Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Meksikolainen herkkuhetki pohjoismaiseen tapaan – Paul Svensson tarjoaa ilmastoystävällisiä churroja, joissa on lipstikkaa ja kuusesta uutettua vanilliinia

Päivitetty 12.09.2022 09:59.
Meksikolainen herkkuhetki pohjoismaiseen tapaan – Paul Svensson tarjoaa ilmastoystävällisiä churroja, joissa on lipstikkaa ja kuusesta uutettua vanilliinia - Toista Yle Areenassa

Ne näyttävät aivan tavallisilta churroilta, ne ovat vain vihertäviä kullanruskeiden sijaan. Kyse ei kuitenkaan ole mistään tavallisista churroista, sillä nämä tuottavat kestävän nautinnon.

Kaukaa kuljetettujen mausteiden välttäminen ja meijerituotteiden käytön vähentäminen ovat kokki Paul Svenssonin niksejä kestävään ja ilmastoystävälliseen leivontaan.

– Eikö olekin mahtavaa, että kuivattu lipstikka maistuu kardemummalta? Kuivattu lipstikka sisältää runsaasti kumariini-nimistä ainetta, joka antaa kardemummalle sen ominaisen maun. Tämän huomaa erityisen selvästi, kun lipstikkaa käyttää makeissa tuotteissa, Svensson sanoo.

Kuivattua lipstikkaa pöydällä
Kuvateksti Tuore lipstikka muistuttaa maultaan selleriä, kun taas kuivatulla lipstikalla on kardemumman vivahteita.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Kuivattu lipstikka toimii myös pullissa, jäätelön seassa ja monissa muissa yhteyksissä, joissa yleensä käytetään kardemummaa. Lipstikan maku muistuttaa selleriä, ja tavallisesti lipstikka tulee vastaan yrttisuoloissa ja lihaliemissä. Paul Svenssonin käsissä raaka-aineet voivat kuitenkin päätyä aivan yllättäviin yhteyksiin.

Svensson etsii jatkuvasti uusia tapoja laittaa ruokaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, ja hän on saanut myös useita tunnustuksia ja palkintoja ympäristötietoisuudestaan. Kotimaisten raaka-aineiden suosiminen on yksi monista valinnoista, joita voimme tehdä.

Vanillini kuusesta on Pohjolan vanilliini

Mädätetystä kuusesta voi uuttaa vanilliinia, samaa makuainetta, jota on myös vaniljassa. Se on paperiteollisuuden sivutuote, jonka Svensson toivoo yleistyvän pohjoismaisissa keittiöissä. On kuitenkin valittava puusta tehtyä eikä synteettisesti valmistettua vanilliinia.

– Koivusokeri on toinen mainio esimerkki mauista, joita voi erottaa puusta. Hauskaa koivusokerissa on, että se maistuu raikkaalta. Siksi se sopii erityisen hyvin jälkiruokiin. Ravintolassa, jossa työskentelen, olemme korvanneet kaiken hienosokerin koivusokerilla, Svensson sanoo.

Koivusokeri on myös makeampaa kuin tavallinen sokeri, ja siinä on vähemmän kaloreja. Jotkut tuntevat koivusokerin paremmin nimellä ksylitoli.

Mies ja nainen keittiössä
Kuvateksti Korvaamalla osan maidosta kauramaidolla voi helposti vähentää ilmastojalanjälkeä. Paul hyödyntää tätä kaikessa ruoanlaitossa, jossa aineksena on maito.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Vähennä maidon ja voin määrää mausta tinkimättä

Monissa resepteissä Svensson puolittaa maidon määrän ja korvaa osan maidosta kaurajuomalla. Kaurajuoma on makeaa ja sopii jälkiruokiin. Tässä churrotaikinassa Svensson käyttää voita, joten hän jättää lehmänmaidon kokonaan pois.

– Meidän ei tarvitse luopua kokonaan maidosta tai lihasta, mutta eläinperäisten tuotteiden käyttämistä on aina hyvä vähentää, Svensson sanoo.

Valmiita churroksia lautasella
Kuvateksti Vihertävä lipstikkasokeri hivelee niin silmiä kuin makunystyröitä.
Kuva: Matti Palmu/ Yle

Pohjoismaisella kardemummalla maustetut churrot

Määrä: 10

Valmistusaika: 50 min, josta valmisteluaika 40 min

Ainekset

  • 1 ½ dl vettä

  • 1 ½ dl kaurajuomaa

  • 25 g voita

  • 2 rkl koivusokeria

  • 1 rkl puupohjaista vanilliinisokeria

  • ½ tl suolaa

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja

  • 3 kananmunaa

  • 2 l neutraalia öljyä

    Pinnalle:

  • 1 rkl kuivattua lipstikkaa

  • 1 dl koivusokeria

Ohjeet

Kiehauta vesi, kaurajuoma, voi, koivusokeri, vanilliinisokeri ja suola kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon vehnäjauhot.

Kuumenna seosta uudelleen kovalla lämmöllä, kunnes jauho paahtuu kevyesti. Tähän kuluu useita minuutteja, ja pieni määrä taikinaa tarttuu kiinni kattilan pohjaan. Taikinan tulee näyttää kiiltävältä.

Siirrä taikina kulhoon. Vatkaa sitä sähkövatkaimella, kunnes se alkaa jäähtyä. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan samalla vatkaten ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista.

Laita taikina pursotinpussiin, jossa on tähtitylla.

Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi, pursota öljyyn taikinatankoja ja uppopaista ne kullankeltaisiksi.

Churrosten friteeraus kattilassa keittiössä
Kuvateksti Churroksen kuuluu olla muodoltaan kevyesti käyrä.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Hienonna kuivattu lipstikka tehosekoittimessa ja sekoita joukkoon koivusokeri.

Kääntele lämpimät churrot sokerissa ja tarjoa aidon vanilliinikastikkeen kanssa.

Annos churrosta ja vanilliinikastiketta
Kuvateksti Aito vanilliinikastike, jossa puolet kermaa ja puolet kauramaitoa, on herkullinen dippi friteeratuille churroseille.
Kuva: Matti Palmu / Yle

Aito vanilliinikastike

Valmistusaika: 15 min, josta valmisteluaika 5 min

Ainekset

  • 1 l kermaa

  • 1 l kauramaitoa

  • ½ rkl puupohjaista vanilliinisokeria

  • 250 g koivusokeria

  • 4 rkl perunajauhoa

  • 5 kananmunaa

Ohjeet

Laita kaikki ainekset kattilaan.

Kuumenna miedolla lämmöllä samalla jatkuvasti sekoittaen, kunnes kastike sakenee.

Laita vanilliinikastike jääkaappiin tarjoiluun asti.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä