Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Ylen vaalikone tehdään läpinäkyvästi ja journalistisin perustein

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on lähetetty Helsingin Sanomiin 29.9.2022.

Ajatushautomo Kompassin toiminnanjohtaja Tapio Luoma-aho (HS 28.9.) ehdotti muutoksia vaalikoneiden tekemiseen.

Vaalikoneet ovat suosittu tapa hakea tietoa ehdokkaista ja puolueista. Ne tarjoavat ehdokkaille alustan kertoa näkemyksistään ja yleisölle tietoa äänestyspäätöksen tueksi. Yle on Suomen ensimmäisen ja perinteisesti suosituimman vaalikoneen laatija.

Vaalikone perustuu siihen, että ehdokkaiden välillä on eroja ja niistä saadaan koneen käyttäjälle tarjottava tulos. Kysymykset pitää siis laatia tarkkaan, jotta ne tuovat esiin olemassa olevia jakolinjoja olennaisissa arvo- ja ajankohtaiskysymyksissä.

Luoma-aho ehdottaa, että kysymykset voisivat tulla puolueilta sekä mm. järjestöiltä, julkishallinnolta ja elinkeinoelämän edustajilta. Varmasti myös toimituksen ulkopuolelta saataisiin hyviä kysymyksiä, mutta vaalikone on journalistinen tuote. Journalistista päätösvaltaa ei missään oloissa voi luovuttaa toimituksen ulkopuolelle, näin todetaan selkeästi journalistin ohjeissa. Vaalikoneesta kuten muustakin journalismista vastaavat päätoimittajat.

Ylen vaalikoneen kysymykset koostaa joukko työkseen politiikkaa seuraavia Yle Uutisten toimittajia. Taustakeskusteluita ja kommenttikierroksia käydään toimituksissa sekä politiikan tekijöiden ja tuntijoiden kanssa.

Ennen vaalikoneen julkistamista testaamme sitä käyttäjäryhmillä ja julkaisemme myös kysymyspatteristot nettisivuillamme. Eri tahojen kuuleminen on tärkeää, ja tässä vaiheessa kaikkien ehdotukset kysymyksiksi ovat tervetulleita.

Ville Laakso ja Petri Kejonen
Ylen eduskuntavaalihankkeen vastaavat tuottajat