Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Kellomäki

Entinen kärkiryyppääjä Katri Ylinen, 32, raitistui ja toivoo työelämää, josta ei tarvitse perjantaisin palautua juomalla

Darravapaa-yhteisön toinen perustaja Katri Ylinen Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman studiossa.
Kuvateksti Tietokirjailija Katri Ylinen Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraana.
Kuva: Harri Hinkka / Yle

Katri Ylinen lopetti juomisen kolme vuotta sitten. Selvässä elämässä vaikeinta on ollut opetella hallitsemaan stressiä ja ahdistusta ilman alkoholia.

”Join iltaisin viiniä, koska koin olevani väsynyt ja riittämätön. Seuraavana aamuna heräsin väsyneenä ja alisuoriuduin työstäni, joten illalla join viiniä, koska koin olevani väsynyt ja riittämätön.”

Näin kirjoittaa tuoreessa Aamu ilman darraa -tietokirjassaan Katri Ylinen. Hän paiski vuosia rajusti töitä ja lääkitsi vaikeita tunteitaan alkoholilla.

– Se on aika kiero karuselli, 32-vuotias Katri miettii nyt, oltuaan kolme vuotta juomatta.

Katri ihmettelee, miten yleisesti Suomessa hyväksytään ajatus niin raskaasta työelämästä, että kestääkseen sitä pitää perjantaisin mennä nollaamaan pää.

– Ei ihminen ole mikään tietokone, jonka voi resetoida juomalla.

Katri Ylinen juo kuohuviiniä suoraan pullon suusta vuonna 2016.
Kuvateksti Katri Ylinen nauttii kuohujuomaa Brysselin matkalla vuonna 2016.
Kuva: Katri Ylinen / Kotialbumi

Kohti armollisempaa työkulttuuria

Katri toivoisi siirtymistä sellaiseen työkulttuuriin, jossa tasapainoisempi elämä olisi mahdollinen kaikille. Silloin palautumisen paineet eivät kasautuisi viikonlopuille, vaan lepoon olisi riittävästi mahdollisuuksia joka päivä.

– Toivoisin näkeväni enemmän kokeiluja lyhyestä työviikosta ja sellaisesta johtamisesta, että työasiat pysyvät työajalla eivätkä valu pikaviestimien mukana kotiin tai someen. Haluaisin, että tämä olisi itsestään huolen pitämisen vallankumous, Katri miettii.

Katri Ylinen on työskennellyt politiikan, yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja viestinnän parissa. Keväällä 2021 hän perusti Laura Wathénin kanssa Darravapaa-yhteisön, joka järjestää muun muassa alkoholittomia bileitä. Suositussa Ylen Darravapaana-podcastissa he ovat herättäneet keskustelua siitä, millaista elämä on alkoholinkäytön lopettamisen jälkeen.

Katri Ylinen ja Laura Wathén nauravat ja ilmeilevät Sober Furious bileissä Helsingissä.
Kuvateksti Darravapaa-yhteisön perustajat Katri Ylinen ja Laura Wathén juhlimassa järjestämissään alkoholittomissa bileissä Helsingissä maaliskuussa 2022.
Kuva: Katri Ylinen / Kotialbumi

Uusi identiteetti ja uusi itseluottamus

Raitistuttuaan entinen kärkiryyppääjä on joutunut opettelemaan uuden identiteetin ja käsittelemään tunteensa raakana.
Katri miettii, että hänen kohdallaan liiallisessa juomisessa oli kyse siitä, ettei hänellä ollut tarpeeksi hyviä työkaluja ahdistuksen käsittelyyn. Alkoholi oli nopea, mutta petollinen helpottaja.

– Lyhyellä tähtäimellä se auttaa ahdistukseen nopeasti ja tehokkaasti ja saa unohtamaan kaikki surut, mutta seuraavana aamuna on jälleen se sama ahdistus, entistä pahempana. Lisäksi aivokemiat ovat sekaisin ja kroppa prakaa nestehukassa. Sitten olet entistä kyvyttömämpi käsittelemään ahdistusta.

Katoaako hauskuus, kun juominen jää? - Toista Yle Areenassa

Juomisen jätettyään Katri on joutunut miettimään uudenlaisia tapoja rentoutua ja hallita stressiä.

– En ehkä edelleenkään ole mikään stressinhallinnan kuningatar, mutta nykyään sentään tajuan jäädä kotiin, levätä ja ottaa aikaa itselleni. Olen hieman enemmän läsnä omassa kehossani.

Katri Ylinen on opetellut myös luottamaan itseensä sosiaalisissa tilanteissa selvinpäin. Vähitellen lisääntyneen itsetuntemuksen avulla hän on ymmärtänyt, etteivät omat parhaat piirteet koskaan olleetkaan alkoholin aikaansaamia, vaan ne ovat löydettävissä selvinkin päin.

Flinkkilä ja Kellomäki Yle TV1 lauantaina 17.9. kello 17.10 ja sunnuntaina 18.9. kello 9.10 sekä Yle Areena. #flinkkiläkellomäki