Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Kuivata ylijäävät vihannekset – hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä

Vuodelta 2022
Kuivata ylijäävät vihannekset – hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä - Toista Yle Areenassa

Paprikaa, kesäkurpitsaa, valkosipulia, chiliä ja sieniä on helppoa ja nopeaa kuivata. Kuivattujen vihannesten säilyttämiseen ei tarvita sähköä, ne vievät vähän tilaa ja säilyvät monia vuosia.

Jos paprika tai kesäkurpitsa alkaa vähän kuivua, se ei tarkoita, että se on huono, vaan sitä voi käyttää mainiosti ruuanlaittoon. Mutta ellei ole ajatellut tehdä mitään, mihin tarvitaan paprikaa tai kesäkurpitsaa juuri tällä viikolla, voi hyvin kuivata vihannekset myöhempää käyttöä varten.

Kuivatus on yllättävän hyvä tapa varastoida vihanneksia. Se on energiaa säästävää, sillä kuivattujen vihannesten säilyttämiseen ei tarvita sähköä ja lisäksi vihannekset säilyvät monta vuotta. Kuivatussa muodossa vihannekset vievät lisäksi hyvin vähän tilaa.

Kuivatut vihannekset liotetaan kuumassa vedessä 10 minuuttia, ja ne ovat sen jälkeen valmiita käytettäväksi ruuanlaitossa. Niistä ei tietenkään tule samanlaisia kuin tuoreista vihanneksista, mutta padassa, keitossa tai kastikkeessa sitä ei huomaa. Ja on mahtavaa löytää vihannespurkit ruokakomerosta silloin, kun tarvitsee paprikaa, mutta on unohtanut ostaa kaupasta.

Valkosipuli, sieniä ja chiliä pöydällä.
Kuva: Susanna Ström-Wilkinson / Yle

Useimpia vihanneksia pystyy kuivaamaan

Minusta sieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa, valkosipulia ja chiliä on helpointa kuivata. Jos sisällä on lämmintä ja kuivaa, vihannesten ilmakuivaaminen onnistuu useimmiten, mutta tehokkuuden vuoksi voi kuivata ne uunissa 50 asteessa luukku hiukan raollaan. Pane puulasta väliin, niin höyry pääsee ulos. Vihanneksia voi kuivata myös saunassa miedossa lämmössä.

Pane vihannekset ritilän, hyttysverkon, leivinpellin tai tarjottimen päälle leivinpaperille. Leivinpaperi estää vihanneksia tarttumassa alustaan ja nopeuttaa myös kuivumista, koska se johtaa osan kosteudesta pois vihanneksista.

Kuivaaminen vie noin 4–8 tuntia uunissa ja muutaman päivän huoneenlämmössä. Kuivausta pitää jatkaa, kunnes vihannekset saa napsautettua paloiksi. Jos ne tuntuvat sitkeiltä, niissä on luultavasti vielä vettä. On myös hyvä kuunnella ääntä vihanneksia käännellessä. Jos ne rapisevat, ne ovat kuivia.

Sienet kuivuvat hyvin huoneenlämmössä

Kaikkia sieniä voi kuivattaa, myös ihan tavallisia herkkusieniä.

Puhdista ja viipaloi sienet 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Ilmakuivata ritilän, hyttysverkon pellin tai tarjottimen päällä leivinpaperilla. Sieniä ei tarvitse kuivata uunissa.

Valkosipulipaloja ja sienipaloja tarjottimella.
Kuvateksti Sienet ja valkosipuli kuivuvat parissa päivässä huoneenlämmössä.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Ilmakuivaa valkosipulia

Viipaloi valkosipuli millin viipaleiksi. Levitä viipaleet leivinpaperille ja anna kuivua ilmassa.

Ryöppää paprikaa 30 sekuntia

Paprika maistuu paremmalta, jos sen ryöppää ennen kuivausta.

Leikkaa paprika 5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi.

Kiehauta isossa padassa pari senttiä vettä. Pane palat veteen ja anna olla kiehuvassa vedessä 30 sekuntia. Kaada vesi pois ja levittele paprikat uunipellille leivinpaperin päälle.

Kuivata uunissa 50 asteessa luukku hiukan raollaan (pane puulasta väliin).

Sekä tuore että kulvattu paprikka.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Suola ajaa veden ulos kesäkurpitsasta

Viipaloi kesäkurpitsa 5 mm:n paksuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet talouspaperin päälle. Suolaa viipaleet ja odota noin 10 minuuttia tai kunnes näet, että viipaleista on lähtenyt paljon nestettä. Kuivaa neste pois talouspaperilla ja pane viipaleet kuivumaan pellille leivinpaperin päälle.

Kesäkurpitsaa voi kuivattaa joko uunissa 50 asteessa tai ilmakuivata, jos sisällä on lämmintä ja kuivaa.

Kuivattu Zucchini.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Chili on myös koristeellista

Chilit voi ilmakuivata kokonaisina. Pujota ne naruun tai sido ne koristeellisiksi kimpuiksi ja ripusta keittiöön valmiina käytettäviksi.

Chili.
Kuva: Juha Leskelä / Yle