Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Jumalten keinussa: viisi vuotta Wagnerin Ringin matkassa

Vuodelta 2022
Jättiläiset Kansallisooperan lavalla Reininkullassa.
Kuvateksti Jättiläiset Kansallisoopperan lavalla Ringin avaavassa oopperassa Reininkulta.

Marjaana Mykkäsen dokumentissa seurataan Kansallisoopperan suurtuotannon dramaattisia vaiheita viiden vuoden ajan. Anna Kelon ohjaamat oopperat valmistuvat ensin Esa-Pekka Salosen, sitten Susanna Mälkin johdolla, kunnes korona korjaa sadon.

Richard Wagnerin Nibelungin sormus (Der Ring des Nibelungen) on neljän oopperan eeppinen suurteos vallasta, rakkaudesta ja lankeemuksesta. Tähän Sormus-tetralogiaan kuuluvat oopperat Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho.

Ring on niin valtava kokemus, että melkein jokainen muusikko, laulaja, kapellimestari ja ohjaaja haluaa tehdä sen edes kerran elämässään.

Suomen kansallisoopperan pääohjausassistentille Anna Kelolle tetralogian ohjaus tulee odottamatta, mutta hän lähtee pitkälle matkalle pelottomasti, omaan visioonsa luottaen.

Ohjaaja Anna Kelo makaa divaanilla ympärillään näyttämömiehiä Kansallisooperan lavalla.
Kuvateksti Ohjaaja Anna Kelo ja näyttämömiehet lavalla.

Marjaana Mykkäsen ohjaamassa dokumentissa seurataan Kansallisoopperan Ring-produktioiden suunnittelua ja valmistamista viiden vuoden ajan. Jumalten keinussa etenee aivan ensimmäisistä suunnittelupalavereista tammikuusta 2017 Reininkullan kautta koronan kaataman Valkyyrian valmistamiseen kenraaliesityksen kynnykselle tammikuuhun 2021.

Alkuperäinen kapellimestari Esa-Pekka Salonen vaihtuu Susanna Mälkkiin, mutta kuka lopulta pääsee johtamaan Ringiä loppuun asti?

Esa-Pekka Salonen ja rooliasuun pukeutunut Tommi Hakala kättelevät.
Kuvateksti Esa-Pekka Salonen ja Tommi Hakala lavan takana Reininkullan ensi-illassa.
Susanna Mälkki ohjaa Kansallisoopperan montussa Ringin harjoituksia, taustalla tuliympyröitä.
Kuvateksti Susanna Mälkki johtaa Valkyyrian harjoituksia tulirenkaiden alla.
Lilli Paasikivi maskeerattavana.
Kuvateksti Lilli Paasikivi maskeerattavana.
Mikki Kunttu seisoo tyhjässä Kansallisoopperan katsomossa paperikäärö kädessä ja katselee ylöspäin.
Kuvateksti Ringin valosuunnittelija Mikki Kunttu.

Jumalten keinussa kertoo ihmisistä kulisseissa ja parrasvaloissa, intohimosta, toivosta ja pettymyksistä. Samalla se on lähes etnografinen kuvaus taidetyöstä ja siitä paneutumisesta, jota Wagnerin maailmaan heittäytyminen vaatii.

Oopperakokonaisuus kestää noin 15 tuntia. Seurantadokumentilla on kestoa "vain" 2 tuntia 49 minuuttia. Sen on ohjannut Marjaana Mykkänen ja leikannut Petteri Kauhanen.

Dokumentin pääosissa ovat Anna Kelo, Esa-Pekka Salonen, Susanna Mälkki, Lilli Paasikivi, Mikki Kunttu, Erika Turunen, Johanna Rusanen, Dan Karlström, Tommi Hakala, Tuomas Katajala ja Miina-Liisa Värelä. Tuotanto Yle Luovat sisällöt 2022.

Jumalten keinussa - Toista Yle Areenassa

Jumalten keinussa on katsottavissa Yle Areenassa lauantaiaamusta 10.9. alkaen. Yle Teemalla se esitetään torstaina 15.9. klo 21. Dokumentti esitetään myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla sunnuntaina 18.9.

Ringin toinen osa Valkyyria lähetetään suorana Yle Areenassa lauantaina 10.9. klo 15, ja ooppera on sen jälkeen katsottavissa Yle Areenassa. Jo klo 14.30 Areenassa alkaa myös rinnakkaislähetys Valkyyrian kaverikatsomo, jossa seurataan oopperaa yhdessä.
Myös Ringin avaava ooppera
Reininkulta on katsottavissa Areenassa.

Ilta oopperassa - Valkyyria - Toista Yle Areenassa