Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin viimeinen kausi Tampere Filharmoniassa alkaa puistokonsertilla: “Tämä orkesteri on ollut minulle juuri se oikea”

Vuodelta 2022
Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali pohtii puistokonserttia ja viimeistä alkavaa kauttaan (2022-2023) Tampere Filharmoniassa - Toista Yle Areenassa

Kansainväliset tehtävät kutsuvat. Työskenneltyään kymmenen vuotta Tampere Filharmonian ylikapellimestarina Santtu-Matias Rouvali jättää pestinsä kevätkauden 2023 päätteeksi.

Santti-Matias Rouvali siirtyy uusiin tehtäviin hyvillä mielin.

– On ollut kiva vanheta yhdessä orkesterin kanssa. Mutta jossain vaiheessa on aika mennä vanhenemaan jonnekin muualle. Orkesteri aina muuttuu johonkin suuntaan oman ylikapellimestarinsa kanssa. Uusi suunta virkistää.

Syksy alkaa Tampereen Sorsapuistossa puistokonsertin merkeissä tuttuun tapaan.

– Tämä on aina ollut semmoinen lomalta paluu ja pehmeä konserttikauden avaus. Hyvää musiikkia ja piknik-meininkiä, mikäpä olisi sen parempaa, Rouvali sanoo.

Hän iloitsee siitä, että koronavuosien jälkeen yleisö taas pääsee paikan päälle konsertteihin. Rouvali myöntää kaipaavansa aikaa ennen koronaa.

– Haluaisin vielä nähdä, mitä se oli ennen koronaa, kun oli täydet salit. Saimme soittaa isoa musiikkia loppuunmyydyille katsomoille, täysillä kokoonpanoilla.

Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali harjoituksissa.
Kuvateksti Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali harjoituksissa ennen puistokonserttia.
Kuva: Mari Keinänen / Yle

Myös puistokonsertin ohjelmistoon korona vaikutti omalta osaltaan.

– Nyt olen valinnut isoja kappaleita sen takia, että saadaan käyttää täyttä kokoonpanoa. Toivottavasti yleisö uskaltaa taas takaisin konsertteihin. Tiedän, että osa vielä vähän pelkää sitä, tietysti syystäkin.

Puistokonsertti on rentoa klassista musiikkia tulvillaan. Puistossa soi esimerkiksi balettimusiikkia Romeosta ja Juliasta sekä Pähkinänsärkijästä. Baritoni Ville Rusanen tulkitsee suomalaisia lauluja. Pitkä esiintymiskokemus auttaa laulajaa valmistautumaan ulkoilmakonserttien konserttisaleista poikkeaviin olosuhteisiin.

– Ulkoilmakonserteissa esiintyjän kannalta ei ole akustista kuulokuvaa, kuten konserttisaleissa. Toki äänentoistosta saan apua ja yleisölle kaikki tulee upeasti esille, nykyinen äänentoisto on niin laadukasta, Rusanen sanoo.

Millaisin miettein oopperalaulaja Ville Rusanen valmistautuu puistokonsertti-esiintymiseen? - Toista Yle Areenassa

Rouvali muistelee kymmentä vuottaan Tampere Filharmonian ylikapellimestarina.

– Aloittaessani olin suhteellisen nuori. Tämä orkesteri on ollut minulle juuri se oikea. Orkesteri on hienosti omaksunut konserteissa hetkessä elämisen meiningin. Se on juuri se asia, mitä kohti olen yrittänyt orkesteria saada. Ollaan valmiita ja joustavia musiikin suhteen. Sillä musiikkihan siinä on se pääasia.

Rouvali kiittää tamperelaisia aktiivisuudesta. Ihmiset käyvät kulttuuritapahtumissa.

– Tämän kokoisessa kaupungissa on näin paljon kulttuuritapahtumia, täällä yleisö lähtee liikkeelle. Myös sinfoniaorkesteri on saanut täällä hyvin laajan yleisöpohjan. Ja mehän ei olla muuta kuin kiitollisia siitä. Ilman yleisöä ei ole hyvää konserttia, ei ainakaan niin inspiroitunutta.

Santtu-Matias Rouvalin työ on kansainvälistä. Rouvali vakuuttaa, että kotimaalla, Tampereella ja erityisesti suomalaisella metsällä on aina erityinen paikka taiteilijan sydämessä.

– Oli hauska, kun lontoolaiselta käyrätorvistiltamme oli kysytty haastattelussa, että mites toi Santtu? Hän vastasi, että jos hän sanoo suoraan, Santtu on kuin metsästä yhtäkkiä paikalle kävellyt, hän tekee muutaman jutun, mutta jossain vaiheessa hän kävelee sinne metsään takaisin.

-----------

Tampere Filharmonian puistokonsertti 2022:

  • Suora lähetys Areenassa lauantaina 6.8. klo 18. Konsertti on katseltavissa Areenassa vuoden ajan.

  • Teemalla lauantaina lauantaina 6.8. klo 20 alkaen.

  • Yle Radio 1:ssä perjantaina 19.8. klo 19.02.