Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

”Tahtoisin kuulla lehmän käsinlypsyä sinkkiämpäriin” - Äänien ilta Radio 1:ssä la 22.10.

Alexis af Enehjelm haastattelemassa autoa korjaavaa miestä 1930-luvulla. Arkistokuva.
Kuvateksti Alexis af Enehjelm haastattelemassa autoa korjaavaa miestä 1930-luvulla.
Kuva: Yle

Oletko aina halunnut kuulla lyijykynällä kirjoittamista lähietäisyydeltä? Tai tahdotko jostakin syystä kuunnella järven ylle nousevaa ukkosta? Lähetä oma äänitoiveesi!

Tahdotko kuulla järven ylle nousevaa ukkosta? Herättääkö Wickström-keskimoottorin putputus sinussa aivan erityisiä muistoja? Oletko tutustunut autonomisiin, rauhoittaviin ASRM-aistielämyksiin? Tai aito Yleisradion stereotesti 1970-luvulta?

Äänien ilta -lähetys tuo esiin ääniä niin menneisyydestä kuin nykyisyydestäkin: kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin, höyrykoneesta Wartburgiin ja pärehöylästä hammasporaan.

Äänien ilta on kolmituntinen suora lähetys, jossa toteutetaan kuulijoiden ennakkoon lähettämiä ja puhelimitse lähetyksen aikana esitettyjä äänitoiveita. Jätä toiveesi alla olevalla lomakkeella tai soita suoraan lähetykseen la 22.10. klo 19-22. Puhelinnumero on 09 - 144 800.

Ohjelmassa keskustellaan kuuntelijoiden äänikokemuksista ja -muistoista soittajien ja studiovieraiden kanssa.

Äänien illan studiovieraina ja asiantuntijoina ovat kulttuurintutkimuksen professori emerita Helmi Järviluoma, kulttuurintutkimuksen professori Heikki Uimonen sekä äänitaiteilija Simo Alitalo. Lähetyksen juontaa Jukka Mikkola. Ohjelman tuottaja on Pertti Ylikojola.

Äänien ilta luottaa siihen, mikä on radiolle ominaisinta ja historiallisesti olennaisinta: äänet ja niiden luomat mielikuvat, muistot, puhe, tarinat ja keskustelu. Äänien ilta nostaa esiin uusia näkökulmia radion perusmateriaaliin eli ääniin. Äänien illan voi myös kuulla paluuna radion ominaisimpaan sisältöön ja muotoon, eli ääniin ja suoraan lähetykseen, mutta samalla tavoitteena on tarjota uusia näkökulmia radion perusmateriaaliin.

Äänitoiveiden toteuttamisen suoran lähetyksen aikana tekee mahdolliseksi yhteistyö kansainvälisestikin ainutlaatuisen Yle Arkiston kanssa. Arkistossa on kymmeniä tuhansia äänitehosteita kuluneen 70 vuoden ajalta, ääniä menneisyydestä nykyhetkeen.

Äänien maailmassa tapahtuu kaiken aikaa kiinnostavia asioita. Suomalainen ääni- ja äänimaisematutkimus on maailman huippuluokkaa, esimerkkeinä vaikkapa Sata suomalaista äänimaisemaa, Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat ja ACMESOCS-projektit, sekä lukuisat kansainväliset tutkimus- ja yhteistyöhankkeet, joissa suomalaiset ääni- ja kulttuurintutkijat ovat mukana, kuten SENSOTRA ja B-Air.

Kuuntele Äänien ilta Yle Radio 1:ssä lauantaina 22. lokakuuta 2022 klo 19-22. Myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Äänien illoissa kuunnellaan kadonneitakin ääniä Jukka Mikkolan toimittamat Äänien illat ovat kaivaneet esiin ääniä menneisyydestä ja nykyisyydestä. Miltä maailmamme on kuulostanut? Mitkä äänet ovat kokonaan hiljenneet?

Äänien ilta -sarjan jaksoja Yle Areenassa.