Hyppää pääsisältöön

Eränkävijät

Eränkävijöiden 7. kaudella ennätysmäärä uusia kasvoja - joukossa selviytymisen mestareita

Traileri: Eränkävijät - 7. kausi - Toista Yle Areenassa

Uusi kausi tuo kotisohville koskemattoman erämaan rauhan, luonnon armottomuuden ja perinteisen eräkulttuurin vaalimisen. Päähenkilöt osoittavat, että vaikka kehitys on hyödyllistä, joskus perinteiset keinot ovat ainoa tapa selvitä muutoksista.

Suosikkisarja Eränkävijöiden seitsemännellä kaudella nähdään selviytymistä entistä alkeellisemmissa olosuhteissa. Vanhojen tuttujen lisäksi ruutuun astelee monta uutta eränkävijää.

Uusi kausi esittelee mielenkiintoisten päähenkilöiden lisäksi hurjia kalastusvaelluksia, primitiivieränkäyntiä sekä selviytymistaitoja osana suomalaista metsästyskulttuuria. Osa retkistä suuntautuu niin kauas merkityiltä reiteiltä, että kuvausryhmän paikalle saaminen oli lähes mahdotonta. Seitsemännellä kaudella katsoja pääsee kokemaan luonnon sekä eränkäynnin eri muodot aina Suomenlahden rannikolta Jäämerelle asti.

Vaeltaja virtaavan veden äärellä.
Kuvateksti Mikko "Mehtämikko" Karjalaisen pitkiä kalastusvaelluksia sävyttävät omintakeinen huumori sekä pohjoisen erämaiden upeimmat maisemat.
Kuva: Mikko Karjalainen

Uudet eränkävijät astuvat ruutuun

Mehtämikko eli Mikko Karjalainen on Youtubesta tuttu pitkien kalastusvaellusten erikoismies. Oulussa asusteleva Mikko seikkailee kauden aikana kymmenien kilometrien mittaisilla retkillä sekä upean ruskan väriloistossa että talvisen tuiskun keskellä upottavassa lumihangessa. Vaellusten aikana koetaan tunteita onnistumisista raastavaan epätoivoon, jolloin katsojallakin voi vierähtää muutama hikikarpalo.

- Kaikennäköistä tuli kokeiltua majoitteena, kumiveneestä tarppiin ja lumikuoppaan. Vaikka jonkinasteinen huumori onkin läsnä, pitää muistaa, että erämaa on armoton. Aina tulee varautua siihen, että jotain menee pieleen, kertoo useita vuosia eräillyt Mikko.

Jousimetsästäjä talvipakkasessa.
Kuvateksti Mikko Kettusta ei pakkanen hätkäytä.
Kuva: Eemeli Hepola

Mikko Kettunen on entinen arktisten olosuhteiden ammattisotilas ja selviytymistaitojen puolestapuhuja. Mikko sietää kylmää poikkeuksellisen hyvin ja on pakkasessa kuin kotonaan. Kontiolahdella asuvan, perinteisten arvojen mukaan toimivan primitiivieränkävijän seurassa päästään näkemään, kuinka kalastusvälineet valmistuvat luonnonmateriaaleista ja nuotio syttyy ilman nykyaikaisia kapistuksia, kuten tulitikkuja. Yöt vietetään aina taivasalla, vaikka pakkaslukemat hipovat -30 astetta.

- Perusselviytymistaidot olisi suotavaa olla kaikilla. Primitiivieräily on minulle harrastus, mutta antaa perspektiiviä siihen, millaista on ollut, kun ravintoa tai suojaa on pitänyt löytää ilman nykyaikaisia välineitä, Mikko kertoo.

Perinteiseen tapaan valmistettu kalastusväline.
Kuvateksti Mikko Kettusen seurassa päästään näkemään perinteisten kalastusvälineiden valmistusta.
Kuva: Eemeli Hepola

Eliel Ikonen on 11-vuotias kaksikielinen maailmankansalainen syrjäiseltä Enontekiöltä. Elielin vanhemmat ovat pitkän linjan seikkailijoita, jotka tapasivat toisensa Himalajan vuoristossa. Hänen äitinsä Anna on Isosta-Britanniasta ja isänsä Pasi Suomesta. Eliel on vahvasti mukana vanhempiensa huskytilan toiminnassa, opettelee isänsä johdolla erä- ja selviytymistaitoja sekä valmistautuu kauden kohokohtaan - Norjan Altassa järjestettäviin kansainvälisiin koiravaljakkokisoihin.

- Meillä on lähes 200 huskya, joiden kanssa olen kasvanut ja joista valitsen omaan valjakkoharjoitteluuni sopivat koirat. Kuvausten kohokohta oli Altan koiravaljakkokilpailuihin valmistautuminen oman valjakon kanssa, Eliel kertoo.

Poika husky-koiransa kanssa.
Kuvateksti Eliel Ikonen valmistautuu kauden aikana kansainvälisiin koiravaljakkokilpailuihin, Children's Finnmarksløpetiin.
Kuva: Jani Honkakoski

Teemu Sirkkala ja Mima Jämsä ovat kirkkonummelainen pariskunta, joiden elämä on kietoutunut luonnon ympärille. Mima opiskelee eläinlääkäriksi ja Teemu on kokenut lintujen rengastaja sekä valokuvaaja: hänen luontovalokuviaan on voinut nähdä mm. Vuoden luontokuva -kirjoissa. Pariskunta murtaa stereotypioita metsästyksen ja muiden luontoharrastusten yhdistämisestä.

Kun luontoa harrastaa monipuolisesti, saa jokaisesta osa-alueesta - kuten metsästyksestä ja luontokuvauksesta - jatkuvasti enemmän ja moniulotteisemmin irti. Ne eivät poissulje toisiaan.

― Mima Jämsä

Teemun ja Miman mukana päästään niin metsästysretkille kuin kahlaamaan hyisiin vesiin koskikaroja rengastaessa. Pariskunnan seurassa opitaan, miten rengastuksen yhteydessä tehdyt havainnot auttavat tutkijoita ymmärtämään ilmastonmuutosta ja ympäristön tilaa vielä vuosikymmenienkin päästä.

- Asumme onneksemme paikassa, jossa eläimet tulevat käytännössä kotipihaan ja niiden tarkkailu onnistuu myös omalta tontilta. Lintujen rengastuksen kautta saadaan tietoa kannoista ja ympäristön tilasta myös suuremmassa mittakaavassa, Teemu toteaa.

Valokuvaava pariskunta tarkkailemassa lintuja.
Kuvateksti Teemu Sirkkala ja Mima Jämsä keräävät dataa eri lajeista sekä omalla kotipihallaan että lintuasemilla.
Kuva: Jani Honkakoski

Tutut kasvot uuden edessä

Uusien päähenkilöiden lisäksi myös aiemmilta kausilta tutuilla suosikeilla on edessään ennenkokemattomia seikkailuja. Manu Soininmäki käyttää teknologiaa innovatiivisesti niin metsästyksessä kuin väitöskirjatutkimuksessaan. Kuusamossa Marjo Kämäräisen weimarinseisoja Pablo on varttunut täysikasvuiseksi metsästyskoiraksi ja edessä on ensimmäinen varsinainen jahtisyksy. Myös Marjon tytär Pinja on innostunut toden teolla metsästyksestä ja pääsee mukaan pidemmille metsästysretkille.

- Pinjan kanssa päästään jo haastavammillekin reissuille, mutta ennemmin mennään lapsen ehdoilla kuin saalis mielessä. Taisi Pinja onnistua silti saamaan kuvauksissa komeamman saaliin kuin äitinsä, Marjo nauraa.

Äiti ja tytär talvisella latvalinnustusretkellä.
Kuvateksti Marjo Kämäräisen tytär Pinja ottaa ensiaskeliaan kohti metsästäjän polkua.
Kuva: Jani Honkakoski

Multialla Paavo Lehtomäki on kasvanut lähes isänsä Johanneksen veroiseksi erämieheksi, jolta paukut eivät lopu kesken. Nuorukaisen alkusyksyn kohokohta on legendaarisia tarinoita synnyttänyt Kainuun karhujahti, jonne Paavo lähtee ensimmäistä kertaa tositoimiin.

- Oli hienoa päästä osallistumaan metsästyksen kuninkuuslajiin. Parasta siinäkin touhussa oli omien koirien seuraaminen tositoimissa, kun niiden kanssa on yhdessä tähän touhuun kasvanut, Paavo toteaa.

Eränkävijät Yle TV1:llä 2.10. klo 18.15 alkaen. Kaikki jaksot katsottavissa Yle Areenasta 2.10. klo 00:01.