Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Wilko Johnsonin jäähyväiset, The Bandin viimeinen valssi, Billie, Amy, Tina, Depeche Moden 101 ja tulevaisuus jota ei tullut – musiikkidokumentit Teemalla & Areenassa syksyllä 2022

Vuodelta 2022
Päivitetty 29.11.2022 18:06.
Koostekuva musiikkidokumenttien kuvista, mukana Amy Winehouse, Billie Holiday, Wilko Johnson. Charli XCX.
Kuvateksti Syksyn musiikkidokumentteja: Kun Amy saapui Dingleen, Billie, The Band: The Last Waltz, The Ecstasy of Wilko Johnson, Charli XCX: Alone Together.

Syksyn musiikkidokumenttien tähtiä ovat mm. Billie Holiday, Charli XCX, The Band, Depeche Mode ja historian hämärään unohtunut syntetisaattori nimeltä Subharchord. Wilko Johnsonia muistellaan joulukuussa.

Kansainvälisten musiikkidokumenttien esityspaikka televisiossa on Teemalla torstai-iltaisin. Areenaan ne julkaistaan aina kunkin kuukauden tai viikon alussa, ja ne löytyvät sieltä omana pakettinaan.

Loppuvuoteen on tehty ohjelmanmuutos: 22.12. Teemalla muistellaan ainutlaatuista, energistä kitaristia Wilko Johnsonia, joka kuoli 21.11.2022. Dokumentti on julkaistu Areenaan 25.11.

Laulaja Billie Holiday lähikuvassa, taustalla kukkia.
Kuvateksti Billie Holiday.

Billie

Teemalla 1.9. ja uusintana 7.9., Areenassa 1.9. alkaen

Billie Holiday oli ristiriitainen hahmo: ylpeä musta nainen, joka lauloi mieluiten valkoisille, masokisti ja kovien huumeiden käyttäjä, kovia kokenut taiteilija, joka ei halunnut olla uhri – ja blueslaulaja, joka ei laulanut bluesia. Valtion vihollinen hänestä tuli, kun hän otti ohjelmistoonsa rasismia käsittelevän hurjan protestilaulun Strange Fruit (joka valittiin vastikään maailman parhaaksi lauluksi Helsingin Sanomien järjestämässä kyselyssä).

Laulajana Billie Holiday (1915–59) oli ainutlaatuinen. Elämästään hän kertoi arvoituksellisia tarinoita, jotka olivat puoliksi totta, puoliksi vapaata improvisointia. Vuonna 1971 nuori journalisti Linda Lipnack Kuehl ryhtyi kirjoittamaan Holidayn elämäkertaa. Hän haastatteli ihmisiä, jotka olivat olleet osa laulajan lyhyeksi jäänyttä, myrskyisää elämää. Haastattelunauhoille kertyi kahdeksan vuoden aikana yli 200 tuntia puhetta. Kirjasta tuli kaiken nielevä projekti. Brutaalin rehellisesti muistojaan kertoivat kuuluisat muusikkotoverit, ystävät, koulutoverit, vankilatoverit, asianajajat, huumekauppiaat, parittajat ja Billien pidättäneet FBI-agentit.

Kirja ei kuitenkaan koskaan valmistunut, eikä kukaan kuullut nauhoja. Ennen kuin nyt. Näiden haastattelujen ympärille rakentuva, James Erskinen ohjaama dokumenttielokuva Billie etenee kuin film noir -trilleri. Ensiesitys Ylessä. (Britannia 2019)

Buddy Guy lavalla kitara kädessä.
Kuvateksti Buddy Guy.

Buddy Guy: The Blues Chase the Blues Away

Teemalla 8.9., Areenassa 1.9. alkaen

Arvostettuun American Masters -sarjaan tehty dokumenttielokuva kertoo Chicago bluesin elävästä legendasta, kitaristi-laulaja George ”Buddy” Guysta. Buddy Guy (s.1936) saapui Louisianan puuvillapelloilta bluesia sykkivään Chicagoon vuonna 1957. Hän esiintyi muun muassa Muddy Watersin, Howlin' Wolfin, John Lee Hookerin ja Otis Rushin kanssa. Sooloura aukeni kuitenkin kunnolla vasta 1990-luvulla. Nyt hän on kahdeksalla Grammy-palkinnolla kruunattu bluesin jättiläinen. Dokumentissa Buddy Guyn uraa ja merkitystä luodataan suhteessa bluesin historiaan. Haastatteluissa häntä ylistävät muun muassa Carlos Santana, Eric Clapton, Gary Clark Jr. ja John Mayer. Runsaissa arkistonäytteissä ovat mukana bluesin suuret legendat, ja Buddy Guyn kanssa esiintyvät myös Mick Jagger, Keith Richards – ja Barack Obama. Keskiössä ovat kuitenkin bluesin mestarin omat värikkäät muistelmat. Ohjaus Devin Amar, Matt Mitchener ja Charles Todd. Ensiesitys. (USA 2021)

Jättiläiset Kansallisooperan lavalla Reininkullassa.
Kuvateksti Jumalten keinussa: Jättiläiset lavalla.

Jumalten keinussa

Teemalla 15.9., Areenassa 10.9. alkaen

Richard Wagnerin oopperatetralogia Nibelungin sormus eli Ring on yli 15-tuntinen suurteos vallasta ja rakkaudesta. Anna Kelon ohjattavaksi se tulee yllättäen. Oopperan osat valmistuvat aluksi Esa-Pekka Salosen, sitten Susanna Mälkin johdolla, kunnes korona korjaa sadon. Marjaana Mykkäsen dokumentissa seurataan Kansallisoopperan Ring-produktion dramaattisia tekovaiheita viiden vuoden ajan, ensimmäisistä kokouksista koronapandemian takia peruuntuneen Valkyyrian valmistamiseen asti. Tuotanto Yle Luovat sisällöt, 2022. Ensiesitys.

Lue lisää Jumalten keinussa -dokumentista.

Marion Rung poseeraa kuvassa, jossa on myös teksti Intervision Song Contest.

Intervisio, iskelmät ja kylmä sota

Teemalla 22.9., Areenassa jo 1.8. alkaen

Ruotsalainen dokumentti kertoo iskelmien kautta Euroopan poliittisesta lähihistoriasta, ja tämän tarinan päärooleissa ovat Marion Rung ja Suomi. Intervision laulukilpailut olivat itäeurooppalainen, sosialistinen vastine Euroviisuille, ja kylmän sodan maailmassa puolueeton Suomi osallistui tietenkin molempiin. Menestys idässä oli huomattavasti parempaa kuin lännessä. Puolan Sopotissa vuonna 1980 järjestetyt viisut voitti Marion Rung kappaleella Hyvästi yö. Samaan aikaan läheisessä Gdanskin satamakaupungissa lakkoiltiin Lech Walesan johdolla ja odotettiin sotatilaa. Ensiesitys televisiossa. (Intervision Song Contest – schlager i kalla krigets skugga, Ruotsi 2020)

Jacques Brel istuu studiossa kitara kädessä, Kuva dokunenttielokuvasta.
Kuvateksti Ranskalaista chansonia: Jacques Brel.
Kuva: Jean-Pierre Leloir / Morgane Production

Jacques Brel ja elämän jano

Teemalla 29.9., Areenassa 31.1.2024 asti

Belgiassa syntynyt, mutta pääasiassa Ranskassa vaikuttanut laulaja-lauluntekijä ja chanson-legenda Jacques Brel (1929–78) oli ainutlaatuisen intensiivinen laulujensa tulkki. Brelin laulut kertovat elämän koko kirjosta, romanttisesta rakkaudesta elämän tummempiin hetkiin. Dokumenttielokuva perehtyy Brelin värikkääseen elämään ja taiteeseen rikkaan arkistomateriaalin kautta. Ohjaus Philippe Kohly. Dokumentin uusinta on osa Teeman ranskalaista syksyä. (Jacques Brel, fou de vivre, Ranska 2017)

Ranskalainen musiikintekijä Lou Doillon lähikuvassa.
Kuvateksti Ranskalaista rockia: Lou Doillon.
Kuva: Sonia Sieff

Antaa palaa, Ranskan naiset!

Teemalla 6.10., Areenassa 31.3.2023 asti

Ranskalainen rock loi nahkansa ja vaihtoi sukupuolta: vallankumousta jatkavat nyt kuvia kumartamattomat naiset, väitetään tässä dokumenttielokuvassa. Naisten ääni kuuluu, ja Édith Piafista se alkoi. Moniäänisessä dokumentissa on mukana eri sukupolvia ja tyylejä edustavia musiikintekijöitä kuten Jeanne Added, Lou Doillon, Camélia Jordana, Imany, Jehnny Beth, Françoise Hardy, Brigitte Fontaine, Vanessa Paradis, Elli Medeiros ja Charlotte Gainsbourg. Ohjaus François Armanet. Dokumentin uusinta on osa Teeman ranskalaista syksyä. (Haut les filles!, Ranska 2019)

Lue lisää tästä dokumentista.

Backstreet Girls -dokumentin juliste: mustiin pukeutunut keski-ikäinen mies meikkaa peilin edessä, kuvassa tekstiä.

Backstreet Girls – pandemiakomedia

Teemalla 13.10., Areenassa 10.10. alkaen

Norjalainen rockbändi Backstreet Girls on viettänyt värikästä keikkaelämää jo vuodesta 1986. Bändin veteraanit ovat kokeneet monenlaista; pandemian ja paikallaanolon aiheuttama tylsyys ja apatia ovat kuitenkin jotain uutta. Nyt bändi odottaa Oslossa keikoille pääsyä pitkästä aikaa. Mutta onko rockmaailma entisensä? Ohjaaja Ole Magnus Storberget luonnehtii tätä hämmentävän hauskaa dokumenttia pandemiakomediaksi. Myös Spinal Tap on mainittu! Ensiesitys. (Backstreet Girls – en farligere variant, Norja 2021)

Lue lisää tästä dokumentista.

Charli XCX lähikuvassa kuvaa itseään, kuvassa tekstiä.

Charli XCX: Alone Together

Teemalla 20.10., Areenassa 10.10. alkaen

Pandemian keskellä tehty dokumenttielokuva Alone Together on laulaja-lauluntekijä Charli XCX:n ja tämän fanien rakkaustarina. Alkuvuonna 2022 julkaistu Crash-albumi nosti Charli XCX:n Britannian ja Australian levylistojen kärkeen, ja keikkoja riittää. Toisin oli keskellä koronapandemiaa. Tämä dokumentti kertoo poikkeuksellisella tavalla toteutetun How I'm Feeling Now -levyn teosta karanteenioloissa. Levy syntyi artistin ja fanien yhteistyöllä kuudessa viikossa keväällä 2020. Ohjaus Pablo Jones-Soler ja Bradley Bell. Ensiesitys. (Britannia 2021)

Lue lisää tästä dokumentista.

Muusikko Moby katsoo kameraa. Kuva dokumenttielokuvasta Moby Doc.
Kuvateksti Moby.
Kuva: Universal Music

Moby Doc

Teemalla 27.10., Areenassa 31.8.2023 asti

Surrealistinen ja rehellinen kertomus Mobyn matkasta alakulttuurihahmosta elektronisen musiikin edelläkävijäksi ja supertähdeksi, tuhon partaalla roikkumisesta, musiikin taianomaisesta vaikutuksesta ja aktivismista. Mobyn itsensä lisäksi tärkeitä henkilöitä hänen elämäntarinassaan ovat David Lynch ja David Bowie. Ohjaus Rob Gordon Bralver. (USA 2021) (U)

Sueden Coming Up -albumin kansi.
Kuvateksti Sueden Coming Up ilmestyi 1996.

Rockin klassikkolevyt: Suede

Teemalla 3.11., Areenassa 31.8.2023 asti

Dokumentti Sueden Coming Up -albumista, joka ilmestyi syksyllä 1996 ja merkitsi yhtyeelle uutta alkua ja kansainvälistä läpimurtoa. Levyltä löytyy yhtyeen jättihitti Trash. 25-vuotiaan levyn tekoa muistelevat Brett Anderson ja muut Sueden jäsenet. (Classic Albums: Suede: Coming Up, Britannia 2021) (U)

Gil Scott-Heronin Pieces of A Man -albumin kansi, jossa lähikuva artistista ja levyn nimi.
Kuvateksti Gil Scott-Heronin Pieces Of A Man ilmestyi 1971.

Rockin klassikkolevyt: Gil Scott-Heron

Teemalla 10.11., Areenassa 1.11. alkaen

Gil Scott-Heronin ensimmäinen studioalbumi Pieces Of A Man ilmestyi vuonna 1971. Levyn avausraita oli sittemmin klassikoksi kohonnut The Revolution Will Not Be Televised. Suosittuun Classic Albums -sarjaan tehdyssä uudessa dokumentissa selvitetään, mikä teki soulia, spoken word -runoutta, jazzia ja poliittista sanomaa yhdistelleestä levystä niin ainutlaatuisen ja yhä merkityksellisen. Ohjaus Shurwin Beckford. Ensiesitys. (Classic Albums: Gil Scott-Heron – Pieces Of A Man, Britannia 2021)

The Band -yhtye seisoo avarassa maisemassa. Kuva dokumenttielokuvasta Once Were Brothers.
Kuvateksti The Band -iltaa vietetään Teemalla 24.11.
Kuva: Shed, Bell Media Studios, Imagine Documentaries

TEEMAILTA: THE BAND

Torstai-ilta 24.11. omistetaan Teemalla The Bandille. Samalla tehdään kunniaa The Last Waltz -elokuvan ohjaajalle Martin Scorseselle, joka täyttää 80 vuotta.

The Band -yhtyeen jäseniä lavalla.
Kuvateksti The Band lavalla viimeistä kertaa.

The Band: The Last Waltz

Teemalla 24.11., Areenassa 16.11. alkaen

Klassikon asemaan noussut musiikkielokuva The Band -yhtyeen viimeisestä keikasta. Sen aikana lavalle kapusivat muun muassa Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young, Van Morrison ja Eric Clapton. Kaikkien aikojen jäähyväiskonsertti esitetään nyt elokuvan ohjaajan, 80 vuotta 17.11.2022 täyttävän Martin Scorsesen kunniaksi. (The Last Waltz, USA 1978)

The Band eli viisi muusikkoa istuu pihalla soittimet kädessä vihreää taustaa vasten.
Kuvateksti Once Were Brothers: The Band.

Once Were Brothers: The Band

Teemalla 24.11., Areenassa 31.10.2023 asti

Legendaarisen bändin tarina. Nimikin jo kertoo mistä on kyse: kerran he olivat veljiä keskenään. Vuonna 1967 perustettu ja kymmenen vuotta myöhemmin hajonnut The Band tunnettiin aluksi Bob Dylanin taustayhtyeenä, ja Dylan on tässäkin dokumenttielokuvassa vahvasti läsnä. The Bandin tarinan kertojana toimii yhtyeen kitaristi Robbie Robertson. Ohjaus Daniel Roher, tuottajina Martin Scorsese ja Ron Howard. (Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band, Kanada 2019) (U)

Depeche Mode -yhtyeen jäsenet poseeraavat kuva oikeassa reunassa näkyvälle valokuvaajalle studiossa valkoisen taustan edessä.
Kuvateksti 101: Depeche Mode poseeraa.

Depeche Mode: 101

Teemalla 1.12., Areenassa 16.11.2022 alkaen

Tätä on toivottu! D.A. Pennebakerin ja Chris Hegedusin ohjaama dokumenttielokuva Depeche Modesta on vihdoin nähtävissä, ja – mikä parasta – huolellisesti restauroituna. Klassikon asemaan noussut musiikkidokumentti seuraa Depeche Moden Music for the Masses -kiertueen 101:stä eli päätöskonserttia Pasadena Rose Bowlissa Kaliforniassa kesällä 1988. Bändin ja sen fanien välinen sähköinen synergia välittyy konsertissa, jossa kuullaan muun muassa biisit Master and Servant, Never Let Me Down Again, Stripped, Black Celebration ja Just Can't Get Enough.

Depeche Mode osallistui dokumentin tekoon myös järjestämällä faneilleen kilpailun, jonka palkintona oli pääsy mukaan elokuvaan. Seuratessaan näiden nuorten matkaa Amerikan halki Rose Bowlin konserttiin Pennebaker ja Hegedus ennakoivat television realitysarjojen tulvaa. Ensiesitys Ylessä. (USA 1989)

Neljä asiallisen näköistä herraa istuu lähekkäin, taustalla antiikkisen näköisiä tietokoneita.
Kuvateksti Subharchord – tulevaisuus jota ei tullut.

Subharchord: tulevaisuus jota ei tullut

Teemalla 8.12., Areenassa 16.11.2022 alkaen

Subharchord oli DDR:ssä kehitetty elektroninen soitin. Idän syntetisaattorin piti lyödä laudalta läntiset vastineensa ja tuottaa ”tulevaisuuden ääniä”. Se olikin aikaansa edellä. Ensimmäinen Subharchord valmistui Itä-Berliinissä muurin pystytysvuonna 1961. Alfred Hitchcockin Linnut-elokuvaan tehtiin musiikkia Länsi-Berliinissä Trautonium-laitteella, mutta vielä paremman tuloksen olisi saattanut saada muurin itäpuolella. Subharchordeja tehtiin kaikkiaan vain seitsemän, ja sielukas soitin unohdettiin. Nyt niitä on enää kolme jäljellä. Yksi on Norjassa, jonne kolme Norjan yleisradion työntekijää vaivihkaa sen siirrätti vuonna 1968.

Itä-Saksassa syntyneen Ina Pillatin ohjaamassa dokumenttielokuvassa kerrotaan Subharchordin kiehtova tarina sen synnystä eräänlaiseen uudelleensyntymään asti. Mukana on myös soittimen kehittäjä, insinööri Gerhard Steinke, joka matkustaa Norjaan ja tapaa yhden rakkaista lapsistaan 53 vuoden jälkeen. Ensiesitys. (Subharchorden: en fremtid som aldri kom, Norja 2021)

Amy Winehouse laulaa lavalla mikrofoniin, kuva vuodelta 2006.
Kuvateksti Amy Winehouse Dinglessä 2006.

Antakaa Amy takaisin

Teemalla 15.12., Areenassa 15.–31.12.

Laulaja Amy Winehouse kuoli alkoholimyrkytykseen vain 27-vuotiaana heinäkuussa 2011. BBC:n tuottama, vuonna 2021 valmistunut tv-dokumentti tarjoaa toisenlaisen näkökulman laulajalahjakkuuden lyhyeen, skandaalijulkisuuden repimään elämään. Rappeuttavaa MS-tautia sairastava Amyn äiti Janis, isä Mitch, isäpuoli Richard ja neljä läheistä ystävää kertovat ensi kertaa julkisesti, millainen oli se Amy, jonka he tunsivat ja jota he syvästi kaipaavat. (Reclaiming Amy, Britannia 2021) (U)

Lue lisää tästä dokumentista.

Kun Amy saapui Dingleen

Teemalla 15.12., Areenassa 10.12.2022–9.2.2023

Pieni suuri musiikkiohjelma kertoo Amy Winehousen vierailusta Irlannissa joulukuussa 2006. Other Voices -sarjaan tehty ohjelma taltioi nuoren laulajan avoimena, rentona, ääni parhaimmillaan ja tulevaisuus edessään. Amy esittää Dinglen intiimissä kirkkosalissa kuusi biisiä Back to Black -levyltään sekä kertoo musiikkivaikutteistaan. Ohjelma on aiemmin esitetty Ylessä vuonna 2012 nimellä Amy Winehousen muistolle. (Other Voices: When Amy Came to Dingle, Irlanti 2006/2011)

Kaljupäinen mies eli Wilko Johnson nauraa kitara kaulassa täpötäydessä salissa yleisön edessä, etualalla näkyy kitaristin käsi.
Kuvateksti Wilko Johnson jätti jäähyväisiä yleisölleen.

Wilko Johnsonin (1947–2022) muistolle:
The Ecstasy of Wilko Johnson

Areenassa 25.11. alkaen 3 kuukautta, Teemalla 22.12.

Dr. Feelgood -yhtyeen energinen kitaristi, Game of Thrones -sarjan pyöveli, Suomessakin hyvin tunnettu ja rakastettu muusikko Wilko Johnson on kuollut 75-vuotiaana 21.11.2022. Areena ja Teema esittävät Wilko Johnsonin muistoksi hienon dokumenttielokuvan The Ecstasy of Wilko Johnson. Se on vuodelta 2015 ja kertoo miehestä, joka valmistautuu kuolemaan – mutta saa jatkoaikaa. Wilko Johnsonilla todettiin vuonna 2013 haimasyöpä, ja ennuste oli erittäin huono: 10 kuukautta elinaikaa. Elokuvaohjaaja Julien Temple seurasi vuoden ajan muusikon ekstaattista tilintekoa elämän kanssa – ja jäähyväisiä, jotka sillä kertaa peruttiin.

Lue lisää: Miksi Wilko Johnson nauraa? Julien Temple teki dokumenttielokuvan kuolemaa odottavan kitaristin ekstaasista elämän edessä

(Aiemmin 22.12. esitettäväksi ilmoitettu Fanny: The Right to Rock siirtyy vuoteen 2023.)

Tina Turner lähikuvassa, vain puolet kasvoissa kuvassa.
Kuvateksti Tina Turner.

TEEMAILTA: TINA TURNER

Teemalla 29.12., Areenassa 22.12. alkaen 30 vrk

Tina Turnerille omistettu, viime helmikuussa ensiesitetty pitkä teemailta uusitaan 29.12. katsojien toivomuksesta. Illan avaa viime vuonna valmistunut dokumenttielokuva Tina, sen jälkeen nähdään Tina Turnerin konsertti Foreign Affair -kiertueelta 1990.

Tina Turner, Ike Turner ja taustalaulajat esiintymässä pienellä lavalla joskus 1970-luvulla.
Kuvateksti Tina Turner (toinen vasemmalta), The Ikettes ja Ike Turner lavalla.

Tina

Rock'n'rollin kuningattaren Tina Turnerin uskomaton tarina, puuvillapeltojen tytöstä stadionit täyttäväksi supertähdeksi, yksityiselämän ja uran suurista vastoinkäymisistä tyyneen sovintoon elämän kanssa. Kertojana on Tina itse. Dokumenttielokuvan ohjasivat Dan Lindsay ja T.J. Martin. (USA 2021) (U)

Tina Turner Barcelonassa

Tina Turner Barcelonan olympiastadionilla 70 0000 katsojan edessä vuonna 1990. 120 keikan mittaisella Foreign Affair -kiertueella Tina Turnerin ohjelmistoon kuuluivat muun muassa Steamy Windows, What's Love Got to Do With It, Nutbush City Limits, Let's Stay Together, River Deep Mountain High, We Don't Need Another Hero, Private Dancer ja Addicted to Love. (U)

Tina Turner laulaa lavalla mikrofoniin hopeinen mekko päällään.
Kuvateksti Tina Turner lavalla vuonna 1990.

Juttuun on päivitetty 25.11. Wilko Johnsonin kuoleman johdosta tehty ohjelmanmuutos, ja 29.11. ohjelmanlisäys When Amy Came to Dingle.

Musiikkidokumenttien key image -kuvien kooste, lähikuvia Phil Lynottista Amy Winehouseen.

Kaikki Ylen musiikkidokumentit Areenassa

Areenasta löytyy tässä esitellyn syysohjelmiston lisäksi paljon muitakin musiikkidokumentteja, kaikissa genreissä.

—————