Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Oletko introvertti vai ekstrovertti? Et luultavasti kumpaakaan, mutta ekstrovertti käyttäytyminen voi lisätä onnellisuutta

Kahta kuvaa verrataan toisiinsa; toisessa joukko iloisia ihmisiä lähellä toisiaan ja toisessa ihminen lukee kirjaa yksi sohvalla.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, Abstral official / Unsplash, kuvankäsittelyMikko Lehtola / Yle

Hyvin harva meistä on puhtaasti introvertti tai ekstrovertti. Persoonallisuuden kahta ääripäätä tyrkytetään niin ahkerasti populaarikulttuurissa ja mediassa, että moni rakentaa itselleen ekstrovertin tai introvertin identiteetin.

Artikkeli on osa Valheenpaljastaja-sarjaa, jossa toimittaja Johanna Vehkoo analysoi harhaanjohtavaa tietoa ja disinformaatiota.

Ihmisillä on taipumus mustavalkoiseen joko–tai-ajatteluun. On helpompi ymmärtää, että asiat ovat joko näin tai noin, ei jotain epämääräistä siltä väliltä. Ekstrovertti ja introvertti ovat juuri tällaisia ääripäitä akselilla, jolla suurin osa ihmisistä sijoittuu johonkin niiden välille.

Persoonallisuus ei edes ole kovin merkittävä käyttäytymisen selittäjä: sama ihminen voi käyttäytyä sekä introvertisti että ekstrovertisti saman päivän aikana. Ekstrovertti käyttäytyminen tuottaa tutkitusti onnellisuutta ihmiselle, oli hän persoonaltaan millainen tahansa.

Ekstroverttien valtakaudesta introverttibuumiin

Selkeiden persoonallisuustyyppien kaipuu on suuri: netistä löytyy lukemattomia testejä, joilla voit mukamas selvittää, oletko introvertti ja ekstrovertti. Näiden karrikoitujen tyyppien suosio on myös vaihdellut ajan kuluessa.

Oletko dynaaminen, energinen ja sosiaalinen ihminen, joka viihtyy muiden seurassa ja tekee mielellään tiimityötä?

Tällaisille hakijoille oli varsinkin aiemmin paljon kysyntää työpaikkailmoituksissa. Mediassakin on toisteltu vuosikausia, miten ekstrovertit pärjäävät paremmin työelämässä, koulussa ja ihmissuhteissa.

Ehkäpä vastaiskuna näille jutuille viime vuosina on julkaistu populaareja tietoteoksia introverttien salatuista voimista. Introverttiydestä on tullut ainakin somemeemien maailmassa hyväksytty ja jopa tavoiteltava olotila.

Korona-aika on ehkä osaltaan vaikuttanut: viime vuosina on ollut toivottavaa ottaa ilo irti ”kotoilusta”, omiin oloihin vetäytymisestä ja sosiaalisten suhteiden rajoittamisesta. Hyggeillään kotona kynttilänvalossa, mutta siis yksin, laatuseurassa.

Introvertit näkyvät mainonnassa ja somessa

Instagram tursuaa nykyään introverttisisältöä: on meemejä, joissa ihminen esittää puhelinvastaajaa päästäkseen eroon kaverista, joka on soittanut; toisissa meemeissä naamioidutaan huonekaluksi, jos joku soittaa ovikelloa. Introverttimeemeissä ollaan huojentuneita, kun tapaamiset peruuntuvat.

The Introvert Nation -nimisellä Instagram-tilillä on meemi, jolla on satojatuhansia tykkäyksiä. ”Mitä haluat tehdä kun kasvat isoksi", kuvassa kysytään. Sitten on kuva takavuosien suosikkilaulajasta Enyasta ja vieressä ilmakuva valtavasta linnasta. Kuvien alla lukee: “Enya asuu tässä linnassa kissojensa ja 91 miljoonan punnan omaisuutensa kanssa.”

Introvertti-buumi näkyy jopa mainonnassa. Striimauspalvelut hyödyntävät introvertin kulttuurista hahmoa, joka mieluummin katselee tai kuuntelee fiktionaalisten hahmojen touhuja kuin tapaa ystäviään.

Kuuntele podcast

Introverttien ja ekstroverttien välistä sosiaalista kamppailua on voimistettu vuosikymmenten ajan ihan samalla tavalla kuin muitakin Valheenpaljastajan podcast-sarjassa käsiteltyjä yleisiä totuuksia: loputtomien toistojen avulla. Valheenpaljastaja-podcastissa toimittaja Johanna Vehkoo pohtii persoonallistutkija Sointu Leikkaan kanssa muun muassa sitä, mitä seurauksia rajoittuneen introvertti- tai ekstrovertti-identiteetin omaksumisella voi olla.

Keskustelu