Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Lapin kullan kimallus on perinteinen erämaaseikkailu

Lapin kullan kimallus - Toista Yle Areenassa

Kaksi seikkailunhaluista merimiestä löytää kultaa Lapin Porttikoskelta, mutta kruununvouti anastaa heidän valtauksensa. Pian koko alue on kultaryntäyksen jaloissa, ja taistelu valtauksista kiihtyy.

Åke Lindmanin ohjaama Lapin kullan kimallus (1999) on tarpeellinen lisä suomalaisiin Lappi-kuvauksiin.

Elokuva on kuvattu oikeilla tapahtumapaikoilla Inarissa, Sodankylässä ja Kittilässä.

Se näyttää, kuinka Lapin luonnonvaroja hullaannuttiin riistämään oikein urakalla 1860-luvun suurten nälkävuosien jälkeen.

Kullanhuuhtojia Porttikosken rannalla elokuvassa Lapin kullan kimallus.
Kuvateksti Kullanhuuhtojia Porttikosken maalauksellisisssa maisemissa.
Kuva: Henna Aaltonen

Elokuvassa Lappi on äkkirikastumisen toivossa ryntäävän seikkailunhaluisen miesporukan omaa puuhamaata, jota tongitaan ja vallataan ja valtauksien tiimoilta kieroillaan ja tapellaan.

Saamelaisilla elokuvassa ei ole mitään sanottavaa. Heitä ei yksinkertaisesti ole kuin parissa pikkuruisessa sivuroolissa.

Aarteenetsintäseikkailut ovat aina kirjallisuudessa ja elokuvissa miehille pyhitettyä puuhaa, ajatellaanpa sitten vaikka Sierra Madren aarretta (1948) tai Kadonneen aarteen metsästäjiä (1981).

Pirkka-Pekka Petelius, Vesa Vierikko ja Minna Turunen elokuvassa Lapin kullan kimallus.
Kuvateksti Minna Turusen esittämä Ralla-Kaisa lähestyy elokuvan sankareita kapakassa.
Kuva: Henna Aaltonen

Lapin kullan kimalluksessa naisilla on hyvin perinteiset sivuroolit: huora ja madonna. Edellistä edustaa kapakassa pilkkaveisuja rallatteleva Ralla-Kaisa, jälkimmäistä uskollinen vaimo, joka riutuvan lehmän kanssa odottaa miestään seikkailusta kotiinpalaavaksi.

Saamelais- tai naiskuvaa on kuitenkin turha sättiä tai kokonaisuudessaan tuomita. Tuollaista se todellisuus luultavimmin olikin 1870-luvulla. Valtauksilla ei naisia juuri pyörinyt ja saamelaisetkin olivat lähinnä etelän huuhtojien palkollisina.

Heikki Vuennon käsikirjoitus perustuukin pitkälti tositapahtumiin, kahden merimiehen kultalöytöön, jonka kruununvouti yritti varastaa.

Konrad Lihr (Mats Långbacka), rouva Planting (Gunvor Sandqvist), Konrad Planting (Lasse Pöysti) ja Wendy Van Wanten (Elisabeth von Alfthan) elokuvassa Lapin kullan kimallus.
Kuvateksti Plantingin pariskunta saapuu tarkastamaan valtauksiaan. Gunvor Sandqvist ja Lasse Pöysti.
Kuva: Henna Aaltonen

Elokuvassa Vesa Vierikon esittämä Ervast ja Pirkka-Pekka Peteliuksen Lepistö ovat oikeita historiallisia henkilöitä, samoin Lasse Pöystin tulkitsema Planting. Ja lähes kaikkien muidenkin roolihahmojen taustalta löytyy oikeasti eläneet henkilöt.

Kullankaivamisen historiaan keskittyvällä Kultahippu-sivustolla on kiinnostava artikkeli elokuvan todellisten henkilöiden taustoista ja kohtaloista.

Edellä mainittujen näyttelijöiden mehukkaita roolisuorituksia säestävät muun muassa Jarmo Mäkinen, Martti Suosalo, Mats Långbacka, Ville Haapasalo ja Paavo Liski.

Martti Suosalo elokuvassa Lapin kullan kimallus.
Kuvateksti Martti Suosalo esittää niljakasta Jussi Kaweria.
Kuva: Henna Aaltonen

Varsinkin Suosalo piirtää taidokkaasti pikkunilkin muotokuvan – suoritus toikin tekijälleen elokuvan ainoan Jussi-ehdokkuuden.

Ralla-Kaisana riimittelee Minna Turunen roolissa, joka oli alun perin tarkoitettu itsensä loukanneelle Satu Silvolle.

Ervastin lempeä ja ymmärtävä vaimo on Kaija Pakarisen uskottavan laadukasta roolityötä.

Kaija Pakarinen elokuvassa Lapin kullan kimallus.
Kuvateksti Kaija Pakarinen kotona odottavana Ervastin vaimona.
Kuva: Henna Aaltonen

Åke Lindmanille Lapin kullan kimallus merkitsi paluuta epookkituotantoon 1990-luvun alun Vihan päivät -tv-sarjan jälkeen.

Myös Lapin kullasta syntyi oheistuotteena kolmiosainen tv-sarja, jota voi kai pitää syypäänä siihen, että joiden roolihahmojen kehitys elokuvassa hiukan harppoo yllättävästi.

Elokuvan kuvaus on näyttävä ja epookki uskottava, tarinan kuljetus luottaa perinteisen seikkailuelokuvan muotoon. Sen nostalgiavetoisia lähisukulaisia voi löytää esimerkiksi Markku Pölösen ja Timo Koivusalon tuotannoista.

Åke Lindman tarkastaa kuvaa kameran etsimestä Lapin kullan kimalluksen kuvauksissa.
Kuvateksti Ohjaaja Åke Lindman tarkistaa kuvaa kamerasta.
Kuva: Henna Aaltonen
  • Lapin kullan kimallus (1999). Rooleissa Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius, Lasse Pöysti, Jarmo Mäkinen, Martti Suosalo, Kaija Pakarinen, Mats Långbacka, Ville Haapasalo, Paavo Liski, Minna Turunen, Irina Björklund, Gunvor Sandqvist, Carl-Gustaf Wentzel. Kuvaus Pauli Sipiläinen. Musiikki Lasse Mårtenson. Käsikirjoitus Heikki Vuento. Ohjaus Åke Lindman. Tuotanto Åke Lindman Film-Production Oy.