Hyppää pääsisältöön

Historia

Pahamaineinen merirosvosakki herätti keskiajalla kauhua Suomen rannikolla – Katso kartasta, missä vitaaliveljet ryöstelivät ja majailivat

Päivitetty 22.08.2022 15:07.
1700-luvulla tehty piirros keskiajalla tapahtuneesta merirosvopäälliköiden mestauksesta, taustalla kahden purjelaivan törmääminen ja taistelu.
Kuvateksti Merirosvopäälliköiden mestaus Hampurissa vuonna 1401.
Kuva: Hamburger Staatsarchiv

Vitaaliveljet eli vitaliaanit ryöväsivät kauppalaivoja raa’alla tavalla Itämerellä keskiajalla. Nämä merirosvot lymyilivät myös Ruotsin Itämaan eli nykyisen Suomen rannikolla. Rosvot pitivät Korsholman linnaa yhtenä tukikohtanaan.

1300- ja 1400-lukujen vaihde oli levotonta aikaa Itämerellä. Tanskan kuningatar Margareeta I ja Ruotsin kuningas Albrekt Mecklenburgilainen sotivat keskenään. Soppaa hämmentämään tulivat nuoret alhaisaateliset miehet Pohjois-Saksasta. Heistä muodostui vitaliaanien hurja merirosvojoukko, jonka kerrotaan heittäneen ryöstämänsä laivan miehistön armotta mereen.

Kuuntele lisää: Tiedeykkönen: Pahamaineiset vitaliaanimerirosvot toimivat myös Suomen rannikolla.

Itämeren merirosvojen eli vitaliaanien tukikohdat ja toiminta-alueet. Juomasarvi oli kuuluisan merirosvopäällikkö Störtebekerin tunnus. Kuva: Mira Gartz /Yle

Korsholman linna

Yksi vitaaliveljien merirosvopäälliköistä, Otte von Peccatel, hallitsi Korsholman linnaa ilmeisesti kuolemaansa asti. Vitaaliveljet pitivät linnaa tukikohtanaan muutamien vuosien ajan.

Nykyisen Vaasan liepeillä sijainnut luultavimmin hirrestä rakennettu linna ei ole säilynyt.

Turun linna

Turun linna on saattanut olla vitaliaanien tukikohta, sillä siellä oli heille myötämielisiä isäntiä. Turun linnan päällikkönä toimi rälssimies Knut Bosson Grip, joka oli hyvää pataa vitaaliveljien ja heidän johtajiensa kanssa.

Eräässä tärkeässä keskiaikaa koskevassa lähteessä, Paulus Juustenin piispainkronikassa kerrotaan, että 1400-luvun taitteessa merirosvot ja venäläiset olisivat aiheuttaneet suurta tuhoa Turun tuomiokirkolle. Tästä on päätelty, että vitaaliveljet olisivat tehneet hävitysretken myös Aurajokivarteen, mutta muut lähteet eivät tue tätä teoriaa.

Merirosvot, jotka käyvät hävittämässä kaiken, ovat kätevä selitys kaikelle sellaiselle, mitä on vaikea tulkita.

― Arkeologi Ilari Aalto

Turun saaristo

Perimätiedon mukaan vitaliaanit olisivat Saaristomerellä sytyttäneet harhatulia, joilla olisivat houkutelleet laivoja karikolle, ryöstäneet saaliin ja mahdollisesti tappaneet miehistön. Tämä on ilmeisesti vain myöhemmin syntynyttä tarinaperinnettä.

Merirosvosakkiin liittyi myös rannikkokylien nuoria seikkailunhaluisia miehiä, jotka eivät nähneet itsellään tulevaisuutta kotiseudullaan.

Oli hyvä rekrytoida miehiä köyhistä rantakylistä. He tunsivat täydellisesti lähivedet ja osasivat purjehtia karikkojen läpi.

― Itämeren merirosvoista kirjoittanut Juha Ruusuvuori

Liinmaan ja Abrochin linnat

Vitaaliveljien kanssa veljeillyt Knut Bosson Grip hallitsi myös muita linnoja. Näistä Satakunnassa sijaitsevat Liinmaan ja Abrochin linnat päätyivät vitaliaanien haltuun 1395.

Liinmaan linna sijaitsi Eurajoen, Abrochin linna todennäköisesti Kokemäenjoen varrella. Linnat eivät ole säilyneet.

Viipurin linna

Saksalaisissa lähteissä kerrotaan, että vitaliaanit olisivat pitäneet majaa myös Viipurissa ja ryöstelleet Novgorodiin kulkevia kauppalaivoja. Tästä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta.

Muutamia faktoja vitaaliveljistä

  • Saksalainen aatelismies Klaus Störtebeker oli peloton ja raaka merirosvo, joka tarinan mukaan kulautti jättikokoisen juomasarvellisen yhdellä kertaa.

  • Maisteri Wigbold oli yliopistokoulutuksen saanut oppinut mies, jota pidettiin merirosvojoukon aivoina.

  • Vitaaliveljet saivat nimensä alasaksan sanasta Vitalie, ”elintarvike”. Vitaliaanit eivät kuitenkaan olleet vain Ruotsin kuningas Albrekt Mecklenburgilaisen ruokalähettejä, vaan Albrektin vihollisten laivoja kaapanneita merirosvoja.

Jos haluat tietää, kuinka raa'oille merirosvopäälliköille lopulta kävi, kuuntele Tiedeykkönen: Pahamaineiset vitaliaanimerirosvot toimivat myös Suomen rannikolla.