Hyppää pääsisältöön

YleX

Brittiradiot soittivat Adelea ja Coldplayta, kun kuningatar Elisabet kuoli – jos Suomen istuva presidentti kuolisi, radiosta tulisi nyt Vesalaa ja Jenni Vartiaista

Vuodelta 2022
Mustavalkoinen kuva kuningatar Elisabet II:sta, jonka taustalla on radioita, joista vuotaa kyyneliä.
Kuvateksti Kuningatar Elisabet II:n kuolema laittoi Ison-Britannian radiokanavien soittolistat uusiksi.
Kuva: Elisabet Royal Household: AOP, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Kysyimme radiokanavilta, minkälaista suomalaisten suruajan musiikki olisi tällä hetkellä.

Kun suomalainen merkkihenkilö menehtyy, juontajan on välittömästi käännettävä katseensa radiostudion näytöllä olevaan biisilistaan. Seuraavana soittojonossa ei pitäisi olla kappaleita, jotka saattaisivat loukata ihmisiä tai olla liitettävissä tapahtuneeseen, kertoo radiokanava YleX:n musiikkipäällikkö Roberto Rodriguez.

Kun tieto kuolemasta tulee, juontajat ja toimittajat ovat heti yhteydessä Rodrigueziin ja kanavan musiikkikoordinaattoriin. YleX on laatinut viralliset toimintaohjeet tragedioiden ja katastrofitilanteiden varalle.

Isossa-Britanniassa tällaiset ohjeet ovat olleet viime viikkoina tarpeen. Kun kuningatar Elisabet II menehtyi 8. syyskuuta, maan radiokanavat hylkäsivät arkirutiininsa ja rauhoittuivat. Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan radiosta ei tullut enää mainoksia, eikä kuulijoille pidetty kilpailuja suorassa lähetyksessä. Kansakunnan suruajan soundtrack koostui eritoten Adelesta, ja esimerkiksi Coldplayn ja Simon & Garfunkelin haikeasta ja hidastempoisesta musiikista. Radiokanava Fun Kids soitti lastenelokuvien kappaleista vain instrumentaalisia versioita.

Kysyimme kotimaisilta radiokanavilta, mitä musiikkia he soittaisivat nyt, jos suomalainen merkkihenkilö kuten istuva presidentti tai pääministeri menehtyisi.

Rodriguez arvelee, että uutta ja ajankohtaista musiikkia soittavalta YleX:ltä kuuluisi silloin Anna Puuta, Ida Paulia & Kalle Lindrothia, Iltaa sekä joitakin kappaleita Vesalan tuotannosta.

Nelonen Median musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari mainitsee heti Juha Tapion ja Jenni Vartiaisen. Nelonen Median kanavia ovat esimerkiksi Radio Suomipop, Radio Rock, Loop ja Aito Iskelmä.

– Juha Tapio ei ryve surussa, mutta ymmärtää ihmistä ja ehkä nostattaa. Jenni Vartiaisella on paljon kaunista, kuulasta musiikkia. Se ei luo liian harrasta tunnelmaa vaan rauhoittaa.

Edustukselliseen demokratiaan ei liity monarkian kaltaista seremoniallisuutta, mutta kansallislaulu Maamme tulisi varmaan aika luonnollisesti, Mäntysaari sanoo.

Presidentin tai pääministerin kuolemantapauksessa Rodriguez ja Mäntysaari pohtisivat, kuinka paljon milläkin kanavalla soitettaisiin varsinaista bilemusiikkia. Asiassa olisi kanavakohtaisia eroja.

Erityisesti suomenkielinen lyriikka joutuisi tarkastelun alle, koska sen merkitys on muita kieliä suurempi. Mäntysaari sanoo, etteivät he todennäköisesti koskisi lähinnä kansainvälisiä hittejä soittavan Loop-radiokanavan soittolistoihin, ellei olisi selkeää tapausta yhtäkkiä ikävältä kuulostavalta lyriikan pätkästä.

– Ehkä Petri Nygårdin biisiä ei tarvitsisi sillä hetkellä heti soittaa, Mäntysaari sanoo.

YleX:n soitosta poistuisi pääministeri Sanna Marinin kuolemantapauksessa rap-artisti Sexmanen kappale Fiilis, jossa Marin mainitaan nimeltä. Pelkkä nimeäminen todennäköisesti riittäisi poistoon, vaikka lyriikan pätkä itsessään olisi neutraali.

Jos kuolintapa olisi onnettomuus, kaikki asiasta muistuttava siivottaisiin soittolistoilta. Esimerkiksi Kuumaa-yhtyeen kesäsingleä Tulipalo ei kuulisi hetkeen, Mäntysaari sanoo.

SuomiRäp- ja Basso-radiokanavien musiikkipäällikkö Kimmo Sainio uskoo, ettei esimerkiksi SuomiRäpin soittolistaan voisi tehdä loputtomasti muutoksia, sillä kanava on nimensä mukaisesti omistautunut kotimaiselle räpille.

Räppiin on aina kuulunut tietynlainen sananvapaus, Sainio sanoo. Kanavan kappalevalinnat tehdään kuitenkin Sainion mukaan etukäteen niin, etteivät ne loukkaisi ketään.

Sainion mukaan kanava soittaa rentoa räppiä, eivätkä “todella aggressiiviset” biisit kuulu hänen mielestä soittolistalle muutenkaan. Rapkappaleen energisyys ei haittaisi.

– On kaunis ajatus, että esimerkiksi Briteissä on tehty niin, mutta en tiedä muuttaisiko suomalaisen merkkihenkilön kuolema meidän musiikkiamme millään tavalla, Sainio sanoo.

SuomiRäpiltä ja muilta Bauer Median kaupallisilta radiokanavilta poistuisivat kuitenkin mainokset joksikin aikaa.

Artistin tai yhtyeen nimi voi jo olla este radiosoitolle.

Joskus artistin tai yhtyeen nimi voi jo olla este. Rodriguez kertoo, kuinka Yhdysvalloissa radiossa ei saanut soittaa Walking On Sunshine -hitistä tunnettua Katrina & the Waves -yhtyeen musiikkia vuonna 2005, sillä Hurrikaani Katrina ja sen aiheuttamat tulvat olivat aiheuttaneet silloin lähes 2 000 ihmisen kuoleman. Brittibändi Massive Attack käytti Persianlahden sodan aikana 1990-luvulla väliaikaista nimeä Massive, jotta yhtyeen musiikkia voisi soittaa radioissa.

Mäntysaari kuunteli BBC:n radiota vuorokausi kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen ja piti lähetystä hienosti rakennettuna. Juontaja piti kuulijoita henkisesti kädestä, Mäntysaari kuvailee. Hän visioisi samaa Nelonen Median radiokanaville.

– Ei tarvitsisi yrittää parantaa surua. Annettaisiin ihmisille paikka surra, mutta ei vellottaisi siinä. Ei BBC:lläkään pelkästään surullista ollut, vaan tunnelma oli seesteinen ja yhteinen.

YleX:n musiikkitiimi päätyi siihen, että kuningattaren kuolemaan reagoitiin vain ohjelmasisällössä eikä biisivalinnoilla. Siihen oli yksinkertainen syy: soittolistalta ei löytynyt kuningataraiheisia kappaleita.