Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Oman sähkönkulutuksen seuraaminen auttaa pienentämään laskua – näin seuraat käyttöäsi helposti netissä

Päivitetty 28.06.2023 10:37.
Sähköjohtoja ja pistorasioita.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Murehditko sähkölaskun kasvamista? Tiesitkö, että voit seurata ja vertailla sähkönkulutustasi kätevästi netissä? Tarvitset vain pankkitunnukset.

Ihmiset, jotka seuraavat säännöllisesti sähkön kulutustaan, onnistuvat myös vähentämään sitä. Kaikille kulutuksen karsiminen ei ole mahdollista. On kuitenkin hyödyllistä tietää, milloin ja mihin sähköä kodissasi kuluu.

Etkö ole ihan varma, kenelle maksat sähköstäsi? Jutun lopusta löydät yleistietoa sähkölaskuista.

Omaa sähkönkulutustasi voit seurata kahdessa paikassa: valtakunnallisessa Datahub-palvelussa ja oman sähköyhtiösi palvelussa. Saat niistä tarkempaa tietoa alta.

Näet sekä Datahubissa että sähköyhtiöllä samat kulutustiedot: Kuinka monta kilowattituntia kotisi tai mökkisi käyttää? Voit katsella kulutusta yleensä tunnin, päivän, viikon tai kuukauden tarkkuudella.

Esimerkiksi: Jos napsautat sähkösaunan päälle kello 19 etkä kajoa tunnin aikana muihin sähköä käyttäviin kodin laitteisiin, voit melko hyvin päätellä saunan tunnissa syömät kilowattitunnit.

Tulevina vuosina sähkön kulutusta aletaan seurata 15 minuutin välein. Tämä tapahtuu sitä mukaa, kun kotien etäluettavat sähkömittarit päivitetään.

Kuvakaappaus Oma Helen -verkkopalvelusta: viiden kuukauden kulutuksesta kertovat palkit.
Kuvateksti Tässä kodissa sähkönkulutus nousi koronakevään 2020 aikana. Kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostaloasunnosta oltiin etätöissä. Kuva Datahubista.

Huomaathan, että sähköisiin palveluihin pääsee ilman valtuutusta vain se, jonka nimissä sähkösopimus on. Alta löydät tietoa myös toisen ihmisen valtuuttamisesta.

Datahub kokoaa tietosi yhteen paikkaan

Datahub on valtakunnallinen verkkopalvelu, joka avattiin alkuvuonna 2022. Datahub saa tiedot kulutuksestamme ja sähkösopimuksistamme sähköyhtiöiltä.

Jos sinulla on kodin lisäksi esimerkiksi kakkosasunto tai kesämökki, löydät kaikkien tiedot kootusti Datahubista. Sieltä voit myös tarkistaa, mihin asti eri sopimuksesi ovat voimassa.

Kuvakaappaus Datahub-verkkopalvelusta: kulutustiedot aukeavat 3 pallon valikosta.
Kuvateksti Datahubissa löydät kulutustietosi kolmen pallon ikonista tai kohdasta Lisätietoja.

Näin käytät Datahubia:

  1. Mene nettiselaimella Datahubin asiakasportaalin kirjautumissivulle.

  2. Valitse Kirjautuminen suomi.fi kautta.

  3. Tunnistaudu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  4. Valitse Kirjaudu nykyisenä käyttäjänä.

  5. Näet verkko- ja myyntiyhtiöt erikseen.

  6. Pääset kulutustietoihisi kolmen pallon ikonista > Näytä kulutustiedot tai täpästä Lisätiedot > Energiaraportointi (katso kuva edellä).

Datahub näyttää tietojasi siltä ajalta, kun sähkösopimuksesi on voimassa – jopa kuusi vuotta taaksepäin. Kun sähkösopimuksesi päättymisestä on kuusi vuotta, Datahub poistaa sen tiedot automaattisesti.

Datahubia ylläpitää Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid. Löydät lisää tietoa Datahubista palvelun Usein kysytyistä sekä Yle Uutisten jutusta keväältä 2022.

Valtuuta puoliso tai kämppäkaveri käyttämään Datahubia

Jos sähkösopimusi on sinun nimissäsi ja haluat, että esimerkiksi puolisosi pääsee katsomaan tietojanne Datahubissa, voit valtuuttaa hänet tähän suomi.fi:ssä (tarvitset hänen henkilötunnuksensa).

Itse Datahubissa voit valtuuttaa sähkönmyyjiä hakemaan sähkönkäyttöpaikkasi historiatiedot. Silloin sähköyhtiö voi tehdä sinulle tarjouksen kulutuksesi perusteella.

Sähköyhtiöiden omat palvelut kertovat myös hintoja

Kaikilla sähköyhtiöillä on oma verkkopalvelunsa asiakkaille. Niiden nimet vaihtelevat tyyliin Minun sivuni, Asiakasportaali tai Kulutuksenseuranta. Kun kirjaudut palveluun, voit seurata sähkönkulutustasi ja esimerkiksi tarkistaa, mikä sopimus sinulla on.

Useilla sähköyhtiöillä on myös oma mobiilisovellus asiakkailleen.

Etkö ole vielä käyttänyt sähköyhtiösi sähköisiä palveluja? Aloita menemällä yhtiön nettisivuille. Hanki itsellesi tunnukset asiointiin eli käyttäjätunnus ja salasana. Tunnusten saamiseen saatat tarvita asiakasnumeroa tai käyttöpaikkatunnusta. Ne löytyvät sähkölaskustasi.

Jos ostat sähkön myynnin eri yhtiöstä kuin paikalliselta sähkön jakelijalta, kirjaudu ensin myyntiyhtiösi sivuille ja tutustu siellä palveluihin.

Kuvakaappaus puhelimesta: Neljän sähköyhtiön mobiilisovellusten kuvakkeet.
Kuvateksti Monilla sähköyhtiöillä on nettisivujen lisäksi mobiilisovellus, josta voi seurata omaa sähkönkulutusta.

Sähköyhtiöiden palveluissa näkyy usein myös kulutuksesi hinta, toisin kuin valtakunnallisessa Datahubissa. Tosin hinnat saattavat koskea vain sähkön myyntihintaa (veroineen), eivät sähkölaskujesi koko palettia.

Joillakin sähköyhtiöillä voit ottaa käyttöön kulutusvahdin. Silloin saat tiedon, jos sähkön käyttö nousee asettamasi rajan yli.

Voit yleensä myös tilata kulutusraportin edeltävästä kuukaudesta sähköpostiisi. Voit myös ladata kulutustietosi omalle laitteellesi.

Haluatko, että myös puolisosi tai kämppäkaverisi pääsee seuraamaan sähkönkulutustanne? Sähköyhtiössä toisen valtuuttaminen tietojen katsomiseen saattaa sujua helpommin kuin valtakunnallisessa Datahubissa. Tutustu asiaan oman sähköyhtiösi sivuilla.

Kuvakaappaus Oma Helen -verkkopalvelusta: yhden päivän kulutus verrattuna edellisen vuoden vastaavaan.
Kuvateksti Joidenkin sähköyhtiöiden palveluissa voi vertailla kulutusta aiempaan ja katsoa ulkolämpötilan vaikutusta. Kuva Oma Helenistä yhdeltä päivältä.

Katsotaan vielä yhtä tapaa, jolla voit seurata sähkönkulutustasi muuten kuin nettiselaimella tai mobiilisovelluksella.

Fyysiset mittarit kertovat tarkat lukemat

Sähkön myyntiyhtiöiltä tai alan liikkeistä voit ostaa tai vuokrata laitteen, joka näyttää kodin koko sähkönkulutuksen reaaliajassa. Se kytketään kodin sähkökeskukseen. Usein näihin laitteisiin voi myös syöttää sähkön sen hetkisen myyntihinnan.

Haluatko tietää jääkaapin, television tai muun pistorasiaan kytkettävän yksittäisen laitteen kulutuksen? Se selviää varmimmin perinteisellä sähkönkulutusmittarilla. Se kytketään pistorasian ja laitteen väliin. Osaan laitteista voit myös syöttää kilowattitunnin hinnan. Mittaria ei tarvitse välttämättä ostaa – monet kirjastot lainaavat niitä.

Lopuksi luvattua yleistietoa sähkön laskutuksesta.

Miksi saat kaksi sähkölaskua?

Sähkönjakelu eli siirto ja sähkön myynti on Suomessa periaatteessa eriytetty toisistaan.

Jos ostat sähkösi paikalliselta verkkoyhtiöltäsi, jolloin jakelija ja myyjä ovat sama, saat yleensä vain yhden laskun.

Muuten laskuja tulee kaksi:

1. Sähkön myyjältä

Itse valitsemasi myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä. Myyjäyhtiön voit kilpailuttaa. Se voi periaatteessa sijaita missä päin Suomea tahansa.

Sähkön myyntiyhtiöitä on Suomessa noin sata. Kaikki eivät kuitenkaan myy sähköä kaikkialle. Voit hakea myyjiä postinumerollasi Energiaviraston vertailusivulta.

Kuvakaappaus Energianviraston sahkonhinta.fi- verkkopalvelusta. Valittuna postinumero ja talotyyppi.
Kuvateksti Energiaviraston sivulta sahkonhinta.fi näet, mitkä yhtiöt myyvät sähköä postinumerosi alueella. Valitse ensin vuosikulutuksesi tai sen arvio.

2. Sähköverkkoyhtiöltä

Sähkönjakelusta eli -siirrosta laskuttaa aina sähköverkkoyhtiö. Sitä et voi vaihtaa etkä kilpailuttaa. Jakeluyhtiö määräytyy sen mukaan, missä kiinteistösi sijaitsee. Suomessa on noin 80 verkkoyhtiötä.

Sekä sähkön myyjän että verkkoyhtiön laskuissa on mukana veroja. Ne on laskulla eritelty. Veroja et voi kilpailuttaa.

Halpa sähkö ei ole kannustanut kilpailuttamaan

Moni ostaa edelleen sekä sähkön että sen siirron ilman kilpailutusta samasta verkkoyhtiöstä – vieläpä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Sähkö oli ennen loppuvuotta 2022 Suomessa suhteellisen halpaa, mikä ei kannustanut kaikkia kilpailuttamiseen. Ja vaikka kilpailuttaminen on periaatteessa melko yksinkertaista, kaikilta se ei onnistu.

Löydät lisätietoa sähkösopimuksista Energiaviraston sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Tämä artikkeli on osa Ylen Digitreenejä, joiden avulla voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.


Muokkaukset:
22.9.22: Lisätty sana yleensä: "saat yleensä vain yhden laskun". Aiheesta ei ole olemassa sääntelyä, kertoi Energiavirasto 9/22.
21.10.22: Lisätty maininta ja linkki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.
1.11.22: Lisätty uutisgrafiikka jutun loppuun.

3.4.23: Poistettu uutisgrafiikka, koska sen päivittäminen on lopetettu.
28.6.23: Lisätty viimeiseen lukuun maininta ”ennen loppuvuotta 2022”.

Keskustelu