Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Ylen tekstitysten on palveltava useita eri ryhmiä

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on lähetetty Helsingin Sanomiin 2.8.2022.

Kari Tirrosen (HS 1.8.) mielipidekirjoituksessa kritisoidaan Ylen ohjelmatekstitysten selkeyttä.

Asia on tärkeä ja palaute tervetullutta. Ylen tekstitysten on palveltava monia eri ryhmiä, jolloin on haettava toimivinta ratkaisua.

Nyt käytössä oleva ohjelmatekstityksen fontti on tietynlainen kompromissi. Ohjelman taustavärin vaihtelu vaikuttaa luonnollisesti tekstin luettavuuteen, mutta myös tekstin taakse sijoitettu palkki on monelle katsojalle haastava, minkä lisäksi se rajaa kuvaa. Suomalaisilla on käytössään hyvin laaja kirjo laitteita, joilla Ylen ohjelmia katsotaan, ja siksi esimerkiksi taustavärin lisääminen teksteihin voisi aiheuttaa monelle katsojalle teknisiä haasteita.

Ohjelmatekstitykset ovat tärkeä osa saavutettavuutta. Ylen tekstityspalvelu on kattava sekä suomeksi että ruotsiksi, ja lisäksi TV:n suoratekstitysten määrää on lisätty viime vuosina. Kehitämme saavutettavuuspalveluitamme jatkuvasti myös yhdessä erityisryhmiä edustavien tahojen kanssa.

Johan Aaltonen

Tv-päällikkö, Yle

Minna Pöntys

Saavutettavuusvastaava, Yle