin kokonaan Pariisissa, elokuvataiteen keskuksessa.

Eino Ruutsalon Viheltäjät-elokuvan juliste.
Kuva: Yle

Aikakauden puolidokumentaarinen cinéma verité -tyyli yhdistyi Viheltäjissä uuden aallon huolettomuuteen ja impressionistiseen kerrontaan tavalla, joka oli tuolloin melko etäistä suomalaiselle elokuvalle.

Ruutsalolla ei ollut kovinkaan tarkkoja suunnitelmia elokuvan sisällöstä Pariisiin lähdettäessä.

Tarina muotoutui paikan päällä, ja sen keskiöön nousivat wannabe-näyttelijät, jotka tekivät hanttihommia elokuvastudioiden lähellä läpimurron toivossa.

Monet haaveilivat tulevaisuudesta filmialalla, mutta portit tähteyteen eivät kuitenkaan auenneet näille ”viheltäjille” helposti.

Päähenkilö on näyttelijäkokelas Pierre Vilmond, jota esittää ranskalainen Michel Strasberg. Hänen rakastettunaan nähdään Maria Doniel.

Michel Strasberg ja Maria Doniel Ruutsalon elokuvassa Viheltäjät.
Kuvateksti Michel Strasberg ja Maria Doniel.
Kuva: Yle

Verrattuna Ruutsalon symbolismilla ja arvoituksellisuudella ladattuihin näytelmäelokuviin Viheltäjät on säilyttänyt suuren osan raikkauttaan.

Yksi syy on varmasti kielessä: suomenkielinen replikointi on hiukan kiusallista lähes kaikissa amatöörivoimin miehitetyissä 1960-luvun elokuvissa.

Viheltäjien nuoret rennot ranskalaiset höpöttävät luontevasti mitä höpöttävät; repliikkeihin ei ole ladattu suuria monitulkintaisia merkityksiä.

Suomessa amatöörinäyttelijöiden vapaamuotoinen, improvisoitu replikointi on usein tarkoittanut vaivaannuttavaa hiljaisuutta.

Elokuvan cameorooleissa vilahtavat muun muassa sellaiset kuuluisuudet kuin Jean-Louis Trintignant, Pascale Petit ja Jean-Claude Brialy.

Nuorille ranskalaisille näyttelijäkokelaille Ruutsalon tuotanto ei merkinnyt läpimurtoa. Internet Movie Database tietää kertoa, että ani harva heistä pääsi myöhemmin johonkin toiseen elokuvaan esiintymään, kolmanteen ei yksikään.

  • Viheltäjät (Les Siffleurs, 1964) Rooleissa Michel Strasberg, Maria Doniel, Jean-Louis Trintignant, Pascale Petit ja Claude Brialy. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus, lavastus: Eino Ruutsalo. Tuotanto: Eino Ruutsalo.