Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Osallistu radiohistorian ensimmäiseen tekojärvi-iltaan!

Päivitetty 04.10.2022 15:50.
Olli Haapakangas tekojärvellä.
Kuva: Anssi Orrenmaa / Olli Haapakankaan kotialbumi

Tarinoita tekojärviltä kuullaan maanantaina 3.10. klo 19 alkaen.

Tuhansien järvien maan kummajaisia ovat ihmisen kyhäämät tekojärvet. Suurin osa rakennettiin Pohjanmaan joille ja Lapin soille, tulvasuojaksi, vesivarastoksi, sähköä tuottamaan. Ympäristöarvoille ei pantu painoa, suot hukutettiin puineen ja eläimineen, ihmisasukkaat häädettiin allasevakoiksi. Kovaa peliä ja rumaa jälkeä - ei ihme ettei uusia tekojärviä enää rakenneta.

Mutta ne olemassaolevat tekojärvet ovatkin kiinnostavia tapauksia! Yksi on kuulu kalakannastaan, toinen lokkipopulaatiostaan, kolmannella on kiva hiihdellä ja neljänteen rakennettiin hiekkaranta. Tekojärvien ansiot virkistysalueina tunnistetaan, eikä niistä luovuta vaikka järven alkuperäinen tehtävä olisi jo täytetty. Sitä paitsi tekojärvissä, kuten ihmisen töissä useinkin, on luonnetta, ei kahta samanlaista!

Onko sinulla tekojärvisuhdetta, minkä tehtävän tekojärvi on elämässäsi täyttänyt? Oletko kasvanut, retkeillyt, kalastanut, työskennellyt tai taivastellut niiden liepeillä? Onko sinulla muistikuvia tekojärvien rakentamisen ajoilta, siitä kuinka elämä muuttui altaan myötä? Kaikenlaiset muistot, huonotkin, ovat tervetulleita nyt, kun tekojärvet nousevat hetkeksi radion parrasvaloihin.

Tekojärvistä ei joka päivä radio-ohjelmia tehdä, joten toimi pian! Kerro tarinasi Uljualta, Suomenojalta, Vissavedeltä, Hirvijärveltä tai muilta altailta ja olet mukana syksyn mystisimmässä ohjelmassa “Tarinoita tekojärviltä.”, joka alkaa tuottaa sähköä maanantaina 3.10. klo 19. Ohjelman asiantuntijana toimii “Tekojärvi-Suomi” -teoksen kirjoittanut Anssi Orrenmaa ja sen toimittaa 1970-luvulla tekoaltaan viereen synnytetty Olli Haapakangas.

Kuuntele: Tekojärvi-ilta

Muokattu 4.10.2022: Lomake poistettu ja kuuntelulinkit lisätty.