Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Strömsö live Areenassa: Lähetämme suorana kompostilta torstaina 15. syyskuuta klo 18 alkaen – tule katsomaan, mitä kompostille on tapahtunut vuodessa

Kaksi ihmistä kompostin vierässä.
Kuvateksti Puutarhaharrastajalle on onni, kun on komposti, joka tuottaa hienoa multaa. Strömsön puutarha-asiantuntija Lena Gillberg ja juontaja Elin Skagersten-Ström odottavat, että pääsevät käyttämään multaa uudesta kompostista.
Kuva: Monica Storm / Yle

Vuosi sitten perustimme kompostin Strömsöhön, ja nyt suurin osa puutarhajätteestä on muuttunut mullaksi. Tässä suorassa lähetyksessä puutarha-asiantuntijamme Lena Gillberg näyttää, miltä kompostimulta näyttää nyt vuoden kuluttua.

Nyt on viimein aika alkaa käyttää sitä hienoa multaa, jota komposti on tuottanut. Syksy on hyvä aika lisätä kompostimultaa kasvimaalle. Lena Gillberg näyttää, miten kompostimultaa voi käyttää puutarhassa.

Komposti on tehnyt puutarhajätteestä multaa – seuraa, kun otamme tuoretta multaa kompostista vuosi sen käynnistämisen jälkeen - Toista Yle Areenassa

Lähde mukaan multavaan suoraan lähetykseen

Katso lähetys torstaina 15. syyskuuta klo 18 Yle Areenasta. Jos sinulla on kysyttävää kompostoinnista, älä epäröi esittää niitä chatissa. Lena vastaa lähetyksessä kaikkiin kysymyksiin.

Jos haluat olla mukana chattailemassa suorassa lähetyksessä, sinun on kirjauduttava Yle Areenaan. On helppoa luoda Yle Tunnus, joka toimii kaikilla Ylen alustoilla ja palveluissa. Ohjelmaa voi seurata myös kirjautumatta. Lähetys tallennetaan Areenaan, joten voit katsoa sen jälkikäteen.

En skottkärra med jord står på bar mark.
Kuva: Monica Storm / Yle

Seuraa koko kompostimatkaa

Aikaisemmissa lähetyksissämme olemme muun muassa näyttäneet, miten komposti perustetaan, mitä tapahtuu, kun lämpötila kompostissa kohoaa, miten kompostia hoidetaan ja miten kompostia käytetään. Jos sinulla on jäänyt jokin aikaisemmista lähetyksistä katsomatta, olemme koonneet ne kaikki tänne.

Näin perustat yksinkertaisen kompostin - Toista Yle Areenassa
Komposti kuumenee – seuraa, miten lämpötila nousee - Toista Yle Areenassa
Miten puutarhakomposti toimii? - Toista Yle Areenassa
Puutarhan multatehdas on käynnistynyt – on aika kääntää komposti ja katsoa, miten mikroeliöstö toimii - Toista Yle Areenassa

Kompostimulta sopii täydellisesti kasvimaalle, jota ei kaiveta

Puutarhassa, jossa ei kaiveta, vaan viljellään no dig -menetelmällä, sopii hyvin käyttää kompostimultaa. Ohjelmassamme no dig -menetelmästä Lena kertoo, miksi maaperän mikro-organismeja on hyvä häiritä mahdollisimman vähän, miten pääsee alkuun ja miten no dig -menetelmä säästää aikaa.

Heitä lapio syrjään ja viljele no dig -menetelmällä - Toista Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä