Hyppää pääsisältöön

Musiikki

"Olen armoton oopperafani", Ylen Maria Jungner sanoo ja kutsuu suomalaiset kanssaan Valkyyria-esityksen kaverikatsomoon

Ylen kuuluttaja Maria Jungner kurkistaa kuvakäsitellyssä kuvassa Valkyyria-näyttämölle verhon takaa ja katsoo kameraan. Vasemmalla kuva-alalla näkyy Valkyyria-oopperan kohtaus lavalla palavine renkaineen ja esiintyjineen.
Kuva: Tulinen rengas: Suomen Kansallisooppera, Ralph Larmann ja Sieglind, Siegmunde ja Brünnhilde: Suomen kansallisooppera, Stefan Bremer. Grafiikka: Kiira Natunen/Yle

Millaisia keskusteluita herää esityksen aikana, kun samassa jutturingissä kanssasi ajatuksiaan vaihtavat Wagner-syväosaajat, kulttuurinälkäiset ja oopperan ensikertalaiset?

Nyt keskustelu esityksen aikana on kerrankin sallittua ja ihan suotavaa! Osallistu asiantuntevaan, mutta rentoon oopperakeskusteluun professori ja Wagner-asiantuntija Anne Kauppalan, kapellimestari Jonas Rannilan, Ylen kuuluttaja Maria Jungnerin ja koko Suomen kanssa Areenassa. Kerrankin esityksen kirvoittamia ajatuksia ei tarvitse palauttaa mieleen väliaikatarjoilupöydässä, vaan ne saa sanoa välittömästi esityksen aikana parhaassa seurassa.

– Yhdessä voidaan jakaa tunteita, ajatuksia ja fiiliksiä illan teoksesta. Wagner harvoin jättää ketään kylmäksi. Tässä kaverikatsomossa ei ole oikeita tai vääriä mielipiteitä – saa kritisoida, vertailla tai rakastaa aivan vapaasti, Jungner sanoo.

Maria Jungner on kuuluttajatyönsä lisäksi myös toimittaja ja suuri kulttuurin ystävä. Rakkaus musiikkia kohtaan syntyi jo 4-vuotiaana pianotunneilla ja on kantanut näihin päiviin saakka. Innostus osallistua Valkyyria-oopperan kaverikatsomoon sai hänet vastaamaan työkutsuun oitis myöntävästi.

– Olen armoton oopperafani. Kun sain mahdollisuuden lähteä mukaan nauttimaan illasta muiden oopperaan enemmän tai vähemmän hurahtaneiden ihmisten kanssa, innostuin ajatuksesta välittömästi!

Oopperaelämys on monelle sosiaalinen tapahtuma, joka on kiva jakaa muiden kanssa. Siksi Jungner kutsuu kaikkia mukaan keskustelemaan Valkyyriasta Areenan kaverikatsomoon.

– Kulttuurielämykset elokuvista oopperaan ovat mielestäni huomattavasti nautinnollisempia jaettuina ja yhdessä koettuina. Kaverikatsomo tarjoaa tähän mahtavan mahdollisuuden – ja ihan siellä omalla kotisohvalla koettuna!

Jungner kertoo, että hän on lapsesta saakka tottunut käymään teatterissa, oopperassa, taidenäyttelyissä ja konserteissa. Neljävuotiaana pianotunnit aloittanut musiikinrakastaja tähtäsi ammattimuusikoksi ihan tosissaan.

– Oopperaan rakastuin kuusivuotiaana kun televisiosta tuli Mozartin Figaron häät. Kreivittären roolin lauloi Kiri Te Kanawa. Ja sehän oli menoa samantien. Rakastun paitsi tähän taidemuotoon, myös Kiriin. Molemmista tuli elämänkestäviä rakkauksia.

Lauantai 10.9. on Valkyyria-päivä

Oopperan ystäviä hemmotellaan lauantaina 10.9. Voit aloittaa päiväsi katsomalla tuoreen dokumentin Jumalten keinussa (ohjaaja Marjaana Mykkänen). Dokumentti avaa monivuotisen ja -vaiheisen taustan Kansallisoopperan Wagnerin Ring-sarjan kulisseista.

Päivää on hyvä jatkaa Ring-tetralogian ensimmäisellä osalla, Reininkullalla. Ooppera sijoittuu myyttiseen maailmaan ja esittelee sarjan keskeiset hahmot ja teemat. Teos on taltioitu Kansallisoopperassa 7.9.2019.

Päivä jatkuu luontevasti Ring-tetralogian toisella osalla Valkyyria, joka on mahdollista katsoa sellaisenaan 10.9. klo 15 tai rinnakkaisena kaverikatsomo-esityksenä 10.9. klo 14.30 alkaen. Esitys on loppuunmyyty, joten tämä on ainutkertainen mahdollisuus kokea teos haluamallasi tavalla. Suoran lähetyksen jälkeen kumpikin versio löytyy tallenteena Areenasta. Teos esitetään televisiossa myöhemmin vuoden 2022 aikana.

Valkyyria-oopperan kolmannen näytöksen alussa soi tuttu ja korvamadoksi päähän soimaan jäävä Valkyyrioiden ratsastus. Taistelukuvauksiin sopivaa musiikkia on käytetty monissa yhteyksissä, näistä ehkä tunnetuin esimerkki on Francis Ford Coppolan elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt.

Wagnerin Ring-sarjan kolmas osa Siegfried nähdään Ylen kanavilla keväällä 2023 ja viimeinen osa Jumalten tuho esitetään 2024. Voit nähdä kaikki sarjan oopperat yhdellä kertaa, kun sarjan teokset ovat yhtä aikaa Areena-julkaisussa 2024.

Wagner-osaajien vinkit ensikertalaisille

Video Ylen tuotantoa. - Toista Yle Areenassa
Video Ylen tuotantoa. - Toista Yle Areenassa

Valkyyria-kaverikatsomokeskusteluun osallistuminen on helppoa

Kuinka osallistun lähetykseen?

1. Avaa Valkyyria-oopperan keskustelu tietokoneellasi, tabletillasi tai puhelimellasi tässä osoitteessa.

2. Keskustelua voit seurata ilman Yle Tunnusta, mutta osallistuaksesi keskusteluun sinun pitää kirjautua sisään Yle Tunnuksellasi. Jos sinulla ei ole Yle Tunnusta, luo se painamalla kirjautumisnäkymän alaosassa olevaa Luo Yle Tunnus -painiketta. Yle Tunnusta varten tarvitset sähköpostitilin. Voit luoda Yle Tunnuksen suoraan täältä.

3. Tervetuloa osallistumaan! Etsi itsellesi lauantaina 10.9. klo 14.30 mukava paikka ja avaa tietokoneellasi, tabletillasi tai älypuhelmellasi Yle Areena. Aloitamme lähetyksen ennakkokeskustelulla ja itse ooppera alkaa klo 15. Voit valita Yle Areenasta keskustelulähetyksen tai aivan normaalin lähetyksen.

4. Kirjoita kommentteja chat-keskustelun alaosassa olevaan viestikenttään. Lähetä kommenttisi painamalla näppäimistön enter-painiketta. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään Ylellä ennen niiden julkaisua.

5. Tykkää muiden kommenteista painamalla viestin reunassa olevaa peukkua. Vieritä chat-keskustelua ylöspäin lukeaksesi aikaisempia kommentteja.

Tervetuloa parhaaseen seuraan!