Sami-Petteri Asikainen inhosi “miestissejään” kunnes löysi avun selfieistä – “Valehtelet, jos väität rakastavasi itseäsi 24/7”
Sami-Petteri Asikainen on tehnyt paljon töitä, jotta voi olla sinut “miestissiensä ja jenkkakahvojensa” kanssa. Ulkonäkökeskeisyydestään kritisoidut Instagram ja selfiekulttuuri ovat olleet tärkeitä työkaluja matkalla neutraalimpaan kehosuhteeseen.
– Sellainen ihminen, joka sanoo rakastavansa itseään 24/7 ja 365 päivää vuodessa valehtelee, täräyttää rohkeista ja humoristisista somekuvistaan tunnettu Sami-Petteri Asikainen.
Sami-Petteri herätti median ja somekansan huomion vuonna 2018, kun hän parodioi muun muassa Lady Gagan, Kim Kardashianin ja useiden eri somevaikuttajien kuvia omalla Instagram-tilillään näyttäen samalla itsestään puolia, joita ei aiemmin halunnut näyttää kenellekään.
– Aknearvet, venymäarvet, vatsa, jenkkakahvat, ja “miestissit”.
Kaikista näistä Sami-Petteri on kokenut epävarmuutta ja kaiken tämän hän on somessa näyttänyt. Sitä kautta hän on oppinut suhtautumaan näihin piirteisiinsä neutraalimmin.
– Uskon, ettei negatiivista kehonkuvaa pidä lähteä muuttamaan positiiviseksi vaan neutraalimmaksi.
On tuntunut rohkealta uhmata niitä normeja ja uskomuksia mieskehosta, joita itselläkin on.
Sami-Petteri on työstänyt omaa kehosuhdettaan selfieiden avulla. Hänen mielestään jokaisen pitäisi ottaa itsestään valokuva sellaisesta kuvakulmasta, jota ei normaalisti käyttäisi ja julkaista se ilman kuvanmuokkausta. Siten itsensä näkisi juuri sellaisena kuin on.
Aiemmin Sami-Petteri esimerkiksi vältteli kuvien ottamista suoraan edestä päin, koska hänen silmänsä ovat eri tasoilla.
– Mitä enemmän olen ottanut kasvoistani kuvia, sitä enemmän olen oppinut näkemään silmäni normaalina asiana, johon ei tarvitse kiinnittää jatkuvasti huomiota.
– Olen tehnyt tosi paljon realisointia itseni suhteen ja opetellut näkemään itseni sellaisena kuin olen. Katsonut kehoani peilistä ja ottanut selfieitä juuri heränneenä, hiukset miten sattuu, ilman filttereitä tai edustavia kuvakulmia.
– Niistä kuvista olen hirveän ylpeä. On tuntunut rohkealta uhmata niitä normeja ja uskomuksia mieskehosta, joita itselläkin on.
Kuuntele Akuutti: Terveydeksi -podcastista kuinka selfiellä voi vahvistaa itsetuntoa. Somevaikuttaja Sami-Petteri Asikainen, psykologi Satu Pihlaja ja toimittaja Minna Korhonen vaihtavat kokemuksia selfieiden vaikutuksista.

Selfie voi olla paljastava tunnemittari
Sami-Petterin tavoitteena onkin jakaa somessa mielenterveys- ja kehosuhdesisältöä miehille. Hän kaipaa enemmän puhetta siitä, millaisia paineita miehet kokevat kehoistaan ja miehisyydestään.
Hän kokee, että kapea mieskuva on lyöty päin kasvoja jo lapsuusvuosina.
– Lapsuudessani lelut olivat He-maneja, prätkähiiriä ja supersankareita, jotka olivat hyvin lihaksikkaita ja maskuliinisia hahmoja. Se loi mielikuva, että tässä on nyt kaikkien ihannoima sankarimies.
– Olisi tärkeää, että myös miehet voisivat näyttää ja jakaa vapaasti ajatuksiaan ja tunteitaan kehoon liittyen. Siten voisimme muuttaa ajatusta siitä, mitä on olla “oikeanlainen” mies. Jokainen mies on oikea mies, oli millainen tahansa.
Huumori on suojamekanismi
Vaikka Sami-Petteri on näyttänyt kaikki epävarmuutta aiheuttavat piirteet itsestään somessa ja päässyt pahimpien kehokipuilujen yli, vaatii kehosuhde silti edelleen aktiivista työstämistä.
Psykiatrisena sairaanhoitajana Sami-Petteri tietää, että väsyneenä ja stressaantuneena mielen joustavuus on heikentynyt ja silloin epävarmuudet puskevat herkemmin pintaan.
Myös kesäisin epävarmuus on läsnä useammin.
– Mietin juuri sup-laudan hankkimista ja sitä, suppailenko paita päällä vai ilman. Jos otan paidan pois, lähtee puolustusmekanismi herkästi päälle. Silloin vitsailen, että katsokaa nyt, jos ette ole tämän näköistä miestä aiemmin nähneet.
Yhdessä oleminen ja hyvään keskittyminen auttavat
Sami-Petterin mukaan on tosiasia, ettei hänestä koskaan tule ihailemaansa Instagramissa poseeraavaa kaunista, komeaa ja seksikästä fitnessmiestä.
– Heillä on ihan täydelliset vartalot mielestäni. Äskettäin huomasin taas selaavani niitä kuvia ja mietin, että haluan olla tuollainen. Tulen siitä surulliseksi ja epätoivoiseksi, koska tiedän, etten voi saavuttaa haluamaani.
– Mutta niiden tunteiden kanssa on vain elettävä ja hyväksyttävä ne. Jotta en jää tunteisiini kiinni, siirryn tekemään jotain mistä nautin: katsomaan sarjoja, kävelemään ystävien kanssa tai syömään jäätelöä.
Toisinaan helpotusta voi hakea myös keskittymällä kehossaan niihin puoliin, joista on kiitollinen.
– Minulle merkityksellinen vaihe kohti kehoneutraaliuutta on ollut keskittyminen siihen mihin kehoni pystyy: minulla on jalat, joilla voin kävellä, kädet, joilla voin tarttua ja iho, joka suojaa kaikkea sisälläni.