Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Ylen tehtävänä on tuoda ajankuvia myös menneestä

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on lähetetty Helsingin Sanomiin 28.7.2022.

Kristiina Markkula kritisoi mielipidetekstissä (HS 27.7.) Ylen televisiossa näyttämiä vanhoja mustavalkoisia Suomi-elokuvia ja erityisesti niiden tapaa esittää romaneja.

Ylen perusarvoihin kuuluu ihmisen arvostaminen emmekä hyväksy rasismia missään muodossa. On myös totta, että joidenkin vanhojen kotimaisten elokuvien tapa käsitellä vähemmistöjä on vanhentunut eikä tällaisia sisältöjä enää tänä päivänä tehtäisi.

Vanhat kotimaiset elokuvat ovat kuitenkin oman aikansa kuvia ja osa yhteistä suomalaista muistia. Ylen julkisen palvelun tehtävään kuuluu pitää huolta ja kertoa yhteisestä kotimaisesta kulttuuriperinnöstä. Siksi Yle näyttää kanavillaan myös vanhoja elokuvia.

Iltapäivällä lähetetyt mustavalkoiset kotimaiset elokuvat ovat katsottuja ja kiitettyjä. Katsojat myös tunnistavat, että vanhojen elokuvien maailma, arvot ja asenteet voivat poiketa nykyisistä käsityksistämme suuresti. Nämä teokset tulisikin nähdä ja tulkita tekohetkensä yhteiskunnassa. Yle Areenassa joidenkin vanhojen ohjelmien yhteydessä kerromme, jos ohjelma sisältää aikansa ilmaisutapoja, joita ei nykyaikana käytettäisi.

Julkisen palvelun Ylen tarjonnan on oltava monipuolinen kokonaisuus. Jokaista julkaisupäätöstä harkitaan huolellisesti myös eettisestä näkökulmasta.

Petri Jauhiainen
mediapäällikkö, Yle