Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Puhelinlangat laulaa täyttää 50 vuotta – lue pikakatsaus legendaarisen radio-ohjelman historiaan

Päivitetty 10.10.2022 09:25.
Olli Haapakangas ja Olga Ketonen puhaltavat serpentiiniä studiossa.
Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

50 vuoden aikana Puhelinlangat laulaa -ohjelmassa on jaettu monet ilot ja surut – ja tietysti kuuntelijoiden toivekappaleet. Legendaarista radio-ohjelmaa kuuntelee perjantaisin 400 000 suomalaista.

Ensimmäinen kevyen musiikin toivekonsertti, Puhelinlangat laulaa -lähetys kuultiin perjantaina 13.10.1972. Tuolloin sitä juonsivat Harald Sundberg ja Marjatta Leppänen. Ensilähetyksen jälkeen mukaan toteutukseen tuli myös ohjelman pitkäaikaisin tuottaja, Veijo Miettinen.

Lähetys sai alkunsa jo muutamaa kuukautta aiemmin alkaneesta klassisen musiikin vastaavasta toivekonsertista, jonka ideoi toimittaja Aino Pätiälä-Sjösten.

Postikortteja, puhelurajoituksia ja miljoona kuuntelijaa

Vanhin säilynyt Puhelinlanka-äänite on vuodelta 1974. Tämä kevyen musiikin puhelintoivekonsertti on sikäli poikkeuksellinen, että ohjelman juontajat soittavat itse kuuntelijoille, jotka ovat aikaisemmin lähettäneet postikortilla levytoivomuksensa. Tavallisesti tuottaja on ottanut puhelut ns. vastapuheluina, jonka jälkeen ne on yhdistetty lähetykseen. Poikkeuksellinen tämä vanhin puhelintoivekonsertti on myös sikäli, että toinen juontaja, Aune Haarla (os. Alatuuhonen) jututtaa kuuntelijoita välillä varsin epäkunnioittavasti.

Aluksi Puhelinlangat laulaa -ohjelma lähetettiin kerran kuukaudessa, mutta varsin pian kuuntelijoiden palaute johti viikoittaiseen lähetykseen. Ohjelma haki paikkaansa, ja sitä kuultiin aluksi mm. lauantaiaamuisin, kunnes perjantai-ilta vakiintui lähetysajankohdaksi.

Alkuvuosien kuuntelijaluvut olivat miljoonan molemmin puolin, ja osallistujien määrä oli niin suuri, että toivojien määrää piti rajoittaa. Toisinaan lähetyksiin otettiin vain johonkin tiettyyn numeroon päättyvien puhelinnumeroiden haltijat, toisinaan lähetykseen sai osallistua vain maantieteellisesti rajattu osa kuuntelijoita. Alueellisia Puhelinlankoja tehtiin myös monissa kaupungeissa yhteistyönä maakuntaradioiden juontajien kanssa.

Puhelinlangat laulaa synnytti legendaarisia juontajia

Juhlapyhien Puhelinlangat olivat alusta pitäen mukana ohjelmistossa. Esim. Jouluhaloo-ohjelmaa luotsasivat aattoiltaisin 20 vuoden ajan Raimo Lintuniemi ja Jaakko Salonoja. Teemallisia Puhelinlankoja laulatettiin 80-luvulla erityisesti tunnelmamusiikin- ja wieniläissävelmien tahdittamana. Mahtuivatpa mukaan erityiset ”langat” jopa jazz- ja popmusiikeillekin.

 Jaakko Salonoja ja Kaarina Suonperä puhelimien ääressä ja mikrofonin ääressä.
Kuvateksti Jaakko Salonoja ja Kaarina Suonperä v. 1976.
Kuva: Leif Öster / Yle

Puhelinlangat laulaa -ohjelma on synnyttänyt joukon radiolegendoja. Vakiojuontajista tuli kuuntelijoiden keskuudessa äärettömän suosittuja. Marjatta Leppänen, Jaakko Salonoja, Kaarina Suonperä, Raimo Lintuniemi, Ilkka Kortesniemi, Markus Similä, Klaus Thomasson ja Juhani Merikallio kuuluivat kuuntelijoiden suosikkijuontajiin vuosikausien ajan.

Kuuntele ja lue otteita 1970-luvun lähetyksistä Elävässä Arkistossa.

Puhelintoivekonsertteja on tehty alusta alkaen myös ulkosuomalaisten kanssa. 1980-luvulla ohjelmat välitettiin maailmalle lyhytaaltolähetyksinä erityisesti juhlapyhinä. Pisimpään on kuultu Sisu-lankoja, joissa ruotsinsuomalaiset lähettävät musiikkitoiveensa ja terveisensä Suomeen. Juontajina Tukholmassa ovat viime vuosina toimineet Sveriges Radio Finska -nimiseksi muuttuneet Sisu-toimituksen Soili Huokuna ja Ismo Waronen.

Eteläiseen naapurimaahan otettiin yhteys helmikuussa 2018 Viron 100-vuotisen historian kunniaksi. Puhelinlangat lauloivat onnitteluja ja terveisiä Suomenlahden yli kumpaankin suuntaan, ja myös musiikki soi sekä viroksi että suomeksi.

Artistit Katri Helenasta Kari Tapioon mukana juontamassa

Puhelinlangat laulaa -lähetystä kuuntelee viikoittain 400 000 suomalaista. Suorat lähetykset kuullaan Radio Suomessa perjantaisin klo 18.03-21.00.

Toiveohjelmaan pyrkii joka perjantai enemmän soittajia kuin ohjelmaan mahtuu. Tammikuusta 2021 lähtien ”yli jääneitä” toiveita ryhdyttiin soittamaan varsinaisen kontaktiohjelman jälkeen ”Puhelinlangat laulaa jatkot”-ohjelmassa. Nuo toivekappaleet voi jälkikäteen kuunnella varsinaisten Puhelinlankojen lisäksi Areenasta.

2000-luvulla ohjelma sai kasvot erityisesti Sanna Kojon ja Iris Mattilan toimittamista ohjelmista. Lähetysten juontajakaartiin pyydettiin myös kuuntelijoiden suosikkiartisteja. Vuosien varrella lankoja ovat laulattaneet miltei kaikki maamme ykkössolistit Juice Leskisestä Kari Tapioon ja Katri Helenasta Tuure Kilpeläiseen.

Puhelinlangat laulaa -radio-ohjelman toimittajat Sanna Kojo ja Iris Mattila.
Kuvateksti Sanna Kojo ja Iris Mattila Puhelinlangat laulaa -lähetyksen alla v. 2020.
Kuva: Martina Näreharju / Yle

Tavallinen soittaja on kotona tai mökillä rentoutumassa ja lämmittämässä saunaa – julkkikset pääsevät otsikoihin

Soittoja tulvii eri puolilta Suomea: joku on mökillä, ehkä saunaa lämmittämässä, toinen pötköttelee kotona, kolmas tavoitetaan autosta. Joskus soitto päätyy otsikoihin.

Heinäkuussa 2015 (3.7.2015) langoilla kuultiin Teemu Selänne juttelemassa juontaja Markus Turusen kanssa päivän kuulumisista ja perustelemassa toivettaan. Kuuntele puhelu tästä. Asiasta uutisoi mm. MTV otsikolla: Teemu Selänne villiintyi synttäripäivänään - soitti legendaariseen radio-ohjelmaan.

Perjantaina 2.8.2019 Valtteri Bottaksen äiti omisti lähetyksessä musiikkitoiveensa, Heikki Helan Kaikista kaikkein, Formula 1:ssä ajavalle pojalleen. Asiasta innostui uutisoimaan ainakin Iltalehti.

Maratonlähetys juhlien kunniaksi tänäkin syksynä

Puhelinlangat laulaa 40 vuotta -juhlaohjelma lähetettiin 15-tunnin mittaisena maratonlähetyksenä illasta aamuun 5.-6.10.2012. Studiossa vieraili iso joukko entisiä juontajia, ja kiitosta saanutta ohjelmaa seurattiin kuvan kanssa nettistriiminä ympäri maailmaa.

Kuukautta myöhemmin lankojen juontajat vetivät Marko Maunukselan johdolla väkeä juhlaristeilylle.

Elokuussa 2021 Puhelinlangoilla juhlittiin Ylen 95-vuotista taivalta Koko päivä Puhlareita -maratonlähetyksellä. 11 tunnin suorassa lähetyksessä musiikkitoiveitaan esittivät kuuntelijoiden lisäksi mm. sellaiset Ylen kasvot kuin Matti Rönkä, Anniina Valtonen sekä Viki ja Köpi.

Tänä syksynä Suomen toivotuin ohjelma täyttää 50 vuotta. Merkkipäivää juhlistetaan Yle Radio Suomessa kuuden tunnin syntymäpäivälähetyksellä perjantaina 14.10 klo 18.02–24.00. Puolenyön jälkeen jatkoilla kuullaan vielä musiikkitoiveita, joita ei ehditty toteuttaa lähetyksessä.

Kaksi ensimmäistä tuntia toiveita toteuttavat Olli Haapakangas ja Paula Jokimies. Kello 20:n jälkeen studiossa ovat Maija Salminen ja Markus Turunen. Seremoniamestareina myöhäisillassa ovat Olga Ketonen ja Matti Ylönen.

Ääneen pääsevät myös juontajat vuosien varrelta. Muistojaan jakavat mm. Marjatta Leppänen, Klaus Thomasson, Juhani Merikallio, Tarja Närhi, Soili Huokuna ja Ismo Waronen.

Lähetä toiveesi 50-vuotisjuhlalähetykseen tästä

Tekstin ovat koonneet Kirsi Väänänen (2012) ja Inkeri Kuisma (2022).