Suomalaisten lempilajit on listattu – katso mitkä ovat meille tärkeät eläimet ja kasvit
Yle Luonto keräsi elokuun ajan tarinoita suomalaisten lempilajeista. Suosituimpien lajien listan kärkeen nousivat linnut, mutta yllättäviäkin kiinnostuksen kohteita mainittiin.
Kyselyyn tuli vastauksia todella runsaasti. Kiitos kaikille osallistuneille! Lajikirjo oli suuri: mainituksi tuli yli 200 eläintä, kasvia tai sientä. Lisäksi monet vastaajat nimesivät eliöryhmiä kuten jäkälät, sammalet, perhoset, sudenkorennot tai järven koko lajiston.
Lempilajit ovat usein lintuja
Lempilajit olivat useimmiten lintuja, joista suosituimpia olivat haarapääsky, laulujoutsen, kuikka, kurki, punarinta ja västäräkki. Kuitenkin myös ristiriitaisia tunteita herättävät linnut kuten valkoposkihanhi, räkättirastas, varis ja lokit olivat joillekin kaikkein rakkaimpia. Punarinnan pulppuileva laulu kesäillassa sai erään vastaajan mukaan pihan iloa täyteen. Toinen kertoi muistavansa kuollutta tytärtään aina sinitiaisen nähdessään. Eräs vastaaja oli päässyt seuraamaan kuningaskalastajaa lähietäisyydeltä, ja muisteli, miten lintu sädehti kuin jalokivi. Äänen ja ulkomuodon lisäksi lintuja ihailtiin niiden kekseliäisyyden, sopeutuvaisuuden tai lentotaidon takia. Hömötiainen ja mustarastas osoittautuivat niin tärkeiksi lempilajeiksi, että ne olivat päätyneet tatuoinneiksi käsivarsiin.
Kasvien tuoksut ja kauneus vetoavat
Usein lempilaji löytyi myös kasveista. Niistä rakkaimmiksi nousivat kielot, kissankellot, vanamot, haavat ja hillat. Moni muisteli lapsuuden hillareissuja lämmöllä. Kielojen tuoksu ja vanamoiden siro kauneus vetosivat useaan vastaajaan. Erään vastaajan mukaan hänen kesänsä tuoksuu kauneimmillaan hietaneilikalta, ja eräs toinen oli erityisen innostunut uudesta luontohavainnostaan kuhmujäkälästä, joka näyttää toisinaan jopa roikkuvalta lepakolta. Suuret puut lohduttivat useampia vastaajia, jäkäliä arvostettiin ja sammalia. Eräs henkilö ylisti, miten maaginen kokemus oli kävely sammalpeitteisessä metsässä hänen saapuessaan Suomeen.
Lempilajeja ihaillaan ja ihmetellään
Lempilajilistan suosituimmat nisäkkäät ovat tuttuja: siili, orava, rusakko, ilves ja susi. Yllättävätkin lajit ovat kuitenkin päässeet joidenkin lempilajeiksi: esimerkiksi eräs vastaaja ihaili kontiaisen kaivuutaitoja ja olemusta niin paljon, etteivät pihamaan multakummut haittanneet häntä yhtään!
Hyönteisiä ja muita selkärangattomiakin listalta löytyy yllättävän runsaasti: kastelieroja, sudenkorentoja, perhosia, hämähäkkejä ja kimalaisia. Eräs vastaaja muisteli, miten ihmetteli lapsena mökillä veljensä kanssa kiiltomatojen taianomaista loistetta kesäyössä. Toinen kertoi kulkeneensa kesäisin sokerivedellä täytetty pipetti taskussaan, jotta pystyi pelastamaan matkalle uupuneita kimalaisia.
Monet kalasuosikit olivat myös kalastussuosikkeja – tosin eräs vastaaja kuvaili vedenalaisen maailman ahventen ihmeellisyyttä, joka avautui hänelle sukellusreissuilla. Matelijoista kyyt ja rupikonnat saivat molemmat useita mainintoja. Myös yksi limasienilaji, paranvoi, löytyy lempilajilistalta.
Lajit tuovat iloa elämään
Monet vastaajat ihailevat lempilajinsa kauneutta tai kekseliäisyyttä. Osa mieltää itsensä lempilajinsa kaltaiseksi. Useissa vastauksissa lempilajiin liittyy jokin tarina tai muisto, tai se tuo mieleen läheisen ihmisen. Moni kirjoittaa ilosta, jota lempilaji tuo elämään.
Hyvin usein vastaajat kirjoittavat, että lempilajia on mahdotonta valita, koska niitä on niin monta. Luonnon kokonaisuus on tärkeä, ainutlaatuinen ja juhlimisen arvoinen.
Lajeja tunnetaan hyvin
Suomalaisten lempilajien yllättävän suuri määrä tuntuu kertovan siitä, että lajeja tunnetaan melko hyvin. Toisaalta monille ovat rakkaita juuri tavalliset arkisetkin eläimet ja kasvit, joiden kanssa jaetaan samoja elinalueita.
Toisinaan jokin laji on voinut toimia myös porttina, jonka kautta on avautunut uusi maailma. Radio Suomessa kuullun Luonto-Suomen Lempilaji-illan ensimmäinen soittaja kertoi eläneensä raskasta aikaa masennuksen ja pyöräonnettomuuden jäljiltä, kun hän sattumalta kiinnostui radion Merisään kautta hassusta sanasta nahkiainen. Googlaamalla hänelle selvisi, että se on myös kala. Kalan erikoisuus lumosi hänet, masennus väistyi intohimoisen nahkiaisinnostuksen tieltä ja johdatti vähitellen yhä syvemmälle kalojen maailmaan ja myös virtavesien kunnostustyöhön!
Lempilajeihin liittyy muistoja
”Se on yökukkuja niin kuin minäkin”, aloitti muusikko Mr. Lordi Tomi Putaansuu Rovaniemeltä oman lempilajinsa arvuuttelun Luonto-Suomen radiolähetyksessä. ”Tai ei kukkuja vaan huhuilija”, hän sitten tarkensi. Pienen arvuuttelun jälkeen paljastui, että mies on pöllöfani ja erityissuosikki on lapinpöllö.
Se on vähän sama kuin jos diggailee jotain bändiä pitkään, ja sitten pääsee näkemään sen livenä – sellainen elämää suurempi kokemus!
Mr. Lordi Tomi Putaansuu
Näin hän kuvaili sitä tunnetta, kun näki lapinpöllön liitävän lumisen pellon päällä.
Näyttelijä, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius päätyi pohtimaan lempilajejaan lapsuuden muistojen kautta, ja valitsi lopulta pikkukäenrieskan. Lintusuosikikseen hän valitsi pensaskertun, joka lauloi koulujen päättymisen aikaan, kun oli kesä alkamassa, todistus kourassa ja erään kerran vielä hymypoikapatsaskin taskussa.
Näyttelijä Seela Sella kertoi ihastelevansa siilien suloisuutta. Niitä tekisi mieli koskettaa, mutta toisaalta kokemus on kuin kaukokaipuuta, koska pitää pidättäytyä paijaamasta niitä.
Muusikko, näyttelijä Irina Björklund kertoo olevansa erityisen vaikuttunut kimalaisista ja niiden ahkerasta pölytystyöstä, ja kantavansa huolta niiden tulevaisuudesta.
Voisi luulla, että luontokuvaaja Hannu Hautalan on vaikea valita lempilajiaan lukuisien joukosta. Hän päätyi kuitenkin hetken mietinnän jälkeen palokärkeen, joka on johdattanut häntä luontokuvaamisen maailmaan, ja jonka elämää hän on tallentanut kuviin vuosikymmenten ajan.
Palokärjen huuto on mystinen ja upea. Se on hieno laji suomalaisessa luonnossa.
luontokuvaaja Hannu Hautala
Muusikko Kie von Hertzen nimeää erääksi lempilajikseen mäyrän. Hän pystyy yhä palauttamaan mieleensä sen, miten ihmeelliseltä tuntui nähdä mäyrä metsässä ensimmäistä kertaa. Hän muistaa myös lapsuudesta erään kesän, jolloin heidän perheensä hoiti orpoa mäyränpentua. Sen emo oli jäänyt auton alle. Paroniksi nimetty pentu lähti elokuussa omille teilleen, mutta palaa usein mieleen, kun tien varrella näkyy mäyränraatoja.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kertoivat Naantalin Kultarannassa omista lempilajeistaan. Sauli Niinistö muisteli valkolehdokin tuoksun pysäyttäneen hänet jo pikkupoikana metsäpolulla. Jenni Haukio mainitsi erääksi lempilajikseen meriharakan, joka on eksoottisen kaunis väritykseltään ja helposti tunnistettava ääneltään. Lisäksi se viihtyy saaristossa ja on sopeutunut nykyään myös kaupunkioloihin.
Eläköön Suomen ihmeellinen luonto ja sen toistaiseksi tunnetut 48 000 lajia – myös nykyiset ja tulevat suomalaisten lempilajit!
Lue lisää tarinoita lempilajeista
Lempilaji-kysely toteutettiin Suomen luonnon päivän kunniaksi, jota juhlitaan vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Tarinoita kerättiin Yle Luonnon nettisivuilla ja Facebookissa. Suomen luonnon päivää edeltävänä keskiviikkona Radio Suomen Luonto-Suomi -lähetyksen teemana olivat lempilajit.