Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Elämäni Biisin yllätysvieraana nähtiin Juha Tapio – lue koskettava tarina biisin taustalta!

Juha Tapio laulaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Juha Tapio
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Millainen on puolustusministerin ankkuribiisi? Mikä kappale sai nyrkkeilijän rakastumaan? Elämäni Biisin kauden kuudennessa jaksossa nähtiin vaikuttavia esityksiä ja yllätysvieraita.

Urheilu, politiikka ja hengellisyys kohtasivat viime lauantaina, kun Tampereen Mediapoliksessa pelattiin Katja Ståhlin johdolla koko kansan yhteistä seurapeliä.

Kauden kuudennessa Elämäni Biisi -lähetyksessä vieraina nähtiin puolustusministeri Antti Kaikkonen, Vesilahden kirkkoherra Harri Henttinen, kansanedustaja Kike Elomaa, ex-pikaluistelija, yrittäjä ja kuntapoliitikko Mika Poutala sekä kaksinkertainen olympiamitalisti Mira Potkonen.

Vieraiden mukanaan tuomia kappaleita tulkitsivat tällä kertaa ohjelman omat tähtiartistit Irina, Diandra, JP Leppäluoto ja Tero Vesterinen, Kalle Torniaisen johtaman Elämäni Biisi -orkesterin säestyksellä.

Irina, JP Leppäluoto, Tero Vesterinen ja Diandra laulavat Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Irina, JP Leppäluoto, Tero Vesterinen ja Diandra
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Punk-aate vapautti Harri Henttisen

Illan vaikuttavimpiin esityksiin kuului kiistatta JP Leppäluodon tulkinta Pelle Miljoona Oy:n kappaleesta Juokse villi lapsi. Esityksen upea koreografia oli Reija Wäreen käsialaa.

JP Leppäluoto - Juokse villi lapsi - Toista Yle Areenassa

Kappaleen toi mukanaan Harri Henttinen, jonka elämässä kyseinen laulu on näytellyt merkittävää roolia.

Lapsuudessa Henttisen elämä näytti ulospäin hyvältä: koulu sujui mallikkaasti ja perheessäkin kaikki kohdallaan. Henttisen sisällä kyti kuitenkin epävarmuus.

Yläkouluun siirryttyään Henttinen joutui ison haasteen eteen: hänen piti opetella olemaan poika. Asian opettelu ei kuitenkaan ollut Henttiselle yksinkertaista, joten hän yritti näytellä olevansa poika parhaansa mukaan.

Roolin esittäminen ei tuottanut tuloksia, ainakaan positiivisia sellaisia. Henttisestä tuli koulukiusattu ja sen myötä entistä hiljaisempi ja sulkeutuneempi.

Harri Henttinen kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Antti Kaikkonen ja Harri Henttinen
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Sitten tapahtui jotakin. Suomeen rantautui uusi aalto, ja sen mukana muun muassa Maukka Perusjätkä ja Pelle Miljoona. Henttinen kuuli elämänsä biisin Juokse villi lapsi ja vaikuttui sen lyriikoista välittömästi.

- Silloin mun sisälläni räjähti, Henttinen kuvaili ensikosketusta kappaleeseen.

Musiikin myötä Henttinen tajusi, että uusi elämänasenne on ammennettava punk-aatteen opeista. Ei valmiita kaavoja tai malleja, vaan tietä on kuljettava itse.

JP Leppäluoto laulaa Elämäni Biisi -ohjelmassa yhdessä tanssijoiden kanssa.
Kuvateksti JP Leppäluoto, Kasperi Kolehmainen ja Mia-Mari Sinkkonen
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

- 50 vuotta siinä meni, että löysin itseni - en miehenä, en naisena, vaan androgyyninä. Mä sain rauhan sisimpääni, Henttinen kertoi.

Henttinen päätti tarinansa opetukseen siitä, ettei elämässä kannata tuhlalta aikaa.

- Jotta voi löytää tien muiden ihmisten luokse, täytyy ensin löytää tie itsensä luokse, Henttinen totesi.

Jotain niin oikeaa on puolustusministerin ankkuribiisi

Antti Kaikkosen valinta elämänsä biisiksi oli Jotain niin oikeaa. Pelikierroksen päätteeksi kappaleen saapui tulkitsemaan illan yllätysesiintyjä, laulun alkuperäisesittäjä Juha Tapio.

Juha Tapio - Jotain niin oikeaa - Toista Yle Areenassa

Tarinassaan puolustusministeri kertoi omaavansa kytköksiä sekä Jotain niin oikeaa -kappaleeseen että sen tekijään: Kaikkonen ja Juha Tapio ovat lähes päivälleen samanikäisiä ja kurssikavereita reserviupseerikoulusta.

Antti Kaikkonen kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Itse laulun Kaikkonen kertoi olevan pohjimmiltaan rakkauslaulu hänen Jannika-vaimolleen. Jotain niin oikeaa on soinut parin yhteisillä automatkoilla suhteen alusta alkaen. Kaikkosen mukaan sen sanat tuntuu osuvat kohdilleen vielä tänäkin päivänä.

Ennen kaikkea Jotain niin oikeaa on Kaikkoselle niin sanottu ankkuribiisi. Sellainen kappale, joka tuo työnsä puolesta paljon poissa olevalle puolustusministerille turvaa ja lämpöä myös tien päällä.

Kun koti-ikävä työmatkalla iskee, saattaa Kaikkonen sammuttaa valot ja kuunnella kyseisen Juha Tapion kappaleen.

- Se on tapa päästä takaisin kotiin, Kaikkonen totesi tarinansa päätteeksi.

Jaksossa kuultiin myös monia muita kiinnostavia tarinoita ja vaikuttavia kappaleita. Juha Tapion ohella illan toisena yllätysvieraana jaksossa nähtiin Katja Ståhlin äiti Anki Ståhl, joka saapui takahuoneeseen arvuuttelemaan illan kappaleiden oikeita omistajia.

Koko jakso ja yksittäiset esitykset ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voivat tänäkin syksynä liittyä pelaamaan myös kotikatsojat, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kotipelin pistetiliä voi kerryttää vielä neljän jakson ajan. Kauden päätteeksi yksi onnekas saa itselleen pääpalkinnon, joka sisältää Elämäni Biisi -teemaisen elämysmatkan Tampereelle. Pelaajien kesken arvotaan myös pääsylippuja suoriin lähetyksiin Tampereelle.

Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain yleisölippujen arvontaan.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisiä pelataan seuraavan kerran lauantaina 8. lokakuuta jolloin suoran lähetyksen vieraiksi saapuvat muun muassa Annimari Korte ja Juha Itkonen.

Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:00, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.

Rakkautta ilmassa - Toista Yle Areenassa