Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Yle ei traumatisoi, henkirikokset traumatisoivat

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on lähetetty Suomenmaahan 21.9.2022.

Jari Nenonen kirjoittaa Suomenmaan pakinassaan 20.9. Ylen Trauma-ohjelmasarjasta sävyyn, joka vaatii kommentointia.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 100 henkirikosta. Kun mukaan lasketaan myös niiden yritykset, tapauksia on vuosittain lähes 500. Henkirikosten jäljet ulottuvat laajalle ja niiden seuraukset koskettavat joka vuosi tuhansia suomalaisia.

Ylen hankkima ja esittämä Trauma-sarja kertoo henkirikoksessa läheisensä menettäneistä suomalaisista. Sarjassa he kertovat, miten ovat selvinneet äkillisesti tapahtuneesta traagisesta tapahtumasta. Ohjelmasarja on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Henkirikosten uhrien läheiset, Huoma ry:n, kanssa. Huoma ry tarjoaa vertaistukea henkirikosten uhrien läheisille ja pyrkii parantamaan uhrien asemaa.

Sarjassamme esiintyvät ihmiset ovat olleet kiitollisia, että ovat päässeet puhumaan kokemastaan ja näkevät, että omalla selviytymistarinalla voi auttaa muita samaan tilanteeseen joutuvia. Päähenkilömme ovat olleet tyytyväisiä siihen, miten heitä ja heidän edesmenneitä läheisiään on ohjelmassamme käsitelty. Olemme saaneet runsaasti hyvää palautetta myös niiltä katsojilta, joita henkirikokset ovat koskettaneet läheltä. Sarjan tarinat ovat toimineet aidosti vertaistukena. Kaiken saamamme palautteen mukaan tapausten käsittely sarjassa on ollut uhreja ja heidän läheisiään kunnioittava ja monelle saman asian kohdanneelle runsaasti lohtua antava.

Sarjan tekemisen lähtökohtien ja kaiken saamamme palautteen perusteella on vaikea ymmärtää pakinoitsijan mielipidettä. Siksi suosittelen Trauma-sarjan katsomista, edes yhden jakson verran. Sarjan leimaaminen mainostrailereiden perusteella on alentavaa ja loukkaavaa niitä rohkeita ihmisiä kohtaan, jotka ovat uskaltautuneet mukaan sarjaan kertomaan kipeät kokemuksensa ja henkiset kärsimyksensä henkirikoksen uhrien läheisinä.

Timo Järvi

tilaaja, Yle Sisältöhankinta