Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Terence Hill ja Bud Spencer kaikkien aikojen suosituimmassa spagettilänkkärissä: Kuukauden westerninä Trinity ratsastaa jälleen

Hymyilevä lännenasuinen mies (näyttelijä Terence Hill) makailee hevosen valjaisiin kiinnitetyllä kenttävuoteella tai paarilla jalka toisen polven päällä, kädet ristissä pään takana ja hattu silmillä. Kuva elokuvasta Trinity ratsastaa jälleen.
Kuvateksti Trinity (Terence Hill)...
Kuva: West Film

Tutkapari Hill–Spencer nautti kauan suuresta suosiosta, vaikka elokuvien taso oli hyvin vaihteleva. Tämä veijarikomedia saattaa olla heidän elokuvistaan paras.

Mikä mahtaa olla kaikkien aikojen menestynein italialainen lännenelokuva, eli niin sanottu spagettilänkkäri tai italowestern? Varmaankin joku Sergio Leonen ja Clint Eastwoodin yhteisistä filmeistä, kuten Vain muutaman dollarin tähden tai Hyvät, pahat ja rumat? Tai ehkä kymmeniä jatko-osia saanut Django?

Ei, koko maailman mittakaavassa suurimman suosion saavuttanut eurooppalainen lännenelokuva on Trinity ratsastaa jälleen (Continuavano a chiamarlo Trinita, 1971), joka oli jatko-osa Terence Hillin ja Bud Spencerin läpimurtoelokuvalle Nimeni on Trinity. Jos sen kotimaassa yksi Leonen westerneistä sentään ylsi suosiossa sen edelle, niin kansainvälisillä markkinoilla Trinity ratsastaa jälleen on ollut ylivoimaisesti kaikkien aikojen suosituin italowestern. Se saattaa olla myös paras Hillin ja Spencerin elokuvista, joiden taso ei tosin koskaan ollut yhtä vankkaa kuin niiden määrä ja suosio.

Parrakas, tukeva mies (näyttelijä Bud Spencer) makaa nukahtaneen näköisenä kylvyssä metallisessa 1800-luvun ammeessa, jonka päätyyn on ripustettu asevyö ja revolveri. Kuva elokuvasta Trinity ratsastaa jälleen.
Kuvateksti ...ja Bambino (Bud Spencer)
Kuva: West Film

Laiska mutta nopeasti aseensa vetävä Trinity ja hänen karhumainen, törmäilevä veljensä Bambino yrittävät päteä lainsuojattomina mutta päätyvät auttamaan niitä, joita heidän tulisi ryöstää. Varsinaisia konnia ovat luostarista käsin toimivat aseiden salakuljettajat.

Lännenelokuvan aikojen muuttumista kuvastaa hyvin se, että vuonna 1950 John Fordin Rajarosvojen voittajassa (Wagonmaster) toisen pääroolin tehnyt Harry Carey Jr. näyttelee nyt vierasroolissa sankarikaksikon isää. Suomalaisittain kiinnostavasti naispääosan esittää Kirsti Somersalo (Yanti Somer).

Kuukauden western: Trinity ratsastaa jälleen Teemalla tiistaina 9.8.2022 klo 22.20. Areenassa 90 päivää