Hyppää pääsisältöön

YleX

Yhdysvaltalaisartisti Ashnikko, 26, kertoo YleX:n haastattelussa, että paniikkikohtaukset eivät vaikuta hänen haluunsa keikkailla maailmalla

Ashnikko takanaan nurmikkoa ja puita.
Kuvateksti Laulaja ja räppäri Ashnikko kuuluu alati kasvavaan joukkoon artisteja, jotka ovat tehneet läpimurtonsa Tiktokin kautta.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Tiktokissa suosiota saanut laulaja ja räppäri haluaa puhua mielenterveydestä omilla ehdoillaan.

Yhdysvaltalainen laulaja ja rap-artisti Ashnikko eli Ashton Casey, 26, katsoo minua hämmentyneenä. Hän kysyy uudelleen:

– Mutta et tiedä mitä kumppanisi katsoo?

Olemme käyttäneet osan haastatteluajasta puhumalla animesta. Casey on hetkeä aikaisemmin kysynyt, mikä on animesta pitävän kumppanini suosikkianimesarja.

Olen jäänyt kiinni. En ole osannut nimetä yhtäkään animesarjaa.

Casey istuu joensuulaisen festivaalibackstagen ilta-auringossa ja näyttää siltä, että voisi itsekin olla jonkin animesarjan hahmo. Hän on leikannut tunnusomaiset siniset hiuksensa polkkamittaan, laittanut osan niistä leteille ja pukenut jalkaansa säärystimet.

Casey rakastaa Re:Zero-animesarjaa.

Tiktokissa levinneistä hiteistä Stupid ja Slumber Party tunnettu Casey rakastaa myös esiintymistä. Viime vuosina kovaa nousua tehnyt artisti on keskellä kesän kiertuetta. Suomeen hän on saapunut Sveitsistä, jossa hän esiintyi Montreux’n jazzfestivaaleilla.

Tanskassa, viikko ennen Sveitsiä, Ashnikkon keikalla kävi ikävästi.

Ashnikko esiintymässä Ilosaarirockissa.
Kuvateksti Ashnikko esiintyi perjantaiyönä Ilosaarirockissa Joensuussa.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Paniikkia lavalla

Heinäkuun alussa Ashton Casey poistui kesken esityksensä Roskilde-festivaalin lavalta. Seuraavana päivänä hän kirjoitti Twitteriin: syynä oli paniikkikohtaus keikan aikana.

Casey ei ole ainoa. Erika Vikman ilmoitti huhtikuussa sosiaalisessa mediassa, että hän oli joutunut käymään keikkansa aikana lavan takana paniikkikohtauksen takia. Kaksi päivää myöhemmin Sanna Litku” Klemetti kertoi Facebookissa, että hänen oli täytynyt keskeyttää keikkansa ahdistuskohtauksen vuoksi.

Molemmat saivat kommenteissa tukea muilta kotimaisilta artisteilta. Osa “tiesi, mistä Vikman puhui”.

Casey palasi Roskilden lavalle.

– Kasasin itseni. Minulla oli hyvä keskustelu itseni kanssa [kohtauksen] aikana. Että bitch, sinun täytyy nousta ylös.

Casey on kärsinyt paniikkihäiriöstä jo pidemmän aikaa. Kun Casey oli Iso-Britanniassa vuonna 2018 ensimmäistä kertaa pääesiintyjänä, hän sai paniikkikohtauksen juuri ennen keikan alkua. Hän oksensi ja itki.

Haluni esiintyä on ollut horjumatonta. Vain kykyni tehdä niin vaihtelee.

― Ashton Casey

Paniikkihäiriö ei ole kuitenkaan aiheuttanut Caseylle esiintymistilanteiden pelkoa.

– Haluni esiintyä on ollut horjumatonta. Se on suosikkiasiani työssäni. Vain kykyni tehdä niin vaihtelee, hän sanoo.

– Se johtuu yleisestä loppuunpalamisesta. Olin [Roskildessa] vain todella vitun väsynyt.

Casey on antanut meikkitaiteilijalleen sekä stylistilleen lähes täysin vapaat kädet, sillä hänellä ei riitä “aivokapasiteetti siihen kaikkeen”.

Kun Casey musiikkiuraltaan ehtii – tai jos ehtii, hän harjoittaa muita kädentaitoja. Hän kirjoittaa novelleja, tekee kuvataidetta ja erilaisia veistoksia. Äskettäin hän valmisti savesta pienen pöydän, jolle löytyi paikka hänen kotoaan.

Niitä hän tekee vain ja ainoastaan omaksi ilokseen.

Ashnikko seisomassa nurmella, takanaan puita.
Kuvateksti Suosio ei ole kovin luonnollista tai normaalia, Ashnikko sanoo.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Casey on puhunut mielenterveysasioista ennenkin. Hän kertoi vuoden 2020 lopussa brittilehti Miss Voguen haastattelussa, kuinka silloinen kulunut vuosi oli ollut yksi huonoimmista hänen mielenterveytensä kannalta.

2020 oli myös vuosi, jolloin Casey sai musiikkilleen lisää huomiota singlejulkaisujen Daisyn ja Grimesin kanssa tehdyn Cryn ansiosta.

Debyyttialbumi Demidevil (2021) nousi Iso-Britannian albumilistalle sijalle 19.

Mutta mitä artistin päässä tapahtui, kun suosiota tuli?

– Olen iloinen, että se tapahtui minulle silloin. En todennäköisesti olisi osannut käsitellä asiaa yhtään aiemmin. Mutta se on silti melko outo paikka olla. Se ei ole kovin luonnollista tai normaalia. Kamppailen paljon sen kanssa, mutta toisinaan on helpompaa.

(Casey mainitsee myöhemmin illalla keikkayleisölleen Ilosaarirockissa, kuinka hän yrittää puhua itselleen nätimmin joka päivä. Hän käskee jokaista yleisössä asettamaan käden oman pään päälle, eli “antamaan itselle aivohalin”, ja tokaisemaan pääkopalleen, että ihan hyvin sinä vedät.)

Se, että voit hallita dialogiasi on tärkeää.

― Ashton Casey

Casey puhuu rauhallisesti ja asettelee sanansa kohteliaasti. Hän vastaa välillä kysymykseen pelkästään "ei kommenttia" ja toistaa sen tarvittaessa jatkokysymyksen kohdalla. Hän ilmaisee toiveensa haastattelu- ja kuvaustilanteesta suoraan.

Casey pohtii hetken.

– Se, että voit hallita dialogiasi on tärkeää.

Siksi hän jakaa ajatuksiaan usein mieluiten sosiaalisessa mediassa tai kappaleissaan. Musiikki on hänelle paras väline, hän sanoo.

Kesken haastattelun Casey sanoo, ettei mielellään puhuisi enempää paniikkihäiriöstään.

Hän haluaa puhua siitä lauluissaan.

Ashnikko esiintymässä Ilosaarirockissa.
Kuvateksti Ashnikkon hitit, kuten Daisy ja Stupid, saivat joensuulaisen yleisön innostumaan.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Kuka on uskottava artisti 2020-luvulla?

Kun kotimaiset levy-yhtiöt taistelivat 2010-luvun puolivälissä silloisista internettähdistä, kuten Benjamin Peltosesta, Sara Forsbergista ja Arttu Lindemanista, harva otti artistitulokkaita vakavasti.

Harva otti muutama vuosi myöhemminkään.

“Kun on somen kautta noussut, niin uskottavuuspisteet ovat aika lähellä nollaa”, Peltonen kuvaili musiikkiuransa alkuvaiheita YleX:lle vuosi sitten. Häntä käsittelevissä lehtijutuissa muistettiin mainita Instagram-julkimon titteli ennen artistiutta.

Vuonna 2022 “somesta tuttu” artisti voi olla Grammy-palkittu Doja Cat tai Lil Nas X. Tai Spotify-kärjestä tällä hetkellä löytyvä Joji.

Tai maailmalla keikkaileva Ashnikko.

Oikeastaan voi ajatella, että heillä on etumatkaa niihin popartisteihin, jotka rakentavat nyt suhdetta someseuraajiinsa yhä vakavammin – omasta tahdostaan tai tahtomattaan.

Vuonna 2022 “somesta tuttu” artisti voi olla Grammy-palkittu Doja Cat tai Lil Nas X. Tai Spotify-kärjestä tällä hetkellä löytyvä Joji.

Casey sanoo, että Tiktokista tullut suosio on näkynyt nyt keikoilla, kun niiden järjestäminen on ollut taas mahdollista.

– On todella mukavaa yhdistää kasvot internetin kommentteihin ja lukuihin. [Fanit] ovat juuri niin kilttejä, älykkäitä ja hauskoja kuin kuvittelinkin.

Hän ajattelee, ettei mikään teknologia tai yksittäinen sovellus määrittele hänen artisti-imagoaan.

Kysyn, miten Casey kokee, että muut määrittelevät hänet.

– En ole kiinnostunut siitä, miten muut ihmiset määrittelevät minut.

Entä onko hän saanut haluamansa arvostuksen artistina?

– En tiedä. Ei kommenttia.