Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Valmista syksyistä ”black forest pastaa” eli mustan metsän pastaa – kokki David Ortiz tarjoaa itse tehtyä tuorepastaa kauden sienten, viiriäisenmunien ja chilin kera

Vuodelta 2022
Ett fat med en portion pasta med svampsåsen. Portionen är dekorerad med gröna blad ochovanpå såsen finns det riven ost och två ägghalvor av vaktelägg.
Kuvateksti Viiriäisenmunat sopivat hyvin yhteen sienten kanssa ja näyttävät kauniilta.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Pasta on kokki David Ortizin suuri intohimo. Hän ei valmista sitä italialaiseen tapaan vaan omaan tyyliinsä. Hänelle ovat leimallista täyteläiset kastikkeet, joissa on paljon makua, ja pastataikina, joka tuntuu melkein kuivalta.

David Ortizista parasta on, kun hän saa koota perheenjäsenet ja ystävät yhteen, tarjota heille hyvää ruokaa ja antaa keskustelujen, naurun ja seurustelun jatkua tuntikausia.

– Nautimme ruoasta, vieraat ehkä hämmästelevät makuja, ja saatamme jäädä pöydän ääreen useiksi tunneiksi, Ortiz sanoo.

En kvinna och en man som gör pasta med en pastamaskin i ett kök.
Kuvateksti Kokki David Ortiz valmistaa pastaruoan mieluiten itse tehdystä pastasta. Elin Skagersten-Strömin kanssa hän tekee tagliatellea.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Ortiz rakasti ruoanlaittoa jo lapsena äitinsä keittiössä Meksikossa. Ruoalla on ollut tärkeä sosiaalinen funktio koko hänen nuoruusaikansa, ja oli aina selvää, että hänestä tulisi kokki.

Ortiz on laittanut uransa aikana kaikenlaista ruokaa, mutta erityisesti hän on mieltynyt pastaan.

– Italialaiset tapaavat sanoa, ettei pastani ole autenttista italialaista pastaa, mutta käytän omaan pastaani makuja, joista itse pidän, Ortiz nauraa.

En röd gjutjärnsstekpanna med tagliatelle och en gräddig sås med kantareller och annan svamp.
Kuvateksti Chili ja valkoviini tuovat kermaiseen sienikastikkeeseen poltetta ja hapokkuutta.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Hän pitää täyteläisistä kastikkeista, joissa on paljon makua ja mieluusti hieman chilin poltetta. Eniten häntä miellyttää itse tehty tuorepasta, joka on valmistettu melko kuivasta taikinasta.

– Silloin se imee itseensä paremmin kastikkeen makuja. Haluan pastaani myös ”köyhän miehen parmesaania”, jotta ruoassa on jotain rapeaa.

En skål med rostade brödsmulor.
Kuvateksti ”Köyhän miehen parmesaani” on hyvä lisuke eri ruokalajeihin.
Kuva: Marika Lytts-Råholm

Köyhän miehen parmesaani on pannulla paistettuja leivänmuruja, jotka maustetaan yrteillä ja valkosipulilla oman maun mukaan. Tässä Ortizin erikoisuus ”black forest pasta” eli mustan metsän pasta, johon voi käyttää kauden sekalaisia sieniä.

En matportion bestående av tagliatelle med svampsås. Portionen är dekorerad med gröna blad, riven ost, ett halverat vaktelägg och rostade brödsmulor.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

”Black forest pasta” – tuorepastaa sienikastikkeen ja viiriäisenmunien kera

Määrä: 4 annosta

Ainekset

  • 400 g kauden sekalaisia sieniä

  • 6 valkosipulinkynttä

  • 100 g voita

  • 2 dl oliiviöljyä

  • 10 g chilihiutaleita

  • suolaa

  • mustapippuria

  • 2 dl valkoviiniä

  • 2 dl kanalientä

  • 2 dl kermaa

  • 300–400 g tuorepastaa

  • säilöttyjä kantarelleja

  • köyhän miehen parmesaania

  • 200 g parmesaania

  • 4 viiriäisenmunaa

  • vihreitä lehtiä tai yrttejä koristeluun

Ohjeet

1. Pilko sienet ja silppua valkosipulinkynnet. Kuullota sieni- ja valkosipulisilppua voissa ja oliiviöljyssä ja mausta chilihiutaleilla, suolalla ja mustapippurilla.

2. Paista, kunnes suurin osa sienten nesteestä on haihtunut ja sienet ovat kevyesti ruskistuneet.

3. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen imeytyä sieniin. Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan.

4. Lisää sienikastikkeeseen kanaliemi ja kerma ja anna hautua, kunnes koostumus sakenee.

5. Keitä tuorepastaa noin 3 minuuttia. Lisää tilkka keitinvettä ja pasta sienikastikkeeseen ja sekoita hyvin.

6. Jaa pasta lautasille ja viimeistele annokset säilötyillä kantarelleilla, köyhän miehen parmesaanilla, raastetulla parmesaanilla, halkaistuilla viiriäisenmunilla ja lehdillä tai yrteillä.

7. Tarjoa hyvän leivän ja valkoviinin kanssa.

Pastataikina

Määrä: 4 annosta

Ainekset

  • 200 g durumvehnäjauhoja

  • 200 g vehnäjauhoja

  • 4 isoa kananmunaa

  • vettä

Ohjeet

1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa murumaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina leivinpöydälle ja alusta se.

2. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina on kiinteää – se saa jäädä hieman kuivaksi. Vaivaa, kunnes taikina on kiiltävää.

3. Kääri taikina kelmuun ja laita se lepäämään jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

4. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Kaaviloi ne noin 6 mm:n paksuisiksi levyiksi pastakoneella. Leikkaa levyt tagliatelleksi, pyörittele tagliatelle keriksi ja jauhota, jotta pasta ei takerru yhteen. Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä 2–3 minuuttia.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä