Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Kadonneita lapsia ja jäätikköromantiikkaa – tule keskustelemaan kirjailija Satu Rämön dekkarista Ylen lukupiiriin torstaina 6.10. klo 19

Vuodelta 2022
Päivitetty 05.10.2022 17:14.
Kirjailija Satu Rämö seisoo hiukset hulmuten.
Kuvateksti Kirjailija Satu Rämö Kaivopuiston kalliolla Helsingissä.
Kuva: Raili Tuikka / Yle, grafiikka: Sára Köteleki / Yle

Hildur-dekkari nousi kesällä nopeasti lukijoiden suursuosikiksi. Lumouduitko sinäkin Islannin maisemista lukiessasi romaania? Tule keskustelemaan Satu Rämön kanssa Yle chatiin 6.10. klo 19!

Hildurissa Islannin upeat maisemat tarjoavat jylhän taustan rikokselle. Miksi islantilaisen pikkukylä poliisista kertova dekkari iski suomalaisiin? Voit keskustella romaanista ja vaikka näistä kolmesta aiheesta kirjailija Satu Rämön kanssa Lukupiiri Tulusto & Kylmälän verkkolukupiirissä.

Kirjailija Satu Rämö vieraana Yle Chatissa to 6.10. klo 19 - Toista Yle Areenassa

1. Islanti

Islannin komeat maisemat ovat pettämätön tausta rikostarinalle. Vuorien ja jäätiköiden jylhyys vain lisäävät Satu Rämön kirjoittamien rikosten dramaattisuutta.

Rämö on kirjoittanut useita Islantiin sijoittuvia tietokirjoja ja matkaoppaita. Tuntuu siltä, että kirjailija on valjastanut kaiken tietonsa islantilaisen maiseman ja paikallisten erikoisuuksien kuvaamiseen sisäelinmakkarasta jäävesisurffaukseen.

2. Lasten kokema väkivalta

Hildur-dekkari alkaa, kun kaksi lasta katoaa koulumatkalla. Lumimyrskyyn hävinneiden lasten ruumiita ei löydy, mikä saa lukijan epäilemään rikosta.

”Tällaisina hetkinä Hildur karsasti islantilaista yhteiskuntaa. Liian usein se epäonnistui surkealla tavalla ihmisten auttamisessa”, romaanissa kirjoitetaan.

Hildurin yhteiskuntakritiikki kohdistuu ennen kaikkea lasten kohtaamaan väkivaltaan.

Romaani tuntuu sanovan, että koko yhteiskunta on aina vastuussa lasten kokemasta väkivallasta. Nämä ovat kipeitä ja aina ajankohtaisia teemoja.

3. Henkilöhahmot

”Neulominen oli loppujen lopuksi hyvin samanlaista kuin elämä.” Näin ajattelee islantilaisten villapaitojen neulomista harrastava suomalaispoliisi saapuessaan työharjoitteluun islantilaiseen kylään.

Villapaitoja tarvitaan poliisin työssä, koska Islannin luonto on karu ja kylmä. Romaanin poliisit pakenevat omia traumojaan, mutta joutuvat kohtaamaan ne tutkimissaan rikoksissa.

Verkkolukupiirissä pääset keskustelemaan myös siitä, onko islantilaisten villapaitojen ja Hildur-romaanin suosiolla jonkinlainen yhteys!

Tästä pääset verkkolukupiiriin 6.10. klo 19.

Tee Yle Tunnus etukäteen, niin pääset suoraan keskustelemaan!

Kuuntele Yle Areenasta Satu Rämön mietteitä kirjan kirjoittamisesta: Luomiskertomus: Satu Rämön Hildur alkaa siitä, mihin hänen tietokirjansa päättyvät

Kirjapodcast kaikille lukeville ja lukemisesta haaveileville: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä. Uudet jaksot torstaisin Yle Areenassa. Ajatuksia kirjoista ja lukemista myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.