Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

”Ainahan sitä toivoo, että huutokauppapäivänä sali olisi täynnä ostajia, joilla on ostohousut jalassa”, sanoo huutokauppameklari Mauri Hassinen

Päivitetty 19.01.2023 11:28.
Mauri Hassinen meklarin työssään.
Kuva: Mauri Hassisen kotiarkisto.

Mauri Hassinen oppi hyvin nuorena, että ansaitseminen ei tarkoita aina fyysistä työtä, sillä tienata voi myös myymällä tavaraa.

Kuuntele Kuusi kuvaa Mauri Hassinen -ohjelma Yle Areenasta


Mauri Hassinen teki jo varhain kaikenlaista kauppaa, sillä isä kannusti häntä kaupan alalle. Urheilua hän harrasti pikkupojasta lähtien, ja tottui rasittamaan itseään siinä fyysisesti. Vaihtaessaan urheilun yrittämiseen, hän laittoi itsensä likoon, sillä yrittäjyys vaatii kaiken ajan.
– Suomessa ei voi yrittää kuin yhden kerran, muutoin saa konkurssin myötä elinikäisen laskun, sanoo Mauri Hassinen, joka päätti yrittäjyytensä alussa, ettei lopeta koskaan yrittäjän uraa.

Yrittäjän pitkän päivät

Turun lähiössä kasvanut Mauri Hassinen ehti pyörittää 21 vuoden aikana pizzeriaa ja kolmea lähiöravintolaa.

Ensimmäisen ravintolansa hän perusti säästöillään ja pankin velalla vain 25-vuotiaana. Alkujaan autonasentajaksi valmistunut nuori mies pärjäsi ilman ravintola-alan koulutusta hyvin, kun vaimokin oli tarjoilija. Työtä pariskunta teki paljon.

Nuori Mauri Hassisen ensimmäisen ravintolansa tiskin takana.
Kuva: Mauri Hassisen kotiarkisto

– Vuokrasimme yli 400-neliöisen vanhan kaupan, johon rakensin ravintolan. Ensin saimme luvan oluen myyntiin, seuraavana vuonna A-oikeudet ja pian samaan tilaan tuli pizzeria ja kebab-myyntiä.

Sosiaalisesti taitavan Mauri Hassisen lähiöravintolasta tuli suosittu paikka Hepokullassa.

– Harrastukseni on ollut lukea konkurssipesien ilmoituksia ja liiketilojen myynti-ilmoituksia. Kun näin ilmoituksen suuresta ravintolasta Kotkankatu 1:ssa, ajattelin, että tuollahan käy valtavasti asiakkaita.
Pian Hassinen soitti ravintola Linnunradan vuokraajalle, ja taas hän aloitti ravintolan yrittäjänä. Vuosien jälkeen hän teki ravintolasta kiinteistökaupat. Turun Hurttivuoressa sijaitsevan Linnunradan hän omistaa edelleen.

Huutokauppa ja kirpputori

Kirpputoritoimintaan hän tutustui vähän vahingossa oman ravintolansa terrasilla seisten.
– Katselin vastapäätä olevaa kirpputoria, jossa kävi paljon asiakkaita, kun taas omassa ravintolassani oli aamupäivisin hyvin rauhallista. Hassinen otti kirpputorin liiketoiminnasta selvää.

– Eipä muuta kuin vuokrasin tyhjän hallin, johon rakensin kirpputorin. Siitä se taas lähti!

Lopulta kirpputori ja kuolinpesien tyhjennykset laajensivat toimintaa niin paljon, että mukaan tuli huutokauppatyö. Huutokauppoja Mauri Hassinen järjestää 2-4 kertaa kuukaudessa.
– Olen rehellinen kauppias, sanoo Mauri Hassinen, joka on meklannut tavaraa jo 10 vuoden ajan. Hassisen pääperiaate on myydä kaikki huutokauppaan tuotu tavara samalla kertaa.
– Haluaisin jatkossa tehdä vain huutokauppameklarin työtä, sillä se on kevyempää kuin kantaa painavia huonekaluja.
Loma on Mauri Hassiselle edelleen tuntematon käsite, sillä työtä hän tekee aamusta iltaan - ainoastaan sunnuntaisin on vapaata.
Asiakaspalvelutyö on miehelle monin tavoin mieluisaa. – Työssä tulee hyvä olo itselle, kun näkee jonkun ostajan löytävän mieluisan ja edullisen tavaran.

Kuusi kuvaa huutokauppameklari Mauri Hassisen elämästä

43:14