Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Lääkäri Heimo Langinvainio on henkisellä matkalla katolisessa maailmassa

Heimo Langinvainio ja koiransa Napoleon.
Kuva: Heimo Langinvainion kotiarkisto

Henkinen matka on lääketieteen tohtori Heimo Langinvainiolle elämän mittainen, sillä mielen tarkastelu pitää hänet alati otteessa.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Lääketieteen tohtori Heimo Langinvainio sanoo etsivänsä vastauksia kysymyksiin kuten kuka hän pohjimmiltaan on tai kuka hän haluaisi olla. Hän on henkisellä matkalla itsensä ytimeen, mikä on oikeastaan Langinvainion kehittämä henkisen kasvun malli tai sisäisen polun metafora.

Hän sanoo löytäneensä itseään polun eri vaiheista ja saaneensa vahvistusta erityisissä paikoissa. Yksi niistä on Italian Umbriassa oleva pieni Poriziuncolan kappeli.

La Porziuncola basilikan keskilaivan pienessä kappelissa.
Kuva: Heimo Langinvainion kotiarkisto

– Paikkaa pidetään "armon paikkana". Siellä voi löytää sisintään koskettavan ja puhdistavan tunnelman.

Kolmannen polven katolilaisuus

Osana elämän polkua ja sen palapeliä mukana kulkee katolilaisuus, joka on tullut Langinvainion sukuun katolilaisen isoäidin perintönä. Heimo Langinvainio ei halua niinkään puhua uskonsa voimasta, sillä katolilaisuus merkitsee hänelle pikemmin kykyä ajatella abstraktisti.

Katolisten maailmassa tunnetaan ilmiö nimeltä epifania, joka voi olla mikä tahansa tapahtuma tai sattumus, mutta sattuma istuu juuri ainutlaatuisiin ajatuksiin, joka tuottaa voimakkaan elämyksen kuten esimerkiksi itämaantietäjille ilmestynyt Betlehemin tähti.

– Jos istut vaikkapa puiston penkillä miettien, että olet yksinäinen, mutta yhtäkkiä paikalle lentää lintu, joka visertää juuri sinulle. Näin syntyy lohduttava kokemus, kun tajuat, että et olekaan yksin.

Lääkäriksi Itävallan ja Espanjan yliopistoista

Heimo Langinvainio opiskeli lääketiedettä Wienin yliopistossa, missä hän tutustui yhden vuosikurssin verran psykiatri Viktor Franklin opetuksiin.
– Se oli minulle yllätys, että sieltä tuli näin korkealentoinen, filosofinen, uskonnollinen ja suorastaan metafyysinen korkea abstraktiotason linkkaus ihmisyyteen, kun varsinaisesti opiskelin lääketiedettä.
Viktor Frankl loi logoterapian perusteet ollessaan vankina keskitysleirillä. Franklin teos Ihmisyyden rajalla syväluotaa ihmisyyttä abstraktiotasolla. Logoterapian pohjalla on ajatus, että jokaisessa elämäntilanteessa on mahdollista löytää elämän tarkoitus.

– Ilahduttavaa oli, että Franklin avulla pyrittiin integroimaan sekä henkinen että hengellinen ulottuvuus ihmisessä potilas- ja terapiatyöhön. Frankl esitti kysymyksen: onko sairastamisella mitään yhteyttä siihen, mitä potilas perimmältään oikeastaan ajattelee elämästään.

Wienin yliopistovuosien jälkeen Heimo Langinvainio jatkoi yhdessä opiskelukaverinsa Seppo Rotisen kanssa kliinisiä lääketieteen opintoja Navarran yliopistossa Espanjassa.

Seppo Langinvainio ja Seppo Rotinen vuoden 1973 Navarran yliopiston promootiojulisteessa.
Kuva: Seppo Langinvainio ja Seppo Rotinen vuoden 1973 Navarran yliopiston promootiojulisteessa/Langinvainion kotiarkisto.

– Menestyimme erittäin hyvin. Meidät siirrettiin seuraavalle vuosikurssille, vaikka emme osanneet espanjan kieltä!

Lääkäristä elinkeinoelämän konsultiksi

Lääkärin työnsä ohella Langinvainio toimi tutkijana Helsingin yliopistossa, työelämän kouluttajana, luennoitsijana ja mentorina. Helsingin Diakonissalaitokselle hän perusti stressin tutkimus- ja hoitoyksikön. Langinvainio on puhunut hengellisyyden ja hyvinvoinnin yhdistelmästä monilla eri luentokerroillaan.
–Toimin elinkeinoelämän ja teollisuuden johtajakoulutuslaitoksen parissa, ja puhuin siellä jaksamisesta ja stressistä niin, että minua kutsuttiin 10 vuoden ajan puhumaan aiheesta.

Miten logoterapia toimii?

Kuusi kuvaa lääketieteen tohtori Heimo Langinvainion elämästä

43:20