Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkonen

Pikku Kakkonen edistää lapsen oikeutta tietoon yhdessä kansallisen lapsistrategian kanssa

Lapset nauravat, sormet ovat sormiväreissä ja pöydällä on paljon sormiväriä ja paperia.

Pikku Kakkosen ja kansallisen lapsistrategian yhteistyön tarkoituksena on lisätä pienten lasten oikeutta tietoon ja tehdä se lapsilähtöisesti ja lapsen tasoisesti. Tämä yhteistyö toteuttaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 17 artiklaa, joka takaa lapselle oikeuden saada tietoa esim. television, radion ja lehtien välityksellä. Valtiolla on myös velvollisuus rohkaista tiedotusvälineitä tuottamaan lapsen hyvinvointia ja kehitystä tukevaa aineistoa.

Pikku Kakkosen ja lapsistrategian yhteistyö pohjautuu lasten omaan toiveeseen. Kansallisessa lapsistrategiassa toteutettiin vuoden vaihteessa 2021-2022 osallisuuskampanja, jossa lapsilta ja nuorilta kysyttiin ideoita heidän oikeuksiaan edistäviksi toimenpiteiksi. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi kampanjan suojelijana.

Kampanjassa lapsilta ja nuorilta kysyttiin, mitä pitäisi tehdä, jotta lapsen oikeudet tunnettaisiin paremmin ja niitä noudettaisiin kaikkien lasten elämässä. Saatujen ehdotusten perusteella valittiin neljä toimenpidettä, jotka toteutetaan osana lapsistrategian toimeenpanoa.

Ideat toimitettiin aikuisista koostuvalle raadille, joka kävi kaikki lasten lähettämät lähes 150 ideaa läpi ja äänesti niistä jatkoon 13 ehdotusta, joista lapset saivat vielä äänestää lopulliset voittajat. Äänestyksessä voittajiksi selviytyivät YouTube ja TikToK –kampanja lapsen oikeuksista, salapoliisipeli lapsen oikeuksista ja lastenohjelma lapsen oikeuksista. Kaiken kaikkiaan lapsilta tuli ääniä hieno määrä, lähes 6000, mikä osoittaa, että lapset haluavat osallistua ja vaikuttaa siihen, miten lapsen oikeuksia Suomessa edistetään.

Näitä lasten ja nuorten ehdottamia toimenpiteitä viedään eteenpäin alkavan syksyn ja tulevan vuoden aikana. Yhteistyö Pikku Kakkosen kanssa on osa tätä isoa lasten osallisuuskampanjaa ja näin ollen osa kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa.

13.10.2022 alkaen Pikku Kakkosessa pureudutaan lapsen oikeuksiin joka torstai, kun Susannan juontopäivien tarinoissa tavataan Mustikkakujan paperinukkeväki. Mustikkakujan arkisen hauskoissa tarinoissa tuumaillaan lapsen tasoisesti esimerkiksi sitä, miten lapsen mielipide pitää ottaa huomioon häntä koskevissa asioissa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa