Nokkonen tekee skonsseistasi ja letuistasi hieman maukkaampia ja terveellisempiä – kuivatut nokkoset toimivat yhtä hyvin kuin tuoreet nokkoset

Monet keräävät hentoja nokkosenlehtiä alkukesästä keittoihin, piirakoihin ja lettuihin. Nokkosia voi kuitenkin poimia hyvin myös myöhemmin kesän aikana.
Täysikokoisia nokkosia voi kuivata ja murustaa leipään, lettutaikinaan, kastikkeisiin ja patoihin antamaan makua, väriä ja ravinteita.
Nokkonen on meidän ylivoimaisesti ravinteikkain vihanneksemme. Nokkosissa on A-vitamiinia, B-vitamiineja, C-, D-, E-, F- ja K-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, piitä, magnesiumia, rautaa, fosforia, rikkiä, sinkkiä, kuparia, mangaania, klorofylliä ja karoteenia.
Poimi nokkoset, kun ne ovat täysikokoisia, mutta eivät vielä kuki. Riivi niistä lehdet ja kuivata ne kuivassa, lämpimässä ja hyvin ilmastoidussa paikassa. Pane ne ilmatiiviiseen purkkiin, kun ne ovat kuivuneet.
Kuivatut nokkoset maistuvat kasviksilta ja vähän riistalta, ja ne ovat hyvä lisä tylsään pataan tai kastikkeeseen. Niitä voi murustaa leipätaikinaan, kunhan vain muistaa vähentää jauhon määrää, ettei leivästä tule liian kuivaa. Nokkoset imevät itseensä taikinan nestettä.
Nokkoset sopivat erinomaisesti skonsseihin ja ruokaisiin muffineihin yhtä hyvin kuin lettuihin ja pannukakkuunkin. Nokkoskrepit mangoldi- tai sekasienimuhennoksella ovat oikeaa herkkua.
Muista vain, ettet käytä varsia. Niissä on pitkiä, sitkeitä kuituja, jotka kiertyvät leivässä tai letuissa kerälle. Lehtien kannat voi kuitenkin hyvin käyttää.
Kun kerää täysikokoisia nokkosia, niistä saa runsaasti ravinteita ja myös selkeän nokkosen maun. Joidenkin mielestä nokkonen maistuu vähän oudolta, ja ehkä se vaatii totuttelemista. Mutta se on myös maku, joka herättää upeita makuassosiaatioita.
Kun syön nokkosskonsseja tai nokkoslettuja, ajatukseni kulkevat puutarhaan. Ajattelen kaikkea viheriöivää ja litulaukka-aitoja, jonka lehdistön lomaan on kietoutunut nokkosia. Kuulen siilien ja mustarastaiden kahistelevan pensaissa ja vesakossa ja tunnen ruusun ja pihajasmiinin tuoksun. Se on mukavaa, varsinkin talven pimeydessä, kun tarvitsee muistutuksen siitä, että kesä tulee taas.
Nokkosskonssit
Ainekset
4,5 dl vehnäjauhoa
1 dl murennettuja nokkosia, tiukasti paineltuna desimittaan
2,5 tl leivinjauhetta
1 hyppysellinen suolaa
30 g kylmää, kuutioitua voita
2 dl maitoa tai kasvismaitoa
Ohjeet
1. Sekoita vehnäjauhot, nokkoset, leivinjauhe ja suola kulhossa.
2. Lisää kuutioitu voi ja nypi hiukan taikinaa sekaisin.
3. Kaada maito ja sekoittele taikinaa pöytäveitsellä. Kuohkeiden skonssien salaisuus on se, ettei taikinaa työstä liikaa. Leikkaa pitkin ja poikin pöytäveitsellä, kunnes ainekset ovat sekaisin.
4. Kumoa taikina työpöydälle ja vaivaa nopeasti tasaiseksi kakuksi, joka on noin 2 cm paksu.
5. Paina lasilla pyörylöitä, jotka ovat halkaisijaltaan noin 5 cm.
6. Nostele pyörylät pellille leivinpaperin päälle.
7. Paista uunissa 200° noin 10–12 minuuttia. Kun skonssit ovat pohjasta ruskeita, ne ovat valmiita.
8. Tarjoile voin ja karhunvatukkamarmeladin tai vadelmamarmeladin kanssa.
Nokkosletut
Ainekset
2 kananmunaa
2 dl maitoa tai kasvismaitoa
1 dl murskattuja nokkosia
vehnäjauhoa
Ohjeet
1. Sekoita kananmunat, maito ja nokkoset kulhossa ja miksaa sauvasekoittimella, kunnes nokkoset ovat pientä silppua.
2. Vaihda käsivatkaimeen ja vatkaa mukaan jauhoa, kunnes taikina on sopivan paksua.
3. Anna taikinan seistä 20 minuuttia niin, että nokkoset saavat imeä nestettä itseensä.
4. Paista letut tavalliseen tapaan ja tarjoile hillon kera.
Vinkki! Tämä lettutaikina sopii hyvin kreppeihin, joissa on täytteenä esimerkiksi mangoldimuhennosta tai metsän sekasienistä tehtyä sienimuhennosta. Nokkoset antavat lettuihin hiukan riistaisen maun, joka sopii hyvin kreppeihin.