Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Unohdettu elokuvahelmi Kuningas lähtee Ranskaan on säilyttänyt arvoituksellisuutensa

Päivitetty 18.10.2022 15:52.
Paavo PIskonen ja hevonen elokuvassa Kuningas lähtee Ranskaan (1986).
Kuva: Stefan Bremer

Anssi Mänttärin pienimuotoinen mustavalkoinen taide-elokuva on painunut vuosien saatossa unohduksiin, mutta ansaitsee tulla arvioiduksi uudelleen.

Kuningas lähtee Ranskaan (1986) on pieni mustavalkoinen elokuvahelmi ja kuriositeetti. Se on esitetty televisiossa vain kerran aiemmin, vuonna 1998.

Paavo Haavikko kirjoitti vuonna 1974 satiirisen näytelmän ja kuunnelman, jossa Englannin hallitsija lähtee alkavan jääkauden alta jäätyneen kanaalin yli Ranskaan, jossa viini ei vielä jäädy pulloon.

Anssi Mänttäri ihastui monitasoiseen ja lyyriseen tekstiin, ja haaveili elokuvaversiosta vuosikausia. 1980-luvun puolivälissä aika tuntui otolliselta.

Ohjaaja Anssi Mänttäri ja käsikirjoittaja Paavo Haavikko elokuvan Kuningas lähtee Ranskaan kuvauksissa.
Kuvateksti Ohjaaja Anssi Mänttäri ja käsikirjoittaja Paavo Haavikko elokuvan Kuningas lähtee Ranskaan kuvauksissa.
Kuva: Stefan Bremer

Aulis Sallisen ooppera samasta tekstistä ehti ensi-iltaansa pari vuotta Mänttärin elokuvaa aiemmin. Ehkä siksi elokuvankin ympärillä leijui yleisöä karkottavan korkeakulttuurisuuden leima.

Englannin nimeämätön hallitsija kuulee ennustuksen, jonka mukaan kuningas ratsastaa jäätyneen kanaalin yli Ranskaan karvahattu päässään ja hänen puolisonsa nimi on joko Anne tai Caroline.

Paavo Piskonen elokuvassa Kuningas lähtee Ranskaan (1986).
Kuvateksti Paavo Piskonen on paleleva kuningas.
Kuva: Stefan Bremer

Kun heinäkuussa sataa lunta, kuningas (Paavo Piskonen) päättää toteuttaa profetian, määrää laivaston pois kanaalista, jotta se pääsisi jäätymään ja ottaa mukaansa kaksi Annea ja kaksi Carolinea.

Keskenään sopuisasti toimeen tulevia vaimokandidaatteja esittävät Susanna Haavisto, Riitta Havukainen, Kylli Köngäs ja Kati Outinen.

Susanna Haavisto elokuvassa Kuningas lähtee Ranskaan (1986).
Kuvateksti Susanna Haavisto on Caroline Iloinen.
Kuva: Stefan Bremer

Kyse on vallasta, vallankäytöstä ja vallanhimosta, mutta myös nautinnonhalusta ja viinistä, sekä siitä, onko historiasta opittu mitään.

Jääkautta henkivä talvinen matka on täynnä nälkää, kärsimystä ja epäonnisia taisteluita. Elokuvan päätyttyä koko matka ja sen tarkoitus jää arvoituksellisesti auki.

Mänttäriltä valmistui ensi-iltaan peräti kolme elokuvaa vuonna 1986 ja niistä vaikeasti lähestyttävä Kuningas lähtee Ranskaan sai vähiten katsojia.

Kriitikot arvostivat Mänttärin elokuvaa ja erityisesti sen uljasta visuaalisuutta, mutta yleisö vieroksui Haavikon arkikielestä irtaantunutta, runollista dialogia ja absurdiutta.

Runollisuus korostuukin Mänttärin elokuvassa enemmän kuin satiirisuus. Paitsi kieli, myös kuvakieli ja rytmi henkivät poeettista monitulkintaisuutta.

Aikatasojen surrealistinen yhdistäminen nykyhetkestä keskiaikaan kulminoituu kohtaukseen, jossa sepät hajottavat auton tehdäkseen siitä hevosten vetämät rattaat pääministerille.

Paikoitellen Haavikon dialogi vaikuttaa enteilevästi kaurismäkeläiseltä: "Näytät nuorelta, mutta se menee ohitse", toteaa kuningas uudelle pääministerilleen. Repliikki istuisi hyvin Kaurismäen elokuvien kieleen.

Jotkut näyttelijöistä onnistuvat lausumaan aforistista dialogia hyvinkin luontevasti. Erityisesti Paavo Piskosen, Susanna Haaviston ja tallimestarin roolin tekevän Lasse Pöystin älykästä tekstintulkintaa on ilo seurata.

Harri Nikkonen, Paavo Piskonen ja Lasse Pöysti lumisilla linnan portailla elokuvassa Kuningas lähtee Ranskaan.
Kuvateksti Harri Nikkonen, Paavo Piskonen ja Lasse Pöysti Raaseporin rauniolinnan lumisilla portailla.
Kuva: Stefan Bremer

Tärkeimmässä sivuroolissa pääministerinä nähdään oopperalaulaja Harri Nikkonen, joka esiintyi muutamassa muussakin Mänttärin ohjaustyössä.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Anssi Tikanmäki, ja musiikki sisältää myös muutamia Haavikon teksteihin sävellettyjä lauluja. Näistä kauneimmat on oikeutetusti annettu Haaviston laulettaviksi.

Elokuvan sivurooleissa on useita kiinnostavia 1980-luvun esiintyjiä. Joukosta erottuvat Matti Pellonpää, Markku Toikka, Heikki Paavilainen ja Pertti Sveholm.

Sotilaitten kuorossa nähdään muun muassa Sakari Kuosmanen sekä Pantse ja Martti Syrjä.

Elokuvaaja Heikki Katajisto on tehnyt uljasta ja viimeisteltyä työtä, samoin kuin koko visuaalisuudesta vastaava tiimi, lavastaja-puvustajat Pertti ja Tuula Hilkamo sekä maskeeraaja Leena Kouhia.

Visuaalisesti komea elokuva on säilyttänyt charminsa osittain varmasti myös monitulkintaisen käsikirjoituksen ansiosta. Se ei aukene tyhjiin, vaan pitää arvoituksellisuutensa tallessa.

Nopeasti ja edullisesti tehdyistä elokuvistaan tunnetun Mänttärin mustavalkoinen, unohtunut taide-elokuva ansaitseekin tulla nähdyksi ja arvioiduksi uudelleen.

Jos elokuvan yllä tuntuu leijuvan kaurismäkeläinen surumielisen humoristinen ja absurdi tunnelma, se voi johtua siitä, että Aki Kaurismäki liikkui kuvausryhmän mukana valaisijan roolissa.

  • Kuningas lähtee Ranskaan (1986). Rooleissa Paavo Piskonen, Harri Nikkonen, Lasse Pöysti, Susanna Haavisto, Riitta Havukainen, Kylli Köngäs, Kati Outinen, Kalevi Kahra, Matti Pellonpää, Markku Toikka, Heikki Paavilainen, Pertti Sveholm, Timo Toikka, Turo Pajala, Erkki Pajala. Käsikirjoitus Paavo Haavikko, Anssi Mänttäri ja Heikki Katajisto. Kuvaus Heikki Katajisto. Ohjaus Anssi Mänttäri. Tuotanto Reppufilmi Oy.