Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Arja Saijonmaa esitti Elämäni Biisissä tribuutin Mikis Theodorákikselle – lue tarina esityksen taustalta

Arja Saijonmaa laulamassa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Arja Saijonmaa
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Ympyrä sulkeutui Elämäni Biisin neljännen kauden avausjaksossa, kun Arja Saijonmaa tulkitsi tasan vuosi sitten menehtyneen Míkis Theodorákisin sävellyksen.

Syksyn ensimmäisessä Elämäni Biisi -lähetyksessä kuultiin Suomen television ensiesitys kappaleesta Korkea veisu.
Elämänsä biisiksi kappaleen oli valinnut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, jolle kappale on ollut merkityksellinen jo pitkään.

Mika Aaltola kuuntelee esitystä Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Mika Aaltola
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Aaltolan tarinan lisäksi kappaleeseen liittyy mielenkiintoinen tarina kulissien takaa. Korkea veisu on äärimmäisen merkityksellinen kappale myös sen esittäneelle Arja Saijonmaalle.
Kappaleen on säveltänyt nyt jo edesmennyt säveltäjä ja aktiivinen poliittinen vaikuttaja Míkis Theodorákis, joka oli myös Saijonmaan pitkäaikainen ystävä ja yhteistyökumppani.

Saijonmaan ja Theodorákiksen tiet kohtasivat vuonna 1970 Helsingin ylioppilastalolla, jossa Theodorákis kiinnitti laulajattaren mukaan tulevalle maailmankiertueelleen.

Korkean veisun suomenkielisen käännöksen on aikoinaan tilannut Saijonmaa itse. Laulu on osa neljän laulun Mauthausen-sarjaa ja Saijonmaa on teettänyt kappaleesta versioita myös muun muassa ruotsin kielelle. Suomeksi kappaleen on kääntänyt Pentti Saaritsa.

Arja Saijonmaa esiintyy Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Arja Saijonmaa
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Esitys oli Saijonmaalle merkityksellinen erityisesti siksi, että kappaleen esityshetkellä Theodorákisin poismenosta tuli kuluneeksi tasan vuosi.
Saijonmaa palasi takahuoneessa vuoden takaisiin tunnelmiin suoran lähetyksen jälkeen:

– Tulin mukaan Elämäni Biisiin vuosi sitten ja Mikis menehtyi samalla viikolla. Olin ensimmäisten harjoitusten aikaan Ateenassa Mikiksen hautajaisissa. Nyt alkaa toinen vuoteni ohjelmassa ja saan eteeni yhden Theodorákiksen kauneimmista lauluista. Tämä on tähtiin kirjoitettu, Saijonmaa kertoo.
Kappaletta ei ole koskaan levytetty suomeksi, mutta Saijonmaa kertoo toiveita tulleen niin paljon, että koko Mauthausen-sarja tullaan tulevaisuudessa levyttämään myös suomeksi.
Suorassa lähetyksessä Saijonmaa oli pukeutunut valkoiseen asuun, jota hän käytti viimeksi Olof Palmen hautajaisissa vuonna 1986. Myös siellä Saijonmaa lauloi Theodorákisin tuotantoa.
– Tämä on kuin ympyrä sulkeutuisi. Nähtävästi tämä oli tarkoitettu näin, Saijonmaa kiteyttää.
Katso Arja Saijonmaan vaikuttava esitys alta.
Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:00, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.

Arja Saijonmaa - Korkea veisu - Toista Yle Areenassa