Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Keitto paahdetusta kesäkurpitsasta rapeiden kesäkurpitsabriossien kera

Strömsö inslag: Soppa på ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche - Toista Yle Areenassa

Tämä ihanan samettinen keitto tehdään kesäkurpitsasta. Ateriasta saa ruokaisan tarjoamalla lisukkeeksi täyteläisiä briosseja, joissa on kesäkurpitsaa ja punasipulia.

Kesäkurpitsaa voi myös pakastaa, joten säilö sekä suuret että pienet yksilöt talven varalle!

Keitto paahdetusta kesäkurpitsasta

Ainekset

  • 1 iso kesäkurpitsa

  • oliiviöljyä

  • 1 salottisipuli

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 5 dl kanalientä

  • 1 dl valkoviiniä

  • 2 dl kermaa

  • suolaa

  • mustapippuria

Ohjeet

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Nosta kesäkurpitsa uunipellille, valuta päälle hieman oliiviöljyä ja paahda uunissa pehmeäksi (noin tunnin ajan, jos kesäkurpitsa on oikein iso).

3. Silppua salottisipuli ja valkosipuli hienoksi ja kuullota silppu oliiviöljyssä kattilassa.

4. Lisää kattilaan kesäkurpitsan pehmeä sisus, kanaliemi, valkoviini ja kerma. Anna hautua ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

5. Soseuta keitto sileäksi.

6. Valuta halutessasi päälle hieman oliiviöljyä ennen tarjoilua.

Kesäkurpitsabriossit

Ainekset

  • 70 g maitoa

  • 500 g erikoisvehnäjauhoja

  • 360 g kylmiä kananmunia

  • 15 g suolaa

  • 25 g sokeria

  • 15 g tuorehiivaa

  • 350 g huoneenlämpöistä voita

  • 1 kesäkurpitsa

  • 1 punasipuli

  • mustapippuria

  • oliiviöljyä

Ohjeet

1. Laita maito, vehnäjauhot, kananmunat, suola ja sokeri yleiskoneen kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

2. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi paloina yksi kerrallaan ja sekoita, kunnes taikina on kiiltävää ja tasaista.

3. Kohota taikinaa jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä vähintään tunnin ajan.

4. Leikkaa kesäkurpitsa ja punasipuli paksuiksi viipaleiksi.

5. Mausta viipaleet suolalla ja mustapippurilla ja valuta päälle hieman oliiviöljyä.

6. Paista viipaleita paistinpannulla tai grillipannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja pehmenneet. Anna jäähtyä talouspaperin päällä.

7. Voitele ja jauhota muutama säilykepurkki ja vuoraa ne halutessasi leivinpaperilla. Jaa briossitaikina purkkeihin.

8. Paina taikinaan paistetut kasvisviipaleet.

9. Kohota briosseja, kunnes ne ovat kooltaan kaksinkertaisia.

10. Paista briosseja 190-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kesäkurpitsakeittoa sekä -briosseja
Kuva: Svenska Yle / Strömsö