Leivo toscakuorrutteinen valebanaanikakku – mehevä kakku saa makunsa palsternakasta
Eräs keitonvalmistuskerta innosti kokki Paul Svenssonin uusiin kokeiluihin keittiössä. Nyt hän on keksinyt tavan saada ruokiin banaanin makua – ilman banaania.
– Koko keittiö tuoksui banaanilta, kun teimme keittoa palsternakasta. Silloin aloin miettiä, miten palsternakasta saisi esiin banaanin maun, Svensson sanoo.
Useiden kokeilujen jälkeen hän huomasi, että raaka palsternakkaraaste maistuu banaanilta, jos sitä liottaa maidossa. Parhaiten maun tuo esiin kauramaito.
– Maustetulla maidolla voi tuoda makua eri ruokiin. Sen voi juoda sellaisenaan tai jäädyttää sorbetiksi tai granitéksi.
Jos siis haluat leipoa banaanista, valitse palsternakka. Kaupoista saa kotimaista palsternakkaa ympäri vuoden, sillä se kestää hyvin varastointia. Tässä Paulin valebanaanikakun ohje.
Vinkki!
Kakun voi paistaa grillissä. Varmista silloin, ettei alalämpö ole liian voimakas. Laita grilliin ohut kerros brikettejä ja käytä mieluiten pizzakiveä ja sen päällä ylimääräistä ritilää, jotta kakku ei tule liian lähelle lämmönlähdettä ja pala pohjasta.
Valebanaanikakku – toscakakku palsternakasta
Määrä: 10
Valmistusaika: 70 min, josta valmisteluaika 30 min
Ainekset
1–2 palsternakkaa
2 dl kauramaitoa
50 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
50 g voita
¾ dl sokeria
valutettu palsternakka raaste
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kauramaitoa
Ohjeet
Raasta palsternakat kuorineen kulhoon. Kaada joukkoon 3 dl kauramaitoa ja painele hieman lusikalla. Peitä kulho ja laita se yöksi jääkaappiin. Siivilöi seos ja säästä sekä kauramaito että valutettu palsternakkaraaste kuorrutusta varten. Kauramaidolla maustat kakkutaikinan sekä kuorrutuksen.
Laita kiertoilmauuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka, jonka halkaisija on 23–24 cm.
Sulata voi ja anna jäähtyä.
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi.
Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita seos taikinaan. Lisää 2 dl kauramaitoa ja sekoita hyvin.
Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunissa noin 25 minuuttia.
Kakun paistuessa valmista kuorrutus.
Sulata sokeri voin kanssa kattilassa. Anna karamellisoitua. Lisää palsternakkaraaste ja hieman vettä. Keitä, kunnes seos sakenee. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja loput 1 dl kauramaitoa.
Levitä kuorrutus kakun päälle ja paista kakkua uunissa vielä 15–20 minuuttia.
Tarjoa kakku haaleana jäätelön tai kermavaahdon kanssa.