Hyppää pääsisältöön

Puutyöt

Nikkaroi polttopuuhylly, jolla voit ennakoida – hylly tämän päivän ja huomisen puita varten

Nikkaroi polttopuuhylly, jolla voit ennakoida – hylly tämän päivän ja huomisen puita varten - Toista Yle Areenassa

Alkaa olla aika valmistautua taas talvea varten, ja lämmittäminen käy nousevilla sähkönhinnoilla aika kalliiksi. Meidän täytyy tehdä parhaamme säästääksemme, ja ihana takkatuli antaa hyvää lisälämpöä.

Puu lämmittää kolme kertaa; kun se kaadetaan, kun puut pilkotaan ja kun ne lämmittävät takassa. Näiden kaikkien lämpimien hetkien lisäksi puiden tekemisessä on kyse myös logistiikasta ja polttopuiden säilytyksestä. Kaikki tulisijanomistajat tietävät, että puiden käsittelyssä tarvitaan tiettyä logistiikkaa, jotta puita on käytettävissä, jotta ne on helppo sytyttää ja jotta ne lämmittävät mahdollisimman hyvin.

Sivut ja hyllytasot on tehty 18 millin liimapuulevystä. Taustalevyn tein neljän millin vanerista. Lisäksi tarvitset ruuveja, nauloja, tappeja ja naulapyssyn.


Kappaleiden mitat:

  • sivut, 2 kpl, 18 mm x 300 mm x 1200 mm

  • hyllytasot, 3 kpl, 400 mm x 280 mm ja 1 kpl 400 mm x 180 mm

  • 6 kpl hyllynkannatinlistoja, 18 mm x 20 mm x 260 mm

  • 2 kpl hyllynkannatinlistoja, 18 mm x 20 mm x 160 mm

  • Taustalevy, 4 mm x 430 mm x 1100 mm

Hyllyn koriste.
Kuvateksti Kaikista puutöistä tulee hauskempia, jos käytät vähän aikaa koristeluun.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Koristeet tekevät hyllystä ilmavamman

Sahasin hyllyn yläosaan pienet koristeet, jotta polttopuuhyllystä tuli vähän jännittävämpi. Otin mallia näkemästäni 1700-luvulta peräisin olevasta hyllystä. Pienet kiekurat hyllytason etureunaan tekee helposti yläjyrsimellä. Sivujen alaosat sahasin niin, että sain kaksi 50 mm korkeaa jalkaa. Kiekurat ja sahatut jalat tekevät hyllystä hiukan ilmavamman näköisen.

Maalaa kaikki osat ennen asennusta.

Liimaa ja naulaa tai ruuvaa kiinni kannatinlistat sivuihin ja kiinnitä sitten hyllytasot ruuveilla tai nauloilla. Naulaa lopuksi kiinni taustalevy.

Ruuvasin huvikseni pienen kilven hyllyn toiselle sivulle. Kilven numerot kertovat hyllyn maalaamiseen käyttämäni maalin värikoodin.

Värikoodi.
Kuvateksti Ncs on lyhenne sanoista Natural Colour System. Se on värikieltä, jota käytetään väriteollisuudessa, ja se on sama kaikissa tuotteissa, joilla päätät maalata.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Polttopuiden suhteen ennakointi on paikallaan

Tuo aina sisään polttopuut päivää ennen niiden käyttöä, että ne ehtivät lämmetä huoneenlämpöisiksi. Yksi hyllytaso on ajateltu vasta sisään tuoduille polttopuille ja toinen eilen sisään tuoduille polttopuille, jotka on tarkoitus polttaa tänään. Polttopuiden suhteen ennakointi on paikallaan. Tulitikuille ja sytykepaperille on tilaa ylimmällä hyllyllä.

Polttopuita.
Kuvateksti Lämmitä varoen!
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä