Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2022 – keskustelun aiheena mahdoton taide

Vuodelta 2022
Päivitetty 16.09.2022 16:00.
Näyttelijä Joaquin Phoenix puolilähikuvassa havaijipaidassa ja silmälaseissa, puolipitkä kihara tukka hapsottaen katsoo jonnekin kaukaisuuteen aurinkoisessa maisemassa. Kuva elokuvasta Ei hätää, hän ei kävele pitkälle.
Kuvateksti Ei hätää, hän ei kävele pitkälle: Joaquin Phoenix
Kuva: Scott Patrick Green / Anonymous Content

Teema ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaali juhlivat taas elokuvaa syyskuussa 2022. Keskiviikkona 21.9. käydään Helsingin keskustakirjasto Oodissa R&A x Yle Teema -keskustelu otsikolla "Mahdoton taide".

R&A-elokuvia Teemalla syksyllä 2022

Jumalten keinussa

Richard Wagnerin Nibelungin sormus on neljän oopperan eeppinen suurteos, tarina vallasta, rakkaudesta ja lankeemuksesta, ja niin valtava kokemus, että moni muusikko ja laulaja haluaa tehdä Ringin edes kerran elämässään. Marjaana Mykkäsen kolmetuntinen dokumentti kertoo ihmisistä Suomen kansallisoopperan kulisseissa ja parrasvaloissa sekä vuosia kestäneestä Ring-tuotannosta, jonka tielle on osunut viivästyksiä, ei vähimpänä koronapandemia.

Teemalla to 15.9. klo 21, Areenassa pysyvästi

Junk Head

Japanilaisen Takahide Horin huikea scifi-nukkeanimaatio sijoittuu jonnekin määrittelemättömään tulevaisuuteen, jossa maan pinnalta lähetetty tiedustelija eksyy hämmästyttäviin seikkailuihin maanalaisten tunnelien varjomaailmassa.

Teemalla ke 14.9. klo 22.45, Areenassa 90 päivää

Ei hätää, hän ei kävele pitkälle

Gus Van Santin tosipohjainen draamakomedia kertoo neliraajahalvaantuneesta John Callahanista, jonka pelkistetyt mutta sapekkaan satiiriset pilakuvat olivat yhtä suosittuja kuin parjattuja. Pääosassa on Joaquin Phoenix. (Don't Worry, He Won't Get Far on Foot, USA 2018).

Teemalla pe 23.9. klo 21, Areenassa 30 päivää

Shoplifters – perhesalaisuuksia & Olipa kerran... Shoplifters

Japanilaisen Hirokazu Kore-edan koskettava draama yhteiskunnan liepeillä elävästä pikkurikollisesta perheestä, joka ottaa hoiviinsa hylätyn tyttölapsen. Cannesissa palkitusta elokuvasta on valmistunut myös ranskalaisen dokumenttisarjan Olipa kerran... uusi jakso.

Teemalla ke 7.9. ja to 8.9., elokuva Areenassa 5.12.2022 ja dokumentti 6.12. asti.

Afrikan mestariväittelijät

Joka vuosi yli sata lahjakkainta oikeustieteen opiskelijaa eri puolilta Afrikkaa kokoontuu kilpailemaan arvostetussa African Human Rights Moot Competition -kilpailussa, joka on Afrikan suurin kuvitteellinen tuomioistuinkilpailu. Opiskelijat toimivat sekä syyttäjinä että puolustajina fiktiivisessä ihmisoikeusjutussa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Shameela Sadeetin African Moot seuraa neljän lakiopiskelijatiimin valmistautumista kilpailuun, joka huipentuu dramaattiseen finaaliin Botswanan korkeimmassa oikeudessa kansainvälisten tuomareiden edessä.

Areenassa 1.8.2023 asti

Keskustelu: R&A Talks – Generation Africa

Keskustelutilaisuudessa pureudutaan uuteen afrikkalaiseen elokuvantekijäsukupolveen Yle Teeman Afrikka-aiheisen ohjelmiston inspiroimana. Keskustelu järjestetään yhdessä Academy of Moving People and Imagesin kanssa. Keskustelussa mukana Afrikan mestariväittelijät -elokuvan ohjaaja Shameela Seedat, Tuffi Filmsin Juha Löppönen, Ylen Erkko Lyytinen ja moderaattorina elokuvantekijä Sharron L. Todd. Keskusteluun on vapaa pääsy, ja se käydään englanniksi.

Kino Regina ma 19.9. klo 19

Keskustelu: R&A x Yle Teema – Mahdoton taide

Mikä on mahtipontisen taiteen paikka ja tulevaisuus suomalaisella kulttuurikentällä? Luvassa keskustelua suurtuotantojen mahdollisuuksista ja haasteista vuonna 2022. Keskustelemassa Jumalten keinussa -dokumenttielokuvan ohjaaja Marjaana Mykkänen sekä Film Tampereen asiantuntija Fanny Heinonen. Keskustelua moderoi toimittaja Anna Tulusto. Keskustelu käydään suomeksi.

Keskuskirjasto Oodi, Kirjataivas 21.9. klo 18.00