Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Näin varaudut pitkään sähkökatkoon ja toimit katkon alettua

Vuodelta 2022
Päivitetty 07.11.2022 10:30.
Graafinen kuvitus sähkökatkon vallitessa kättelevistä käsistä.
Kuva: Mikko Lehtola / Yle

Sähkökatkot kestävät keskimäärin alle kaksi tuntia. Jos katko kuitenkin pitkittyy, järeämmästä varautumisesta voi olla apua. Jutusta löydät toimintaohjeet aihe aiheelta.

Suomessa “normaali”, alueellinen sähkökatko kestää keskimäärin alle kaksi tuntia (vuoden 2020 tietoa). Keskivertokansalainen selviää siitä kotonaan ilman suurempia vahinkoja.

Sähkökatkojen kesto ja kotien tilanne vaihtelevat kuitenkin valtavasti. Maaseudulla katkot voivat venyä tuntikausien tai jopa päivien mittaisiksi.

Näissä ohjeissa varaudutaan siihen, että sähkökatko on laaja ja se voi kestää jopa useita päiviä.

Äärimmäinen sähkökatko olisi koko maan sähkoverkon kaatuminen. Silloin Suomi voisi pimetä jopa vuorokausien ajaksi. Suuren sähkönjakeluhäiriön aikana vastuu on kantaverkkoyhtiö Fingridillä. Sen mukaan tällainen tilanne on erittäin epätodennäköinen.

Tärkein ohje sähkökatkon pitkittyessä on tämä: Pidä pää kylmänä. Se helpottaa niiden työtä, jotka pitävät yhteiskunnan pyöriä pyörimässä.

Alla ovat muut ohjeet kahdeksaan aiheeseen jaoteltuna.

1. Vesi

Varaudu näin:

Pidä huolta siitä, että kotona on aina veden säilytykseen puhdas astia: kanisteri tai kannellinen ämpäri.

Jos vain mahdollista, säilytä kotona puhdasta vettä muutaman päivän tarpeiksi. Yksi ihminen tarvitsee juomavettä tai muuta nestettä noin kaksi litraa vuorokaudessa.

Voit varautua hankkimalla yksinkertaisen vedensuodattimen tai vedenpuhdistustabletteja. Näitä et tarvitse, jos kotona on tulisija esimerkiksi järviveden keittämiseen.

Katkon alettua:

Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Jos katko kestää yli tunnin mutta vettä tulee vielä, ota juomavettä puhtaaseen, kannelliseen astiaan.

Älä vedä vessaa turhaan. Jos vettä ei tule, voit vetää vessan vain yhden kerran. Jos sinulla tai naapureillasi on toimiva puucee, käytä sitä. Muuten tee isot tarpeesi muovipussiin ja vie sekajäteastiaan.

Seuraa radiosta viranomaisten ja vesilaitoksen tiedotusta: Jos katko pitkittyy, ne yrittävät järjestää vedenjakelun. Tarvitset omat vesiastiat.

Jos juomavettä ei ole saatavilla, turvaudu luonnonvesiin: kaivo, järvi, lumi… Jos sinulla on tulisija tai kaasuhella, keitä vesi. Muuten suodata vesi tai puhdista se tableteilla.

2. Lämpö ja varavoima

Varaudu näin:

Jos kotona on tulisija, hanki polttopuita.

Puhelimen varavirtalähde: Katso kohta 4 alla.

Pitääkö sinun esimerkiksi elinkeinosi takia saada sähköä jatkuvasti? Silloin tarvitset varavoimaa. Jos asut maatilalla, omistat todennäköisesti jo aggregaatin tai muun varavoimalaitteen.

Verkkoon kytkemätön aurinkosähköjärjestelmä toimii myös sähkökatkon aikana – jos vain paneelit saavat tarpeeksi valoa.

Sähköauton akun hyödyntäminen kahteen suuntaan yleistyy vähitellen. Silloin akun varastoimaa sähköä voi purkaa oman talon käyttöön.

Katkon alettua:

Laita sähkölämmitys pois päältä, ettei sähköverkko kuormitu kerralla liikaa, kun sähköt palaavat.
Sulje ikkunat ja väliovet. Estä ilmanvaihto ja tuki raitisilmaventtiilit, mutta älä tilkitse asuntoa tai taloa liian tiiviiksi. Ihmiset ja esimerkiksi palavat kynttilät vievät ilmasta happea.

Jos kodin lämpötila laskee alle viiteentoista asteeseen, yritä pitää yksi tila lämpimänä ja nuku siellä. Yöksi voit tehdä vilteistä teltan pöydän ympärille. Peitä ikkunat verhoilla tai vilteillä.

Jos kotona on liian kylmä, mieti, onko sinulla naapureita, ystäviä tai sukulaisia, joiden luokse voisit mennä.

3. Valo ja kotitalouslaitteet

Varaudu näin:

Hanki kotiisi paristoilla tai erillisellä akulla toimiva taskulamppu tai lyhty sekä niihin varaparistot. Osta kynttilöitä ja tulitikkuja.

Katkon alettua:

Kytke valot ja sähkölaitteet pois päältä. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä, mikroaaltouunista ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua.

4. Puhelin, netti ja maksaminen

Varaudu näin:

Hanki varavirtalähde puhelimen lataukseen, esimerkiksi aurinkokennolla latautuva virtapankki. Hanki autoon autolaturi – se voi olla puhelimen lataamiseen parempi kuin auton oma usb-liitäntä.

Pidä aina kotona varalla pieni summa käteistä rahaa. Sähkökatkon aikana et voi maksaa verkossa, kortilla tai puhelimella.

Katkon alettua:

Vältä turhia puheluita. Silloin verkot eivät ruuhkaudu ja hätäpuhelut pääsevät nopeasti läpi. Soita hätänumeroon vain todellisen hädän tullen.

Puhelut kuormittavat verkkoja enemmän kuin viestit. Lähetä mieluummin viestejä.

Voit soittaa puhelimella ja mennä nettiin niin kauan kuin laitteen akku ja tukiasemat toimivat. Tukiasemissa on varavoimaa 2–6 tunniksi. Laajakaistayhteydet katkeavat todennäköisesti paljon ennen puhelin- ja mobiilidatayhteyksiä.

5. Ruoka

Varaudu näin:

Pidä kotona pieni varasto hyvin säilyviä, energiapitoisia ruokia. Kokoa kotivara sellaisista elintarvikkeista, joita käytät muutenkin.

Katkon alettua:

Ruoka pysyy suljetussa jääkaapissa kylmänä pari tuntia. Jos sinulla on kylmälaukku, laita jääkaapin ruoat sinne. Viileällä säällä parveke tai piha on hyvä jääkaapin korvike. Syö ensin jääkaapin ruokia.

Pakastimessa ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden, jos et avaa ovea turhaan. Hyvin eristetty, täysi säiliöpakastin pitää ruoat jäässä jopa kaksi vuorokautta. Jos ulkona on pakkasta, vie pakasteet sinne.

Syö ruoista ensin ne, jotka säilyvät huonoiten. Arvioi ruokien kuntoa maun ja hajun perusteella.

Jos sinulla on kaasuhella, puuliesi tai ulkona grilli, voit lämmittää ruokaa niillä. Voit lämmittää ruokia myös retkikeittimellä palamattomalla alustalla, mutta huolehdi tuuletuksesta.

6. Naapurit ja muut ihmiset

Varaudu näin:

Pisimmistä sähkökatkosta ei juuri kukaan selviä ilman muiden apua. Jos tunnet naapuriisi, häneltä on helpompi pyytää apua – tai antaa sitä itse.

Varmista, että kotona on särkylääkkeitä, laastareita ja sidetarpeita, kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta. Saatat itsekin tarvita niitä.

Oletko mukana esimerkiksi kyläyhdistyksessä tai taloyhtiön hallituksessa? Ota siellä esiin pitkään sähkökatkoon varautuminen ja mahdollinen pelastussuunnitelman teko.

Katkon alettua:

Älä epäröi pyytää apua muilta ihmisiltä. Lähin auttaja on usein seinän takana tai naapuritalossa.

Auta vanhuksia, sairaita ja lapsia mahdollisuuksien mukaan. Koputa rohkeasti naapurin oveen.

7. Liikenne ja liikkuminen

Varaudu näin:

Pidä autossa polttoainetta tai latausta vähintään neljäsosa täydestä määrästä.

Katkon alettua:

Aja vain välttämättömät ajot. Liiku kimppakyydillä, jos se on mahdollista.

Liikennevalot eivät toimi, joten varaudu taajamissa ruuhkiin.

Sähköllä toimiva joukkoliikenne pysähtyy. Noudata ohjeita liikennevälineistä poistumiseen.

Bensa- ja dieselbussit kulkevat, kunnes niiden polttoaine loppuu.

Jos olet ikäihminen tai vammainen, harkitse, onko sinun turvallista lähteä yksin liikkeelle.

Jos jäät hissiin, paina hälytysnappia tai soita hissistä löytyvään huoltoyhtiön numeroon. Ovet saadaan mekaanisesti auki sähkökatkonkin aikana. Huoltoyhtiö antaa arvion siitä, milloin huolto tulee.

8. Näin saat tietoa

Varaudu näin:

Hanki kotiin paristokäyttöinen tai esimerkiksi aurinkokennolla toimiva radio.

Lataa puhelimeen 112 Suomi -sovellus.

Ota sähkönjakeluyhtiössäsi käyttöön häiriöviestit. Silloin saat tekstiviestin sähkökatkon alkamisesta ja myös päättymisestä (jos puhelin vielä silloin toimii).

Katkon alettua:

Jos pääset nettiin, saat tietoa viranomaisten, sähköyhtiöiden ja kuntien sivuilta.

Jos olet epävarma siitä, kuinka laajalla alueella katko on, katso valtakunnallista sähkökatkokarttaa.

Yle lähettää ohjelmaa koko sähkökatkon aikana. Se välittää viranomaisten tiedotteita ja uutisoi tilanteesta Radio Suomessa. Muutkin radioasemat antavat tietoa mahdollisuuksiensa mukaan.

Niin kauan kuin puhelin toimii: Seuraa tiedotteita 112 Suomi -sovelluksesta.

Käsi ojentaa puhelinta, jossa näkyy 112 Suomi -sovellus.
Kuvateksti 112 Suomi -sovellus näyttää viranomaisten tiedotteita – niin kauan kuin puhelin toimii.
Kuva: Helena von Alfthan / Yle

Tiesitkö, että pitkistä, mutta “normaaleista” sähkökatkoista voi saada korvausta?

Kun sähkökatko on kestänyt yli 12 tuntia, voit kuluttajana saada vakiokorvausta.

Lyhyemmistäkin sähkönjakelun virheistä voit periaatteessa hakea sähköverkkoyhtiöltä va­hin­gon­kor­vausta tai hin­nan­alen­nusta.

Korvauksia ei kuitenkaan makseta, jos keskeytys johtuu sähköyhtiön vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta esteestä. Näin sanoo sähkömarkkinalaki.

Löydät tietoa korvauksista kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Jutun lähteinä on käytetty näitä:
Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin (Puolustusministeriön julkaisu, 2019)
Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua? (Yle Oppiminen, 2017)


Muokkaukset:

7.11.2022: Kohtaan 2 lisätty täsmennys: aurinkosähkö tarvitsee valoa.