Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Näyttelijä Iikka Forssin Elämän Biisin taakse kätkeytyi traaginen tarina Roskildesta: ”Otin tatuoinnin muistoksi siitä, että jäin henkiin”

Iikka Forss kuuntelee esitystä Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Iikka Forss
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kuka hurahti Popedaan? Kuka saa Samuli Edelmannin tuotannosta voimaa? Elämäni Biisin syksyn toisessa suorassa lähetyksessä kuultiin kasarihittejä ja koskettavia tarinoita.

Elämäni Biisiä pelattiin jälleen viime lauantaina, kun Katja Ståhlin vieraiksi saapuivat näyttelijä-kirjailija-puhuja Jani Toivola, näyttelijä Iikka Forss, malli-valmentaja-yrittäjä Niina Kurkinen, poliitikko Fatim Diarra ja tanssija-koreografi Marko Keränen.

Marko Keränen, Fatim Diarra, Jani Toivola, Iikka Fors ja Niina Kurkinen Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Marko Keränen, Fatim Diarra, Jani Toivola, Iikka Forss ja Niina Kurkinen
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kalle Torniaisen luotsaama Elämäni Biisi -orkesteri ja ohjelman omat tähtiartistit esittivät jaksossa jälleen laajan musiikkikattauksen aina kasarihiteistä Pearl Jamin kautta Samuli Edelmannin tuotantoon. Debyyttinsä Elämäni Biisi -estradilla tekivät ohjelman uudet tähtiartistit Tero Vesterinen ja JP Leppäluoto.

Irina, JP Leppäluoto, Tero Vesterinen ja Diandra esiintymässä Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Irina, JP Leppäluoto, Tero Vesterinen ja Diandra
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Fatim Diarra hurahti Popedaan

Tero Vesterinen avasi oman Elämäni Biisi -kautensa Popeda-klassikolla Matkalla Alabamaan. Kappaleen toi mukanaan poliitikko Fatim Diarra, jolle vuonna 1984 julkaistu laulu kertoo ennen kaikkea vapautumisesta.

Tero Vesterinen - Matkalla Alabamaan - Toista Yle Areenassa

Diarra kertoi tarinassaan kokeneensa nuorempana tarvetta pienentää itseään ja tehdä itsestään muiden silmissä hyväksyttävän ja sopivan.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun eräänä iltana parikymppinen Diarra lähti pitkän työpäivän jälkeen ystäviensä kanssa karaokebaariin Helsingin keskustaan.

Fatim Diarra kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Fatim Diarra
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Ystävät yrittivät houkutella Diarraa kanssaan laulamaan, mutta hän kieltäytyi. Diarra jäi yksin pöytään ja ystävät suuntasivat lavalle laulamaan. Esitettäväksi kappaleeksi valikoitui Matkalla Alabamaan.
– Joku siinä ystävien heittäytymisessä ja halussa päästää irti avasi minussa jotain merkittävän suurta. Mä ymmärsin siinä hetkessä, ettei mun tarvitse yrittää pienentää tai piilottaa itseäni.
Illan aikana tapahtui siis monia merkittäviä asioita: Diarra oppi vapautumaan ja kaupan päälle rakastui sekä Popedaan että karaokeen. Sittemmin hän on kiertänyt yhtyeen keikoilla ympäri Suomea ja kiihkeä fanitus jatkuu edelleen.

Iikka Forss ja Pearl Jam

Tummempiin vesiin vieraat ja katsojat johdatteli näyttelijä Iikka Forss, joka oli valinnut elämänsä biisiksi Pearl Jamin kappaleen Black. Suorassa lähetyksessä kappaleen esitti JP Leppäluoto.

JP Leppäluoto laulaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti JP Leppäluoto
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Forss tutustui kappaleeseen ensimmäistä kertaa yhdeksännellä luokalla. Vuonna 1991 ilmestyneen Ten-albumin viides raita teki nuoreen poikaan välittömän vaikutuksen.
– Se iski suoraan sieluun, Forss kiteytti tarinassaan.
Kappaleesta muodostui välittömästi Forssin voima- ja lohtubiisi. Laulun takia Forss suuntaasi ystävineen myös Ruisrockiin, mutta Pear Jam peruutti festivaaliesiintymisensä viime hetkellä. Sekä bändi että Black jäivät kuulematta.

JP Leppäluoto - Black - Toista Yle Areenassa

Forss ei luovuttanut, vaan päätti yrittää uudelleen ja lähti katsomaan yhtyettä Roskilden legendaarisille musiikkifestivaaleille.
Kyseistä keikkaa Pearl Jam ei peruuttanut ja esiintyminen alkoi sovitusti. Äkkiä tunnelma kuitenkin muuttui. Tungos yleisön etuosassa kasvoi niin suureksi, että tilanne riistäytyi käsistä. Syntyi yleinen paniikki.
– Muutama biisi meni, sitten löydän itseni sieltä tatamista tallottavana, Forss kertoi.
Forssin osalta mukana oli reipas annos onnea, sillä nuori Pearl Jam -fani nostettiin ylös maasta ja saatettiin ensiapuun. Keikan jälkeen Forssille valkeni tapahtumien traagiset seuraukset: 9 nuorta oli menettänyt henkensä.
Traagisten tapahtumien jälkeen Forss tatuoi itseensä Pearl Jam -yhtyeen logon.
– Otin sen muistoksi siitä, että jäin henkiin.

Muut tarinat ja esitykset ovat katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voivat tänäkin syksynä liittyä pelaamaan myös kotikatsojat, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.
Tänä syksynä koko kauden voittaja saa itselleen pääpalkinnon, joka sisältää elämysmatkan Tampereelle. Pelaajien kesken arvotaan myös pääsylippuja suoriin lähetyksiin Tampereelle.
Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain yleisölippujen arvontaan.
Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.
Kauden seuraava jakso nähdään lauantaina 10. syyskuuta, jolloin Elämäni Biisiä pelaavat muun muassa Matti Rönkä ja Kaj Kunnas.
Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:00, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.