Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Neulo kaverihuivi, joka lämmittää sekä sinua, ystävääsi ja maailman lapsia, jos lahjoitat samalla rahaa Nenäpäiväkeräykseen

Nainen ja iso neulottu huivi
Kuvateksti Lee haaveilee kietovansa koko maailman kaverihuiviin, pehmeään neulehuiviin, joka saa symboloida ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Neulo lämmittävä, paksu huivi ja tue Nenäpäiväkeräystä yhdessä kanssamme! Voit osoittaa rakkautta tarvitsevalle ystävälle ja samalla maailmalle lahjoituksella maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi.

Tänä vuonna, 2022, Nenäpäiväkeräyksen teema on ”yhdessä". Nenäpäivä kerää rahaa maailman heikoimmassa asemassa olevien hyväksi. Voit lukea lisää Nenäpäivästä artikkelista "Mikä Nenäpäivä?". Artikkelista ”Neulo yhdessä Strömsön kanssa ja osallistu Nenäpäiväkeräykseen 2022” löydät kaiken tiedon, mitä tarvitset lahjoittamisesta.

On helppoa olla mukana: voit neuloa kaverihuivin ja samalla lahjoittaa lanttisi keräykseen tai voit myös vain lahjoittaa lanttisi, ei ole pakko neuloa.

Hymyilevä nainen ja neulottu huivi
Kuvateksti Kaverihuivi voi lämmittää monin tavoin.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Eikö olisi ihanaa, jos voisi syleillä koko maailmaa ja antaa suuren lohduttavan halauksen? Sanoa kuin pienelle lapselle, että kaikki muuttuu hyväksi, kun vain olemme kilttejä toisillemme ja teemme yhdessä maailmasta paremman paikan meille kaikille. On helppo olla lohduton kaikista maailman kauheuksista, mutta voimme auttaa oman kykymme mukaan esimerkiksi tukemalla järjestöjä, jotka auttavat kaikista heikoimmassa asemassa olevia ja vaikuttaa ja auttaa sillä tavalla yhdessä.

Nainen istuu tuolilla ja neuloo
Kuvateksti Lee neuloo kaverihuivia Strömsön askarteluhuoneessa.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Kun suunnittelin tämän huivin, ajattelin, että meistä kaikista elämä tuntuu joskus raskaalta ja synkältä. Meillä kaikilla on huonoja päiviä, mutta päivän jakaminen ystävän kanssa saa kaiken tuntumaan jo paremmalta. Elämä kirkastuu yhdessä. Siksi tämä huivi vaalenee, mitä suuremmaksi se kasvaa, mitä kauemmas kurotamme itsestämme ja mitä useampaa voimme halata, sitä valoisammalta tuntuu. Siksi huivin väri myös vaalenee kasvaessaan.

Neuleprojekti ja lankarulla pöydällä
Kuvateksti Huivi alkaa kolmesta silmukasta ja tummimmasta sävystä.
Kuva: Lee Esselström / Yle

#Kaverihuivi

Voit neuloa huivista niin suuren kuin haluat, niin että se syleilee sinua ja ystävääsi yhtä aikaa, mutta se voi olla myös pehmeä, ihana lohdutus, johon voit kietoutua, kun tuntuu rankalta tai tarvitset vähän ylimääräistä lämpöä. Anna kaverihuivin olla ystäväsi tai neulo se jollekulle, jota haluat lämmittää.

Rahat, jotka käyttäisit tavallisesti mallin ostamiseen voit lahjoittaa keräykseen, koska tämä malli on ilmainen aivan kuin muutkin mallit, jotka olemme tarjonneet vuosien varrella.

Nainen ja neulottu huivi
Kuvateksti Lee on valmis syleilemään kaveria suurella huivillaan.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Lanka

Valitsin erikoispaksun langan, jonka juoksevuus on 75 m/50 g. Voit käyttää esimerkiksi Novitan Isoveliä tai Drops Nepalia. Villa- tai alpakkahuivi lämmittää erityisen paljon.

Valitse mielellään saman värin kolme eri sävyä, niin että huivi muuttuu tummemmasta vaaleammaksi, mutta voit tietenkin tehdä myös yksivärisen huivin tai oman raidoituksen. Voit myös neuloa langasta joka itsessään vaihtaa väriä. Kaverihuivin voi neuloa myös jäännöslangoista.

Nainen pitää neulottu huivi
Kuvateksti Huivi takaapäin.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Tummanharmaa, keskiharmaa ja vaaleanharmaa olisi hieno yhdistelmä. Tai miksei huivin väri voisi vaihtua tummanroosasta vaaleanroosaan tai tummansinisestä vaaleansiniseen?

Käyttämäni langat:

  • Tummanruskea Novita Isoveli väri nro 065, 200 g

  • Beige Drops Nepal väri nro 0300, 200 g

  • Vaalea beige Novita Isoveli väri nro 061, 200 g

  • Pyöröpuikko 150 cm kokoa 7 mm

Neuletiheys: 13 s / 10 cm

Neuletiheydellä ei ole tässä työssä niin suurta väliä. Neulot huivista niin suuren kuin haluat ja sellaisilla puikoilla, joilla syntyy sellaista jälkeä, joka on sinusta pehmeää ja ihanaa. Voit siis käyttää monia erikokoisia puikkoja. Käytin itse puikkoja nro 7, koska neulon löysää. Jos neulot itse kireää, voit käyttää puikkoja nro 8 tai 9.

Huivi neulotaan sileänä neuleena oikeilla silmukoilla oikealta puolelta ja nurjilla nurjalta. Nurjilla neulotusta puolesta tulee oikea puoli, mutta huivia voi toki käyttää kummin päin vain. Neulomani huivi on suuri, 83 cm kärjestä yläreunan keskikohtaan mitattuna. Päätelty reuna on 245 cm pitkä. Kokoa on helppo mukauttaa omiin toiveisiin ja tehdä huivista pienempi tai vielä suurempi.

Lyhenteet

s = silmukka

o = oikea

n =nurja

krs = kerros

Langankierto tehdään niin, että puikolle jätetään ylimääräinen lanka, ja se neulotaan vasta seuraavalla kerroksella uutena silmukkana. Silloin neuleen reunaan syntyy koristeellinen reikä.

Neulo kaverihuivi - Toista Yle Areenassa

Korjaus: Sanon väärin videolla. Käytän lankaa joka on 130m/100g ja 75m/50 g. Sekä että siis samaan kaverihuiviin.

Tee näin:

1. Luo 3 s.

2. Neulo 1 o, tee langankierto, neulo 1 n, tee langankierto, neulo 1 o. Käännä.

3. Neulo 1 o, tee langankierto, neulo odottava langankierto oikein, neulo oikein seuraavaan langankiertoon asti. Neulo langankierto oikein, tee langankierto, neulo 1 o. Käännä.

4. Neulo 1 o, tee langankierto, neulo odottava langankierto nurin, neulo nurin seuraavaan odottavaan langankiertoon asti. Neulo langankierto nurin, tee uusi langankierto ja neulo viimeinen silmukka oikein.

5. Toista kohtia 3 ja 4. Joka kerroksella tehdään kaksi uutta langankiertoa, yksi heti ensimmäisen silmukan jälkeen ja toinen ennen viimeistä silmukkaa. Ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan joka kerroksella oikein.

6. Jatka neulomista samaan tapaan, kunnes huvi on senkokoinen kuin haluat tai kunnes olet neulonut 35 cm tummimmalla värillä.

7. Raidoituksen teet näin: neulo tummimmalla värillä, kunnes huivi on kärjestä suoraan ylös mitattuna 35 cm. Neulo kaksi kerrosta välivärillä (beige), 4 krs tummalla (ruskea), 2 krs välivärillä (beige), 2 krs tummalla (ruskea), 4 krs välivärillä (beige), 2 krs tummalla (ruskea), 6 krs välivärillä (beige), 2 krs tummalla (ruskea).

8. Neulo 15 cm pelkästään välivärillä (beige). Nyt huivin mitta on yhteensä noin 62 cm kärjestä suoraan ylöspäin mitattuna.

9. Raidoita väliväristä vaaleimpaan seuraavasti: 2 krs vaaleimmalla värillä (vaalea beige), 4 krs välivärillä (beige), 2 krs vaaleimmalla värillä (vaalea beige), 2 krs välivärillä (beige), 4 krs vaaleimmalla värillä (vaalea beige), 2 krs välivärillä (beige).

10. Jatka neulomista vaaleimmalla värillä, kunnes huivi on haluamasi kokoinen. Neuloin 86 cm mitattuna kärjen aloitussilmukoista suoraan ylöspäin huivin keskikohtaan, ja huivin pitkän sivun kokonaispituus on 290 cm.

11. Päättele oikealta puolelta.

12. Päättele kaikki langat mahdollisimman huomaamattomasti.

13. Levitä huivi tasoon ja suihkuta vedellä ja anna kuivua. Silloin saat tasaisemman lopputuloksen.

Tulosta malli

Klikkaa alla olevaa kuvaa avataksesi mallin, joka on helposti tulostettavassa muodossa.

#strömsökal5 – neulomme taas yhdessä

Kaverihuivi on viides yhteisneulontaprojektimme. Tägää siis mielellään projektisi hashtageilla #strömsökal5 ja #kompissjalen tai #kaverihuivi somessa ja jaa neulontaprosessisi ja neuleprojektisi, niin löydämme toisemme.

Nyt sinulla on myös mahdollisuus lähettää kuvia ja videoita meille suoraan Yle-sovelluksen kautta. Näytämme kuvia ja videoita suorassa lähetyksessä torstaina 10. marraskuuta, kun meillä on taas kotoisa neuleilta kaverihuivin parissa. Jaamme myös valittuja kuvia ja videoita Strömsö-ohjelmassa, somessa ja artikkeleissa.

Haasta mielellään myös muitakin lahjoittamaan Nenäpäiväkeräykseen. Tästä voit lukea siitä lisää: Miten lahjoitus auttaa. Artikkelin ”Neulo yhdessä Strömsö kanssa ja osallistu Nenäpäiväkeräykseen 2022” kautta pääset suoraan Strömsön omaan keräyslippaaseen 2022. Keräys ja yhteisneulontaprojekti jatkuvat vuoden loppuun asti.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä