Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Miten käy ystävyyden, kun toinen alkaa nähdä demoneita? – Ina Mikkolan dokumenttisarjassa ystävien maailmankuvat ajautuvat erilleen

Vuodelta 2022
Päivitetty 07.10.2022 09:19.
Syvään päätyyn -sarjan päähenkilö Anu.
Kuvateksti Anu.
Kuva: Juho Länsiharju.

Toimittaja, mediapersoona Ina Mikkolan seurantadokumentti Syvään päätyyn kertoo kahdesta ystävästä, joista toinen alkaa uskoa vaihtoehtoiseen todellisuuteen. Kuinka paljon erilaisuutta ystävyys kestää?

Juhan ja Anun 15-vuotista ystävyyttä varjostaa ristiriita. Hyvinvointi on ollut molemmille tärkeä arvo, mutta viime vuosina Anu on sukeltanut yhä syvemmälle itsensä kehittämisen ja vaihtoehtohoitojen maailmaan. Koronapandemian myötä Anu alkoi jakaa sosiaalisessa mediassa materiaalia, jota Juha ei enää ymmärtänyt tai allekirjoittanut. Vanha ystävä tuntui eri ihmiseltä.

“Se oli vähän outoa ja pelottavaa, että jotkut hänen ajatukset oli niin jyrkkiä ja niin kaukana valtavirrasta”, Juha kuvailee.

Kolmiosainen dokumenttisarja Syvään päätyyn kertoo paitsi ystävyydestä, yksinäisyydestä ja yhteenkuuluvuuden tunteesta, myös Anun matkasta Brasilian sademetsään – psykoaktiivisen kasviuutejuoman, ayahuascan, pariin. Matkalla hän osallistuu alkuperäiskansan pyhiin seremonioihin, kohtaa sitkeän “demonin” ja palaa kotiin yllättävissä merkeissä.

Mikä lopulta on Anun ja Juhan ystävyyden liima? Anu kamppailee raastavan yksinäisyyden kanssa, kun taas Juha kaipaa kiireisen arjen vastapainoksi enemmän aikaa itselleen. Sarjassa Anu saa helpotusta yksinäisyyteen odottamattomalta taholta.

Ohjaaja Ina Mikkolan mukaan yksinäisyys on teema, joka nousi vahvasti esiin dokumenttia tehdessä. Alkuperäinen sysäys sarjan synnylle oli, kun Mikkola huomasi, kuinka paljon salaliittoteorioihin hurahtaminen haastoi ihmissuhteita.

“Pandemian aikana kiinnostus salaliittoteorioihin ja vaihtoehtoisiin tapoihin katsoa maailmaa kasvoi. Huomasin, kuinka paljon tämä jakoi mielipiteitä ja vaikutti ihmissuhteisiin. Aloin pohtia, mikä saa ystävyyden pysymään kasassa erilaisista maailmankuvista huolimatta, ja toisaalta millaista kitkaa tästä voi seurata“, ohjaaja Ina Mikkola kertoo.

Ina Mikkola tunnetaan mm. Ylen ohjelmista Hullu juttu ja Ina Mikkolan Tilipäivä sekä dokumenttisarjoista Ina <3 porno ja Ina <3 Suomi. Syvään päätyyn on Mikkolan ensimmäinen seurantadokumentti.

Tuotanto: Revolutionista Productions oy

Syvään päätyyn -dokumenttisarjan ensimmäinen tuotantokausi on katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa 31.10. Yle TV2:ssa sarja nähdään kolmena maanantaina 31.10. alkaen.