Iiu Susirajan säälimättömien omakuvien taustalla on turvallinen lapsuus rauhallisessa lähiössä
Omakuvistaan tunnetun Iiu Susirajan työtä on esitelty tänä vuonna kansainvälisissä taide- ja kulttuurilehdissä. Susirajan taiteilijuuden juuret ovat Turun Hepokulta -lähiössä vietetyssä lapsuudessa.
Kuuntele Kuusi kuvaa Iiu Susiraja -ohjelma Yle Areenasta
Lukuisten muuttojen ja ammatinvalintakokeilujen jälkeen Iiu Susiraja on palannut Turun Hepokultaan, lähelle lapsuudenkotiaan, ja toteuttaa nyt alkuperäistä haavettaan taiteilijuudesta.
- Lapsena laitoin ystäväkirjaan että haluan eläinlääkäriksi, koska en kehdannut tunnustaa että halusin taiteilijaksi, sanoo Susiraja.
Hepokulta oli hyvä paikka asua. Siellä oli paljon harrastusmahdollisuuksia: uimahalli, palloiluhalli, ja lähistöllä oli hevostalleja. Kirjastoauto toi luettavaa ja kioskista sai lehtiä. Alue oli luonnonläheinen ja Iiu Susiraja piti metsässä kävelemisestä ja lähiluonnon tarkkailemisesta. Seurakuntatalolla hän kävi piirustuskerhossa.
Aikuiseksi tultuaan Susiraja muutti pois Hepokullasta, ja aloitti varsinaisen kiertolaiselämän. Hän muutti usein asuinpaikkaa ja jopa asuinkaupunkia sen mukaan missä hän milloinkin opiskeli tai työskenteli. Hän muistelee muuttaneensa kahdesta neljään kertaa joka vuosi. Turun lisäksi hän on asunut ainakin Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella. Monesti muutto liittyi taloudellisen tilanteen vaihteluihin, ja aina välillä Susirajan oli rahan puutteessa palattava takaisin vanhempien luokse.
Eri paikkoihin kulkeminen tuli edulliseksi liftaaamalla. Mustaan nahkatakkiin ja keltaiseen huiviin pukeutunut tyttö sai aina helposti kyydin. Toisinaan miehet tekivät ikäviä ehdotuksia, mutta pahemmilta ongelmilta hän onnistui aina välttymään. Sitä hän pitää psykologisen silmänsä ansiona.
Iiu Susiraja kävi pitkän tien kuvataiteilijaksi. Hän opiskeli eri ammatteihin valmistavissa kouluissa ja pyrki taidekouluihin useita kertoja ennen kuin vuonna 2008 tuli hyväksytyksi Turun Taideakatemian opiskelijaksi. Hänen oma taiteellinen uomansa löytyi omakuvan parista: kuvaamalla itse itseään erilaisissa tilanteissa hän on luonut omaperäisen kuvallisen maailman, joka on niittänyt mainetta kansainvälisesti. Helmikuussa 2022 kansainvälinen Art Forum -taidelehti nosti Susirajan kansikuvataiteilijakseen ja myöhemmin samana keväänä New Yorker -lehti teki hänestä jutun.
