Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Tositapahtumiin pohjautuva Marian paratiisi näyttää uskonnollisen hurmoksen nurjan puolen

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Unissasaarnaajat olivat suosittuja Suomessa 1900-luvun alussa. Maria Åkerblom oli kuuluisin hurmoksellisten kulttien johtajista. Hän eli yltäkylläistä ja paheellista elämää kannattajiensa varoilla.

Herätyssaarnaaja Maria Åkerblom (1898–1981) muutti Kokkolasta Helsinkiin vuonna 1923 ja perusti hurmokselliseen kulttiin nojaavan yhteisön Meilahden Villa Toivolaan.

Åkerblom tuli tunnetuksi jo 14-vuotiaana "unissasaarnaajana", joka vaipui teatraalisesti horrokseen ja esitti enneunia ja näkyjä yleisön edessä.

Hänellä oli satoja seuraajia, joista uskollisimmat saivat asua Toivolassa hänen kanssaan. Seuraajat lahjoittivat omaisuutensa Åkerblomille, joka eli yltäkylläisyydessä.

Herätyssaarnaaja Maria Åkerblom ja leijonanpentu 1940-luvulla.
Kuvateksti 1940-luvulla Åkerblomilla oli hoidossa Korkeasaaresta leijonanpentu.
Kuva: Public domain

Huvilassa harjoitettiin monenlaista alistamista ja väkivaltaa uskonnon nimissä. Palvelijoiksi alistetut seuraajat tottelivat jokseenkin sokeasti Åkerblomin mielihaluja ja oikkuja aina rikoksiin saakka.

Åkerblom järjesti huvilassaan estottomia juhlia ja käytti runsaasti alkoholia. Rahoittajansa ja tukijansa Eino R. Wartiovaaran vihittyä vaimoa Åkerblomin sanotaan pitäneen vuosia lukkojen takana sen jälkeen kun Wartiovaarat adoptoivat 20-vuotiaan Åkerblomin.

Täydellisesti Åkerblomin pauloihin joutunut Wartiovaara osti hänelle muun muassa arabialaisratsun, koska se oli näkyjen mukaan Jumalan tahto.

Åkerblom oli toistuvasti kahnauksissa virkavallan ja kirkon kanssa, mutta Wartiovaara puolusti kulttijohtajaa jyhkeässä omakustanneteoksessaan Maria Åkerblom totuuden valossa, eräitä koettelemuksia ristin tiellä (1920).

Vuonna 1927 Åkerblom ja Wartiovaara tuomittiin kumpainenkin muun muassa murhayrityksestä 15 vuodeksi kuritushuoneeseen, mutta Åkerblomin tuomio lyheni korkeimmassa oikeudessa kahdeksaan vuoteen. Åkerblom vapautui useiden pakoyritysten jälkeen jo vuonna 1933.

Vankeustuomion jälkeen Åkerblomin uskonnollinen kultti alkoi hiipua. Hän eli kannattajiensa lahjoituksista kootuilla varoilla näyttävää elämää Helsingissä aina kuolemaansa saakka.

Elokuvan pääosissa tenitytöt

Zaida Bergrothin ohjaama elokuva Marian paratiisi (2019) kertoo 1920-luvun tapahtumista Villa Toivolassa.

Elokuvan keskiössä on teinityttö Salome, joka aluksi muiden tavoin haltioituu Åkerblomin suggestiivisista saarnoista ja käytöksestä, mutta alkaa sitten kyseenalaistaa tämän toimia.

Salome alkaa kiinnittää huomiota Villa Toivolassa harjoitettuihin henkisiin ja fyysisiin pakkokeinoihin.

Hän ystävystyy ikäisensä prostituoidun Malinin kanssa käydessään kaupungilla, ja piilottaa kovia kokeneen tytön huvilan ulkorakennukseen. Pian Malin hakeutuu myös Åkerblomin seurakunnan kasvattilapseksi, ja tytöt alkavat yhdessä suunnitella pakoa.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Anna Viitala ja Jan Forsström. Maria Åkerblomia esittää Pihla Viitala. Viitaloitten kolmas sisar, Kaisla Viitala, on toiminut elokuvan toisena tuottajana.

Ohjaaja Zaida Bergrothille elokuva oli neljäs; sitä edelsivät hyvän vastaanoton saaneet filmit Skavabölen pojat (2009), Hyvä poika (2011) ja Miami (2017), ja Marian paratiisia seurasi ohjaaja-Jussin tuonut menestyselokuva Tove (2020).

Saga Sarkola ja Satu Tuuli Karhu elokuvassa Marian paratiisi.
Kuvateksti Saga Sarkola ja Satu Tuuli Karhu.
Kuva: Sami Kuokkanen / Elokuvayhtiö Komeetta Oy

Elokuvan pääroolissa Salomena nähdään Satu Tuuli Karhu, joka sai roolista Suomen Näyttelijäliiton palkinnon parhaana elokuvanäyttelijänä. Karhu on palkittu Jussilla elokuvasta Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja (2018) ja ehdokkuus tuli myös elokuvasta Eden (2020).

Malinin roolissa nähtävä Saga Sarkola on nuoreen ikäänsä nähden ehtinyt tehdä paljon: Marian paratiisi oli hänen yhdeksäs roolinsa pitkässä elokuvassa.

Pihla Viitalalle elokuvarooleja on kertynyt parikymmentä, mutta isolle osalle katsojista hän lienee silti tutuin rikossarjan Karppi (2018–2021) nimiroolista.

Marian paratiisin isoimmissa sivurooleissa nähdään aikamme suosituin elokuvapari Elina Knihtilä ja Tommi Korpela. Åkerblomia jahtaavaa poliisipäällikköä esittää Ilkka Heiskanen.

Osittain yhteistuotantona virolaisen Stellar Filmin kanssa valmistetun elokuvan sivurooleissa nähdään myös paljon virolaisia näyttelijöitä. Villa Toivolaan sijoittuvat kohtaukset kuvattiin Virossa, ja elokuvan ainoan Jussin saikin virolainen lavastussuunnittelija Jaagup Roomet.

Elokuvaohjaaja Zaida Bergroth ja näyttelijä Pihla Viitala Marian paratiisi -elokuvan kuvauksissa Viron Olustveressä.
Kuvateksti Zaida Bergroth ohjaa Satu Tuuli Karhua ja Pihla Viitalaa Viron Olustveressä.
Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Lisää aiheesta:

Maria Åkerblom ja leijonanpennut

Åkerblomilaisuus Kokkolan seudulla

Zaida Bergroth kertoo elokuvasta

Satu Tuuli Karhu ja Saga Sarkola kertovat elokuvasta

Rikostarinoita historiasta: Maria Åkerblom - Toista Yle Areenassa
Gustav Björkstrand berättar om Maria Åkerblom - Toista Yle Areenassa
  • Marian paratiisi (2019). Rooleissa Satu Tuuli Karhu, Pihla Viitala, Saga Sarkola, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Ilkka Heiskanen, Markku Maalismaa, Rein Oja, Jan Korander, Sonja Kuittinen, Satu Mikkelinen, Ilkka Heiskanen, Ruut Neves, Jarkko Lahti, Juhani Laitala. Käsikirjoitus Anna Viitala ja Jan Forsström. Ohjaus Zaida Bergroth. Tuotanto Elokuvayhtiö Komeetta Oy, Kaiho Republic Oy ja Stellar Film Oü.