Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Vala kakku betonista, niin saat ikuisen koristeen puutarhaasi

Vuodelta 2022
Vala kakku betonista, niin saat ikuisen koristeen puutarhaasi - Toista Yle Areenassa

Kovat kakut eivät kuulu suosikkeihin juhlapöydässä, mutta tämän kakun pitääkin olla kova kuin kivi ja kestää ikuisesti – ainakin melkein.

Strömsö täyttää 20 vuotta, ja silloin tarvitaan tietenkin kakku. Pitkäikäinen kakku syntyy betonista. Jotta kakusta tulee oikeanmuotoinen, pitää hankkia pari vanhaa kakkuvuokaa.

Tavallisesti, kun valetaan koriste-esineitä betonista, käytetään silikonisia, muovisia tai pahvisia valumuotteja. Mutta, jos vuoan on voidellut tarpeeksi hyvin ruokaöljyllä, voi käyttää myös peltistä vuokaa. Vuoka pitää voidella hyvin, muuten on vaarana, että kakku jää vuokaan ikuisiksi ajoiksi.

Kakkuvuoka ja kulho betonia.
Kuvateksti Muotti täytyy voidella huolellisesti reilulla määrällä ruokaöljyä.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Tarvikkeet:

 • vanhoja erikokoisia kakkuvuokia

 • ruokaöljyä

 • betonijauhetta

 • vettä

 • saavi

 • kauha

 • kukkia, kynttilöitä koristeeksi

Tee näin:

 1. Valitse 3–4 erikokoista kakkuvuokaa ja kokeile panna ne päällekkäin, niin näet, miltä ne näyttävät. Jos niistä syntyy hieno kakun muoto, voit ryhtyä töihin ja sivellä kaikki muotit ruokaöljyllä. Käytä vain vanhoja kakkuvuokia, jota ei käytetä enää leivonnassa.

 2. Sekoita erä betonia. Noudata pussissa olevia ohjeita. Kuten kaikessa leivonnassa, mittasuhteiden täytyy olla oikeat, niin myös betonin ja veden suhde. Sokerikakkuvuokaan menee noin 10 dl betonijauhetta ja 1,5 litraa vettä, mutta etene kokeilemalla, mitat voivat vaihdella betonijauheen tai tietenkin vuokien koon mukaan.

 3. Kaada betoni kakkuvuokaan. Ravistele vuokaa niin, että saat ilmakuplat pois. Kopauta vielä vuokaa pöytää vasten. Anna jähmettyä noin 2 tuntia.

 4. Sekoita betonia muita muotteja varten ja toista työvaiheet.

 5. Koristele kakku kynttilöillä ja kukkasilla tai sijoita se puutarhaan ja anna luonnolle valta.

Nainen, joka pitää kakkutajotin.
Kuvateksti Kakku on valmis, olkaa hyvä!
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä