Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Tee rintaruukku – iloinen versio klassisesta marmoripystistä

Tee rintaruukku – iloinen versio klassisesta marmoripystistä - Toista Yle Areenassa

Rintaruukkuja on ollut olemassa jo jonkin aikaa. Niitä on ilmestynyt eri muodoissa ja hahmoissa – ihania, elämänmyönteisiä versioita naisellisista ominaisuuksistamme.

Ja toki tällainen ruukku ilahduttaa jokaista ikkunaa tai lipastoa. Ellet ryhdy tekemään koko ruukkua tai maljakkoa savesta, voit tehdä tämän version, jonka lähtökohtana on jotain, joka sinulta jo löytyy kotoa.

Silloin tarvitset:

  • pienen ruukun, mukin, lasin tai pullon

  • pienen annoksen taikataikinaa: 2 dl jauhoa, 1 dl suolaa, 1 dl vettä ja 1 rkl öljyä

  • tapettiliisteriä

  • kirjansivuja tai sanomalehtipaperia

  • hiekkapaperia

  • maalia

  • siveltimiä

Tee näin:

1. Muotoile taikataikinasta kaksi valitsemasi kokoista palloa. Koon pitää olla suhteessa valitsemaasi ruukkuun tai lasiin. Pane tippa vettä taikataikinapallon taakse ja paina varovasti kiinni ruukkuun. Jos haluat luonnollisen riippuvan muodon, litistä pallon yläosaa. Yritä saada tuloksesta mahdollisimman tasainen ja hieno.

Muki käsissä.
Kuvateksti Muotoile rintoja, kunnes olet tyytyväinen.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

2. Nännejä varten tarvitaan pieni määrä taikataikinaa. Tee kaksi minipalloa, jotka kiinnität vedellä rintaan.

3. Nyt rintaruukku saa kuivua uunissa 100 asteessa vähintään kaksi tuntia. Jos teet isompia ruukkuja, aikaa menee enemmän.

4. Kun kaikki on kuivunut ja jäähtynyt, on aika ottaa esiin hiekkapaperi. Hio pois epätasaisuudet ja mahdolliset reunat rintojen ja ruukun välistä. Mitä huolellisempi olet tässä vaiheessa, sitä parempi on lopputulos.

5. Nyt koko ruukku saa yhtenäisen paperipinnan. Vanhat kirjansivut ovat mainiota, pehmeää paperia, joka imee parhaiten tapettiliisteriä. Sanomalehtipaperikin käy hyvin. Revi kapeita suikaleita, jotka ovat hiukan ruukkua korkeampia. Kasta suikaleet tapettiliisteriin ja ala peittää pintaa järjestelmällisesti. Yksinkertaisinta on aloittaa takaa, missä voit käyttää kokonaisia suikaleita. Rintojen ympärillä on parasta käyttää puolikkaita suikaleita, jotta voi seurata rintojen pyöreyttä ilman että syntyy suurempia laskoksia.

Askartelua.
Kuvateksti Peitä taikataikinarinnat ja muki paperilla ja liisterillä.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

6. Kun suikaleet ovat paikoillaan, voit silitellä paperia vielä sormilla ja painaa pois mahdolliset ilmakuplat. Nyt ruukku saa kuivua pari vuorokautta.

7. Kun paperipinta on kuiva, hio varovasti koko pinta hiekkapaperilla.

8. Kun pinta on valmis, sen voi maalata. Värin voit valita itse, mutta jokin ihon sävy tuntuu luonnolliselta. Maalia tarvitaan ehkä useampi kerros.

9. Ruukun saa heräämään eloon antamalla sille vähän elonmerkkejä. Pisamia, laikkuja, bikinirajat – mahdollisuuksia on monia! Älä unohda nännejä! Fiksaile niin kauan, että olet tyytyväinen. Anna kuivua!

Vinkki: Mikäli panet ruukkuun kukkia, on hyvä lakata se, ettei siihen synny ajan myötä vääränlaisia laikkuja.

Viherkasveja.
Kuvateksti Yksi taikataikina-annos riittää moneen erilaiseen rintaruukkuun
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä